Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

Оплакват се от неглижиране от страна на работодателя
16 сеп 2019 11:00,
121
Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

400 лева месечна заплата са получили българи, отишли на гурбет в Саудитска Арабия. Те  са били наети от благоевградска фирма, която се занимава с поставяне на слънчеви панели.

Гурбетчиите се оплакват не само от ниските заплати, но и от безотговорността на фирмата. Трябвало да е да се оправят сами в чуждата държава, а работодателят не е осигурил помощ. Болните са плащали сами медицинските си прегледи, които би трябвало да бъдат поети от работодателя.

"Ние имахме устна договорка. На всеки един беше определена различна ставка. На мен ми беше определено 8,50 долара на час, които не ми бяха преведени. Първо на мен ми беше преведена минимална заплата от 473 лева след натиск от консула в Риад. На всички ни бяха преведени толкова", коментира един от ощетените работници пред "Нова тв".

Колегите му заявиха, че условията на труд в страната били изключително лоши и са били оставени дори без вода, която са купували с лични средства.

"Нашите вече бивши служители са назначени на работа в нашата фирма с трудови договори според българското законодателство. Командировани са в Саудитска Арабия съгласно българското законодателство. Твърденията, че не им е оказано медицинско лечение са абсолютно неверни. Те са застраховани", отсече работодателят Георги Мавродиев.

"Възнаграждението е минималното за длъжността. Ние сме им плащали командировъчни средства”, обясни Георги Мавродиев, собственик на фирмата  работодател на измамените работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко сбъркан трябва да си да отидеш в тази средновековна ***?
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусияКуба - заплата 12$ЕВенецуела - заплата 2$СОЦИАЛИЗЪМ
41
2
 
25
 
! Отговори
Plzen преди 4 години
Защо му е на български гражданин, който с личната си карта може да работи в цяла Европа да ходи по Джагалистан? Законите за трудоустрояване в развитите държави са непоклатими. Тук една се оплаква на развален български от Чехия. Отиди в първото полицейско управление, ако не знаеш езика ще ти намерят преводач. Разберат ли властите, некоректният работодател ще изкиха всичките парички, дето е свил.
40
2
 
11
 
! Отговори
. преди 4 години
А наш'те лекари в Пазарджик заработват 57 000 лв/месец
39
4
 
14
 
! Отговори
до селянин преди 4 години
Ти си типичен Андрешко...Някой, на който все другите са виновни...Нямали били избор...винаги има избор!Да се връщат по селата, да обработват земя, да отглеждат животни!Познавам много хора, които се занимават със земеделие и животновъдство и са много добре!Но се искат труд и постоянство - а не само хленчене, ама нямаме пари за ракия, ама нямаме пари за цигари!Отишли в Саудитска Арабия...В София и Пловдив има работа за целия китайски народ!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русия:Няма нищо общо с капитализъм ! Това е булгаристанизъм !!!! Ай сиктир !!!
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Устна уговорка имали .., а в договора какво пише? Заплата 743лв.? Подозирам, че е така.После същите тея тарикати ще реват, че пенсиите ниски, здравеопазванеото е зле, няма учители и прочие.
36
2
 
7
 
! Отговори
БОГА преди 4 години
До АсяГЛУПАЧКЕ, ОТИВШ В ПОЛИЦИЯТА И ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН
35
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ей будалите край нямат
34
0
 
11
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
Тези кой ги би по глават като подписаха доворите на Мин. заплата? Имали устна договорка да прибират в плик останалото?!? Да им е за урок!!!
33
6
 
2
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Капитализъм
32
4
 
6
 
! Отговори
Ася преди 4 години
Да и вав чехия град пилзен завод за седалки Идеал и там са мафия по 16 часа се работи и кото не иска бой ще яде и заплатитеса по 500лв.мафия парите обират посредници.
31
0
 
9
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 34 пак ти казвам хората пушат качак цигари щото нямат пари да си купят бандеролнии пак защото кутия цигари на бт струава 1.60 барабар със всичките му печалби останалото до 5 лв е акциз същото е с бензина тока и т.н. а за това другарю е отговорна държавата а с минималката толкова можеш да си позволиш та кое е по тарикат хората или сещай се
30
3
 
4
 
! Отговори
Митко преди 4 години
На всякаде са такива и вав чехия,град пилзен вав завод нагазаки отровна работа шефат е Коцито не дава заплатите на хората,*** неговият шифиор един дебелак сащо са голяма мафия.посредници са полицията малчи но някаде тези посредници измамници,шеги убият.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селянинТия андрешковци цал живот са лъгали и мамели същата тази държава - данъци не плащат, безбандеролни цигари купуват, нелегална ракия пият.И накрая, ти казваш - ами тя държавата е виновна. Същата тая държава, която те са лъгали им била виновна.Парадокс, а?
28
4
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 31 не са офце хората просто в провинцията друг избор нямашно за тоя модел е виновна само и единствено държавата това е и основната причина да са толкоз ниски заплатите
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние имахме устна договорка."Спрях да чета статията след това изречение...Догато има овце, ще има и касапи!Никой не им е виновен, че са глупави!Голяма част от българите нямат елементарна правна и икономическа култура...и затова не е виновен нито Бойко Борисов, нито Мая Манолова...
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ми така етебе колко ти е пенсията?
25
3
 
9
 
! Отговори
селянин преди 4 години
проблема е много по голям отколкото си мислитепри избор 0 лв доход или минималката + некоя стотачка отгоре такъв е резултата при 100%от частните фирми аз отдавна съм го отхвърлил тоя модел и колко си изкарам на частно толкова само дет тия пари ги изкарвам за по малко от ден друг е въпроса колко пъти месечно
24
5
 
8
 
! Отговори
ми така е преди 4 години
Взимате ниски заплати и големи командировъчни,и после пенсийката мизерна!И започва голямото оплакване,граждански неподчинения,запушване на улици,Бойко е виновен,а не,Нинова е виновна,само наш *** тариката страда невинен!