Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят

Премиерът обеща активна работа за осигуряване на модерно лечение
23 сеп 2019 20:15, Нели Христова
82
Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят
Снимка: БТА

"Българското правителство активно работи не само за осигуряването на качествено здравеопазване за пациентите, но и те да имат достъп до най-модерните методи и иновации в лечението". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба, по време на среща с водещи наши и чужди специалисти по повод ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Конгресът ще се състои от 26 до 28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Домакинството на престижния форум спечели Медицинският университет (МУ)-Плевен след сложна конкурсна процедура преди четири години в Париж.

Председател на научния комитет на форума е ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, а чл.-кор. проф. Григор Горчев е президент на конгреса в България.

"България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят", е изтъкнал премиерът Борисов. Организаторите на форума са заявили пред Борисов, че за конгреса в София пристигат над 300 специалисти от Европа и Америка, както и китайските партньори на МУ-Плевен.

От българска страна ще участват много наши лекари и студенти по медицина. "За първи път в конгреса ще участва и т. нар. Световен отбор от топ хирурзи", посочи пред премиера Борисов чл.-кор. проф. Григор Горчев. Българският професор допълни, че на форума МУ-Плевен ще реализира две демонстрации на 3D хирургия на живо: на робот-асистирана операция от екип на самия проф. Горчев и на ХАЙФУ хирургия - от екипа на доц. Добромир Димитров. Излъчването на демонстрациите е с обучителна цел по европейски проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Премиерът Борисов е акцентирал, че основен приоритет на правителството е образованието и именно конгреси като настоящия допринасят за още по-добрите резултати в работата на учени и лекари.

Мотото на ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия е "Отвъд границите", като посланието е за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи.

По време на срещата с Бойко Борисов, на която присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, лекарите припомниха, че през миналата година МУ-Плевен отбеляза 10 години от въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България, посочват още от пресслужбата на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боковистите живят в паралелна вселена, вече съм сигурен
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От мафиотска гледна точка вероятно са блестящи. Въпрос на гледна точка. Бялата мафия е оценена високо от човек от средите. Това само показва кое какво е...
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, в Шумен няма специалист по навехната ключица, онзи другия върти бизнес със стендове...
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава защо пациентите отиват да се лекуват в Турция,Германия или Австрия?
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блестящи са,ама за да отидеш при специалист,трябва яко да си плащаш.Нищо,че си осигурен.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че,не разполага с блестящи управници и това го знае целия свят.
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Борисов,докато вие строите с държавни пари стадиони и фармацевтични заводи на олигарси,блестящите лекари тихо напускат България.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските лекари са като всички останали българи. В тая държава всеки иска другите да са коректни и да вършат работа ако може и без пари, но те самите са измамници и мързиливци. Таксиджиите те прецакват, политиците те прецакват, майсторите те прецакват, като се огледаш ремонтите на магистрали, паркове улици, освен работниците това е минало през надзор, главни архитекти комисии, сто подписа а всичко е леж, никои не си е свършил работата. Защо аджеба очаквате лекарите да я вършат???
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По бай Тошово време имахме Доктори професори доценти сестри лекарки и тем подобни светила. От тези светила не остана никой някои избягаха други са покойници а някои доживяха пенсия. Джобният тенис да си намери някои по умни съветници които да му казват истината че така само се излага. Аз съм един от ония доктори които лекуваха по бай Тошово време според Хипократовата Клетва. Сега имали такива или гледат на пациентите като на портфейли. Това здравеопазване лие или търговия със салам
37
1
 
14
 
! Отговори
Оная с косата преди 4 години
Носете си трупен чувал... За всеки случай... Случва се... Все по често
36
1
 
20
 
! Отговори
под шипковия храст преди 4 години
"България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят"Известно е, обаче никой не идва да се лекува тука. Ха - ха - хааа
35
1
 
20
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Сега всички болници носят имена на светци, защото според лекарите пациента няма право да иска, а трябва да се моли. За съжаление високото им самочувствие няма покритие.
34
1
 
12
 
! Отговори
Мутра преди 4 години
Абе като имаш нужда от тях отначало изобщо не блестят, но като им кажеш, че ще им измериш кръвното на врата, стават многомили и загрижени.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските лекари - като общо впечатление са с недопустимо непрофесионално отношение към пациентите. Нормално човешко уважение - забрави! Все едно ти прави услуга! Това се преживява, но те са и некадърни! Моя възрастна близка в Токуда - страшно скъпи инжекции в коленете - 1. сама да идела да си ги купи, и то веднага а тя ходи трудно; 2. д-рът ги постави точно както не трябваше (вместо в ставата, уцели вена на единия крак и инжекцията отиде на вятъра) Д-рът се държал арогантно. Не ми ги хвалете
32
0
 
18
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
И с пари няма лечение. На лекарите не им пука за пациента, а само за парите. И да те излекуват, и да не те излекуват пак вземат парите. В древността лекарите са получавали пари ако пациента е здрав. Това ако се въведе при нас може да се промени нещо, ама едва ли...
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Я па ти.."Един от онези добри журналисти Кеворк ежеседмично плюе по държавата. Кой му плаща не знам, За такива като него ли пишеш ?"Нямах предвид него. Имам общо впечатление, че едно време имаше няколко много добри репортерки, гледах ги с удоволствие, да не кажа възхищение... Не помня имена и както казах, не знам какво става в момента.
30
1
 
19
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Никога ГЕРБ ? Никълъс Кейдж си навехна крака в България и хоп отиде в Америка а не тук при нашите доктори ето в Пазарджик човек слага на всички стент какви доктори имаме само като ГЕРБ ? Никога ГЕРБ ?
29
0
 
10
 
! Отговори
УЖАС преди 4 години
Без коментар.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
porkat alkohol v rabotno vreme i posle im svetiat ochite kato bleskavica u vrajdebna...
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i koi ot sichkite lekuva lekuva s leene na nai-bliaskavia kourchoum?