20% - толкова искат учените от БАН върху заплатите си

Началната си оставала ниска, била около 800 лв.
81
20% - толкова искат учените от БАН върху заплатите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската академия на науките чества днес 150 години от основаването си с поредица събития.

Въпреки постиженията, с които могат да се похвалят учените през години, това финансирането си остава основен проблем пред тях.

Още по темата
"Голяма част от изследванията, които се правят, имат нужда от съвременна инфраструктура, която е скъпа. Освен това тя после изисква поддръжка. За да се извършват някакви изследвания, са необходими определени материали, които също са скъпи. От друга страна е факторът заплащане на труда на учените", каза пред БНР председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски .

Той подчерта, че началната средна заплата в БАН е ниска – от порядъка на 800 лв.

"Към нея се добавят докторските и прослуженото време. Базовите заплати не са високи. Има доста колеги, които работят по допълнителни проекти, откъдето е възможно да се повиши възнаграждението, но те са с определен период на действие", призна академикът.

По думите му обаче в последните 2 години има подобрение в това отношение.

"2018 г. беше първата година, в която имаме по-голям бюджет от 2009 г. 10 години имаше недофинансиране, което се отрази на БАН и в голяма степен демотивираше учените. Сега тенденцията се е обърнала. Усещаме разбиране от институциите, но това трябва да продължи със същите темпове", обясни той.

БАН предлага трудът на учените да се обвърже със средната заплата, но засега няма индикации това да се случи.

"Затова в момента се борим за солидно увеличение по отношение на процентите, за да може трудът на учения също да бъде адекватно заплатен", каза още академикът.

"Смятаме, че най-малко едно 20% би трябва да е увеличението на труда, за да се обере недофинансирането през годините", каза акад. Ревалски. 

Според него най-голямото предизвикателство пред Академията да запази хората си и да привлече и задържи младите. По думите му след 5-6 години БАН ще загуби около 700 – 800 учени по чисто биологически причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
5
 
! Отговори
До 481 50 преди 4 години
Имам горчив опит с отбор юнакини, с които служебно ми се е налагало да проведа разговор.Разиграват те, ела във вторник. Обаче тя забравила, че тогава сте си уговорили среща и решила "да не се разкарва", защото през този ден нямало заседание. Защо да дупча билети? Това го казва, обръщайки се към други като нея в същата стая. дебелоочието им край няма!И пак ви припомням, че не само вие се занимавате с наука, не само вие следите чуждестранната научна книжнина и не винаги сте най-информираните.
60
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 години
До 53Ако са направили толкова неща, защо не направиха технология ние да си извличаме златото от Крумовград, а не да търсим чуждестранни, ирландски или канадски ли бяха, кожодери?До 57Виждам мамини синчета, които още на 35 ги правят доценти.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 47 - България в началото на 90-те години призвеждаше компютри. Не на цяло - на части. Само микропроцесори не сме произвеждали- И тук имаше цели държави които се учеха от нашия опит. За 3-4 години всичко се разгради.. Някои от най-добрите специалисти са канени в Америка. За Черния Отмъстител вярвам си чувал, той бе хванал един от най-страшните вируси на 90-те години, а работеше в БАН.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Уфф, чета ти писанието и в в съзнанието ми изплуват не едно и две имена именно от кадрите на институтите, занимаващи се с т.нар. точни науки. Вероятно имаш предвид и естествените науки.Един е известен с това, че твърди, че следобед работел най-продуктивно, когато е на вилата си. Никога не се връща след обедната почивка.Други пък са известни с това, че се натискат да имат втората за деня лекция в някой ВУЗ. Минава през института за да каже, че отива там и повече не се връща.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 - личи непознаване на материята. Първо за да си ръководител/кординатор на проект трябва да си ХАБИЛИТИРАНО ЛИЦЕ, т.е. под 40 години не може да имаш.Второ ако прекараш проекта през института никакви пари не получаваш за тая работа.Трето един некадърен професор Х получава повече пари, от доцент T който прави проект след проект. При това положение доцента ако знае английски добре бяга на запад, а ако не знае - прави си частен център и отива да печели там.
56
1
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
До До 40Имаш предвид псевдоизобретателите?Аз говоря за онези наши специалисти, на чиито искания държавата отговаряше, че няма валута, за да внесат някаква машина или нещо друго. И те изобретяваха каквото им е нужно. поинтересувай се, доста неща ще те учудят.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Ти да не си от Института за български език?затова ли пишеш "прЯки", вместо "прЕки"?
54
0
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
:) Ти как позна кой откъде пише?
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН има редица патенти в биологическите науки, инженерните накуи физическите науки.Сред патентите на БАН са сортовете домати "Бела", "Трапезица", "Бонония", "Реяна", 4Берика", "захарина", домати сорт "Наслада", патент за метод за получване на млечна киселина, златни катализатори на въглероден оксид с водородна пара, състав на никел-хром молибдени сплами за стоматологията, взривател, противодесантна мина и много други.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Ти наистина ли мислиш, че ще убедиш някого, че би стоял в БАН който и да е учен, ако има възможност да работи за 10 000 евро месечна заплата в авторитетен научен център някъде по света?Който има такава възможност, заминава и заради своя интерес, и заради бъдещето на децата си.
51
4
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
Човекът е засегнат лично, още малко ще ни информира и в колко часа, и пъти колегите му са посещавали То*алета.Според него работата се върши в кабинети и по часове.Човекът си има лична драма с БАН...
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не разбирам защо им дават заплати, работят по проекти, от които взимат добри пари, поне тези които го могат, използват държавна база, за която не плащат
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновено резултатите от работата на учени като тези в БАН не са пряки, а чрез работата на други хора, така че да се търси непосредствена печалба от дейността на БАН е безумие. Тази проста истина се обяснява от векове във всички държави по света, но за мнозинството от хората е неразбираема - толкова им е капацитета.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оня неуспелия в БАН дето пише за работното им времеМоят брат знаеш ли какво работно време имаше - 8 часа в офис, но закриха офиса и си работи сега от къщи. Когато му е кеф си пие кафе, когато му е кеф излиза на пазар, важното е да си свърши работата. От години се знае, че колкото по-некадърен е един началник, толкова повече държи за спазването на работното време. Казано по-общо всеки некадърник оценява останалите по това доколко спазват работното време, а не каква работа са свършили.
47
5
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
90% от тези "рационализации", за които пишеш, влошаваха качеството на продукта. И да патентоваха и рационализации.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 43 - и в момента доста български учени успяват извън страната, но ако изгониш всички учени каква страна ще бъдем без образование? Ние и сега се топим устремно и вече дори нямаме 7 милиона а бяхме почти 9 през 1990. Така ще се стопим още повече.Във всяка нормална държава учените получават минимум пет-шест хиляди евро, а отделно печелят милиони от патенти. У нас те са най-ниско заплатените, а от патенти ако спечелиш нещо пак добре.
45
5
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Има чушкопек с три гнезда от 1985 година и чушкопек с едно гнездо от 2001 година. Работата на БАН не е да измисля чушкопеци, но дотолкова стига акъла на коментиращите.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
38 - нека да изясним нещо. Първо преди всичко хуманитарните инстинтитути идват два дена в седмицата. тяхната работа е свързана предимно с годене по библиотеки, архиви и писане на научни трудове,(нещо което може да правиш и в къщи) Що се отнася институтите на точните науки там работата няма как да си я отнесеш вкъщи, най-малкото един телескоп струва милиони, затова се работи по цял ден седмично.
43
3
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Видно е, че не сте удолетворени от нещо си, еми свят широк, кадърните успяват и извън БГ.Успех в реализацията.
42
3
 
6
 
! Отговори
:) преди 4 години
До Анонимен 29Не си прав. Наистина, чушкопекът бе изобретен преди 1990 г., но едва в годините на демокрацията започнаха да произвеждат чушкопеци с по три гнезда, та човек да може да пече по три чушки едновременно.Онези, социалистическите чушкопеци бяха с по едно гнездо - можеш да печеш само една чушка в тях.Днес за същото време изпичаш по три чушки в чушкопека с три гнезда.Въпросът е само, дали някой от БАН се е сетил за тази рационализация или авторът на идеята не е от БАН?