БАН ще предсказва бъдещи явления с квантова технология

България се сдобива с Център за компетентност по квантова комуникация
2 окт 2019 13:30,
15
БАН ще предсказва бъдещи явления с квантова технология
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проект на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, предстои да се реализира у нас.

Една от целите на центъра ще бъде да се предсказват предварително някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер, заяви акад. Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Университети и три института на БАН с проект в сферата на националната сигурност

"Създаването на такъв център е наистина достижение за България и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина, но вече приключват строително-монтажните дейности. Доставя се апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация".

Гостът обясни, че ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони.

"Това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч. Този лъч се дели на две части, които носят информация", подчерта Руменин.

"Ще направим комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация", уточни академикът.

"Ще се разиграват стратегически игри. За следващите три години целта е да започнем научни изследвания. Европейската комисия е дала 90% от средствата за нашия център и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката".

Цялото интервю на акад. Чавдар Руменин гледайте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квантова комуникация................такава наука няма!Има квантова механика, има холография, има оптични комуникации!!Академиците в БАН съвсем са се побъркали................правят се на много велики!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квантова комуникация.........................хаха......................нова наука измислиха в БАН!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оле боже...
10
1
 
3
 
! Отговори
Ъртамуню преди 4 години
БАН и кванти хахаха. Че и изследвания и открития хахаха. Май само за кинти иде реч,не кванти.
9
1
 
4
 
! Отговори
Видяла преди 4 години
жабата, че подковават вола и тя си вдигнала крака. Кави ли резултати ще получат учените при тази СТЪКМИСТИКА и фалшиви данни, ако въобще има някакви данни в коя да е сфера на живота в БГ. А в областта на сигурността ... мани-мани.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е БАН ще предскаже с квантова технология как съвсем класически ще го опънат отзад.После ще предскаже и честотата на на.си.ране от старост на дъртите комунистически агенти в него.А после броя инфаркти на дърти агенти след опити за секс, завършили с на.пикаване с млади студентки за оценки.Дотук само важни интелектуални дейности има точно.
7
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
А бизнесът съгласен ли е?Нали за всяко нещо бизнесът в България искал да определя има ли нужда от такива специалисти или не?Аз предлагам обаче учените от БАН да използват тази технология за да предвидят кога да очакваме неизбежния фалит на целокупния български бизнес!!!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно е когато в държава с много голямо неграмотно население се говори на теми като квантови технологии. Държава на контрастите, имам и много честни и много крадливи.
5
0
 
6
 
! Отговори
Цъ преди 4 години
Врачките и баячките са в компетентността на етнографите. С предсказания да се занимава Института по етнологияИнститутът по системно инженерство и роботика къде се вре? Те да си гледат роботите!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стигнах до името на академика и спрях да чета. Всичко това е едно пълно недоразумение, кал по гърба и парцали в джоба. Жалко за парите, можеха за друго нещо да се използват.
3
0
 
16
 
! Отговори
Ъдронен кулайдер преди 4 години
И тук едни хора ще се забавляват и ще вземат едни пари (от нашите) докато им тече трудовият стаж.
2
2
 
12
 
! Отговори
zeus преди 4 години
От сега мога да предскажа, че няма да предсказват бъдещето в БАН :)Това за пренос на данни с фотони не го разбрах, ми то и сега така работят оптичните влакна.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадрите на ДС...упс такова, на БАН де ще се свързват с баба им Ванга и тя ще им каква кое как.