20% - толкова искат учените от БАН върху заплатите си

Началната си оставала ниска, била около 800 лв.
81
20% - толкова искат учените от БАН върху заплатите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската академия на науките чества днес 150 години от основаването си с поредица събития.

Въпреки постиженията, с които могат да се похвалят учените през години, това финансирането си остава основен проблем пред тях.

Още по темата
"Голяма част от изследванията, които се правят, имат нужда от съвременна инфраструктура, която е скъпа. Освен това тя после изисква поддръжка. За да се извършват някакви изследвания, са необходими определени материали, които също са скъпи. От друга страна е факторът заплащане на труда на учените", каза пред БНР председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски .

Той подчерта, че началната средна заплата в БАН е ниска – от порядъка на 800 лв.

"Към нея се добавят докторските и прослуженото време. Базовите заплати не са високи. Има доста колеги, които работят по допълнителни проекти, откъдето е възможно да се повиши възнаграждението, но те са с определен период на действие", призна академикът.

По думите му обаче в последните 2 години има подобрение в това отношение.

"2018 г. беше първата година, в която имаме по-голям бюджет от 2009 г. 10 години имаше недофинансиране, което се отрази на БАН и в голяма степен демотивираше учените. Сега тенденцията се е обърнала. Усещаме разбиране от институциите, но това трябва да продължи със същите темпове", обясни той.

БАН предлага трудът на учените да се обвърже със средната заплата, но засега няма индикации това да се случи.

"Затова в момента се борим за солидно увеличение по отношение на процентите, за да може трудът на учения също да бъде адекватно заплатен", каза още академикът.

"Смятаме, че най-малко едно 20% би трябва да е увеличението на труда, за да се обере недофинансирането през годините", каза акад. Ревалски. 

Според него най-голямото предизвикателство пред Академията да запази хората си и да привлече и задържи младите. По думите му след 5-6 години БАН ще загуби около 700 – 800 учени по чисто биологически причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: БАНученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Точно защото имат добро образование и макар да не са научни работници, някои от коментиращите тук следят свързаните с тяхната специалност публикации в чуждестранни научни списания.Забравяш, че България отдавна вече не е онази затворена държава, в която черното се оказваше бяло, стига само така да кресне на открито партийно събрание по месторабота някой малограмотен партиен секретар.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ели: До: АмиА ти имаш ли представа по колко патента имаха регистрирани някои най-обикновени инженерчета от наши заводи преди 1990 г.?И статии публикуваха, а някои от тях бяха и хонорувани преподаватели по ВУЗ-овете.Макар че работеха на пълен работен ден в промишлени предприятия.Значи можело.
39
5
 
5
 
! Отговори
До 29, 31, 32 преди 4 години
Продължавам - оправданието им е "Имах час при зъболекар" или "Наложи се спешно да дойде майстор у дома."Претекстът за такова работно време е това, че през останалата част от седмицата работят по библиотеки и архиви или творят по домовете си. 5% от научните ни работници вероятно правят това, но останалите? Личи си по постигнатите от тях "резултати".
38
7
 
6
 
! Отговори
До 29, 31, 32 преди 4 години
Това, което описвате е само един от вариантите на работното време в БАН.В много институти се ходи на работа само във вторник следобед, между14.00 и 15.30 ч. Макар че приемното време било уж от 13.00 до 17.00 ч. Остават там през целия следобед само в случаите, когато имат заседание.Когато нямат заседание, много от "учените" дори и във вторник не посещават сградата на института си. Ако възроптаеш, че си търсил някой от тях по работа точно във вторник следобед, оправданието е:
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕлиЕ, браво!Сега остава да ни припомниш, че и в Церн от време навреме взимат да работи по проект и някой българин.Това достатъчно основание ли е, за да съществува тук мастодонт-хранилка, в който над 90% от кадрите се подбират на шуробаджанашки принцип?Не забравяй, че много добре знаем какво се случва на кандидат-докторантските конкурси в БАН, когато в някой от тях има наивността да участва наш състудент-отличник без протекции. И какви креатури печелят тези конкурси.
36
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Един от носителите на Нобел е японец, изследвания в борба срещу рака, а асистентът му, част от екипа работи в БАН и е българин.
35
3
 
5
 
! Отговори
Ели: До: Ами преди 4 години
Ти правил ли си опит да регистрираш патент, ако нямаш стабилен концерн зад гърба си?За какво са й учени на БГ, друго си е Кошлуков и Лора Крумова, корифеи в квантовата физика.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук сякаш коментират хора, които нямат и начално образование.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те на това му се казва скромност.
32
7
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 години
Продължавам. След 16 и 30 - изчезване, тръгване за пазаруване по магазините. Да не говорим, че има групички, които употребяват алкохол в работно време. Е, и за всичко това ще искат заплата, че и увеличение... Ами в БАН поне 20% подлежат на песиониране, ако не и повече. Ми пенсионирайте ги и заплатите на другите ще се вдигнат с 20%!
31
7
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 години
Работил съм във БАН. Познавам обстановката отвътре. Ето как се работи там: Сутрин до 10.30-11 часа - пристигане на работа. От 11 до 12 - запознаване с новините на деня (по-рано с вестници, сега с интернет). Около 11 и 30 - кафе с цигара или чай. След 12 - търсене къде да се отиде на обед. Обед. След 13 и 30 - кафе с цигара, коментари на тема световен заговор срещу човечеството, футбол, политика. Одумване на отсъстващи в момента колеги. След 15 и 30 - по-хитрите започват да изчезват постепенно.
30
9
 
10
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Абе хората като открият нещо стойностно, регистрират патент и стават милионери. Нашите БАН-аджии все се оплакват, че са бедни. Ами... Всекиму според заслугите.
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, искат пари ми да кажат пред обществото от зората на "демокрацията " до днес с какво допринесоха на всички българи с какво-втори чушкопек ли измислиха що ли ? Много размито понятие -наука добре но дайте резултатите да ги видим ?Иначе се получава само усвояват едни пари и си играят джобен "тенис" и чакат 17 часа да дойде !
28
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феодалните старци от БАН според Дянков и те искат 20% . Хахаха. Навремето когато беше финансов министър искаше да закрие БАН и трябваше да го направи. Там са ненужни лапачи на пари.
27
9
 
21
 
! Отговори
Бродещ по сайтовете преди 4 години
Пропуснато е нещо важно.Ревалски не споменава какъв процент от доходите на служителите на БАН се формират от хонорари за преподаване. Той просто премълчава това.Много са онези, които са на щатна длъжност в БАН, но си запълват времето, като обикалят университети и колежи, за да четат лекции.Кажеш ли им обаче да идат да работят като преподаватели, ще ти издерат очите. Защо? Защото никъде другаде няма да намерят михлюзлукът на БАН и издръжката под формата на заплата, за която може и да не работя
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VeikkoИма предложения за съхранение на БАН, но без вредната традиция, пораждаща корупция - да се набеждават някои, че точно те са "учените" и да пускат корени на щатна длъжност "учен" чак до пенсия. Колкото и да не им е приятно, ще бъдат наемани само в рамките на определени проекти. Къде го има това, да го хрантутят като добиче на ясла и да го впрягат да работи само от време навреме.Това, че пишат отчети да не те заблуждава. Съчиняват ги така, че да заблудят външни лица, че много работят.
25
10
 
15
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Финдаментална наука се прави с огромни пари. Интел още проектират чипове на 14нм технология, Хуавей са на 7. А Самсунг инвестира 100млд долара, да минат на 3нм. Нашите освен да селектират порода овце или сорт домати, не ги виждам без пари какво ще направят. За приложна наука трябват млади хора, боравещи с последните новости. Старците просто да се разкарат вече. Бизнеса си инвестира в каквото му трябва. И който става за работа - отива там. На държавна работа остават стажанти и некадърници.
24
5
 
14
 
! Отговори
Veikko преди 4 години
Може би в този вид БАН е остаряла и неадекватна на съвремието, но ако се унищожи какво остава от Българската наука като символ, като водещ знак ? Защото на запад си имат традиция, в България няма такава. През около 50 години българите си сменят държавното устройство и това явно не работи добре - ултра тъпо е всеки път да почваш да строиш къща от нулата . Никой, освен олиго...френите не го прави, а българите не са такива или са ?!?!?
23
8
 
19
 
! Отговори
До Анонимен №20 преди 4 години
Защо си мислиш, че наука в България се прави само в БАН и само там се пишат статии?Не ти ли идва наум, че по света хората работят по проекти и отразяват резултатите от тази своя работа в статии? У нас обаче, както и в други страни от Източна Европа се създаде традиция определени лица да бъдат набеждавани, че точно те са учените и обществото е длъжно да им осигури издръжка, та да си седят и да измислят текстове, които да бъдат публикувани под формата на статии, студии или научни съобщения.
22
11
 
22
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Защо никой не иска да обясни каква е ползата на България от БАН?