Експерти: България има нужда от нови енергийни мощности

Готова ли е енергийната ни система да посрещне зимата?
Обновена: 8 окт 2019 22:01 | 8 окт 2019 20:35, Красимир Ангелов
39

"Енергийната ни система е част от стратегическата система на държавата, което пък от своя страна е тясно свързано с националната ни сигурност и със стабилността на държавното управление. А готови ли сме за зимата предстои да стане ясно на 18 октомври, когато ще бъде оповестен резултатът от възложените проверки", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Още по темата
Той бе категоричен, че ако страната ни не строи нови енергийни мощности, то непрекъснато ще бъдем в критична ситуация във връзка с електроенергията.

С падането на температурите през последните дни изникна въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата.

Пред Bulgaria ON AIR Явор Коюмджиев отбеляза, че по закон по това време на годината се извършват задължителни проверки на всички енергийни дружества в България.

"Основно изненади биха могли да се появят през месеците януари и февруари, когато поради продължителните ниски температури се наблюдава пиково потребление, пренатоварване на мрежите и дефицит на ток", добави експертът.

Според изчисленията на ЕСО, максималният товар през 2020 г., който може да поеме при екстремни зимни условия мрежата, е от порядъка на 7800 мегавата. Според прогнозата на оператора през следващата година общото потребление ще бъде близо 39 000 гигават часа ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
nukolar ekspert преди 4 години
не бе те фотоволтаиците са за лятото само, зимата нема слънце, нема на тъмно да стоим. вецовете също. като замръзне водата от лед няма как да стане електричество. опасно е и за перките. АЕЦ козлодуй 1-4 бяха морално остарели и ни правеха лош имидж. сега ше построим белене за зимно време. верно че ше платим сега за трети път ама за 150 години сме си избили парите. най вероятно.
8
6
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Руски шпиони, веднага каторга за тях. Да произвеждат ток.
7
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
според герб и бб най дпбре е да закрием всичко и да внесем американски с гмо и печени на течна газ
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се строят големи и по възможност ядрени централи, защото българската енергийна мафия е мързелива и иска народа сам да си го смаже.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токът трябва да е лукс и скъп и да се пази само за богатите софиянци реститути, олигарси, либертарианци на държавна западна издръжка.Разглезиха народа през социализма със социални придобивки, казаха либертарианците и Петър Стоянов. Народът бил прос и работел за чорбаджиите през фашизма. Ни ток, ни вода му трябвали в сламените колиби. Ток трябвал само в София и в Двореца и да се освети софийския булевард "Адолф Хитлер"
4
1
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Това го кажете на Кунева- Пръмова !
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е да се сплаши народада не загуби реакциите от комунизма.
2
5
 
8
 
! Отговори
ноби преди 4 години
нали досега разправяхте , че е излишна белене. кво стана, с фотоволтаици ще се греем нощес
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива `експерти` са готови да ни обяснят всичко срещу заплащане. Например, че и от въздух нямаме нужда.

Спонсорирани публикации