Децата няма да ядат в градините по БДС, производителите – против

Експерт: Става въпрос за здравето на бъдещето поколение
10 окт 2019 11:02, Красимир Ангелов
47

Отпада задължението на детските заведения за деца от 3 до 7 години да купуват и да готвят с продукти по БДС. Това се предвижда в проект на Наредба на задравното министерство, срещу която се обявиха производители. Те призовават премиерът Бойко Борисов да блокира документа.

Още по темата
"За всички производители у нас е важно в наредбата да бъде разписано всички храни, свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, месни продукти и други,  да са по БДС. Защото именно те гарантират качеството", коментира в студиото на "България сутрин" Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите.

"Целта ни е да формираме вкусовите качества на децата от най-ранна детска възраст. Те трябва да знаят коя храна е полезна за тях и коя носи печата за качество. Тези мерки за запазване на традиционното хранене съществуват във всяка една държава по света. Освен това те стимулират и националния бизнес", подчерта тя.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова отбеляза, че е изключително притеснена от случващото се, тъй като става въпрос за здравето на бъдещото поколение на България.

"Преди наредбата, която предстои да бъде утвърдена, възниква въпросът дали това, което децата ще консумират в действителност, ще бъде най-доброто за тях", каза тя.

По думите ѝ, приетите през 2018 г. правила утвърждават изключително високо качество в храните, които консумират децата и са съобразени всички изисквания на физиологичните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по каква причина вече ще могат да ги хранят с всякакви бо.клуци?... затриването на бг земеделието е в разгара си
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Неграмотнико, мазането на филийка не е готвене. Няма нещо, което да не може да се сготви с нормално слънчогледово олио. Готвене с масло се прави в ресторанти и то само понякога. Целта тук не е да се готви фина храна, а здравословна и хранителна. Няма нужда от масло за да готвят нормално. Толкова и разбирате.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво БДС вие подгонило бе. Всичко е палмово масло и ГМО. Произвеждам си всичко. Като направя сравнение с моите домашно призведени масло, кашкавал, сирене, кисело и прясно мляко с това от магазина имам чувството че ям Трева. Нито вкус нито мириз. На пишман производителите ще им кажа. Спрете да тровите хората че същите тези хора ще вземат тоягите и Господ няма да може да ви спаси.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истината 19Кои са тия "децата ВИ" и кои са "децата НИ", Кирияк Стефчо трольов? Думите "растЪт" и "лащомниците" не съществуват в българския език, "ниско качествените" се пише с чертица или като една дума, употребата на запетаи очевидно е висш пилотаж за такива като тебе.Гледай си детето с еко-сурогати в панелното немско гето под наем и не раздавай щедро "акъл" на гол трольовски бирен тумбак.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво бдс бе ? - всичко е лъжа и измама - сухо мляко внос от където е най-Евтино и правят "сирене", "кашкавали " "мляко"и "масло" . разни втвърдители,желиращи химии...........Децата да си носят сандвич и плод от вкъщи - другото е източване на пари през фирми.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Като за теб четенето трябва да започне не толкова от Мичурин, а от сияйните висини на комунистическия сатрап "академик" Тодор Павлов, височайш комисар на БАН и "революционното" му откритие на трикласната пшеница; може и да вденеш нещо, но не е за вяра, макар че явно имаш необходимото скудоумие и празнословие.
16
2
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Децата ви растът като прасета - хранени с евтини пълнители, консерванти и всякакви *** подобрени с подобрители на вкуса. Това е все едно да градите къща с ниско качествени материали - рано всичко ще се превърне в съборетина. А лащомниците ще хранят любовниците си и ще се возят в майбах за сметка както за сметка на вашето здраве, така и за сметка на близките ви..
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производителите не могат да имат претенции. По правилно е, контролни органи да им отнемат правото да се наричат производители.За БДС стандарт в промишленото производство на храни. Стига са произвеждали ***, които продават за хранителни стоки.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж всички държим на децата си, а ще позволим на държавата законно да ги храни с *** за да е евтино! Мазохизъм на ен-та степен. Да се вдигнат заплатите на хората за да могат да се плащат адекватни такси и да се поддържа качеството на услугата. 30 години изминаха и още се оправдават с криза.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Вземи първо разбери какво е ГМО.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12За да е всичко както трябва в детските градина таксата трябва да е поне 300 лева което ще доведе до протести, че е много скъпо.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава: "Отпада задължението на детските заведения за деца от 3 до 7 години да купуват и да готвят с продукти по БДС"?Всеки "доставчик" си развява безнаказано най-евтиния байрак и ми храни детето с ГМО-отрови?В такъв случай настоявам да ми се осигурят финансови средства за здравословна храна за дете до 6-годишна възраст, готвачка вкъщи, която да осигурява адекватен начин на приготвяне, както и бавачка-педагог за 8 часа дневно, докато сме на работа. Дотук са 3000 лв.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11 . Пример масло което е смес от растителни масла и малка част масло. Може и да бъде сготвено, може и да бъде намазано на филийка. Чисти суровини-чисти хранителни продукти. но нямаме лаборатории за това, институции даже в излишък.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за хора и българи са тези които предлагат подобна храна за децата ни? В детски заведения контролът трябва да е стриктен, освен това и да се възпитават подрастващите на здравословни навици включително и за хранене. Стига експерименти с търпението на този изстрадал народ
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотниците тук пишат за "глюкозо-фруктоза, палма, нишесте" а всъщност ако наистина се ГОТВИ, тези неща въобще не са релевантни. Релевантни са ако хранят децата с полуготови храни и сладки ***. Сами се издавате какво давате на вашите деца, хахахаха.Между другото, гума гуара понижава нивото на лошия холестерол и снижава гликемичния индекс на храните, поради високото съдуржание на фибри, които забавят навлизанот на захарите в кръвообращението, неграмотници такива.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да са против. Все пак качествените храни струват повече пари.
6
0
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Пак лобират за чужди фирми и децата ни да ядат *** им.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде на евтината палма, глюкозо-фруктоза,нишестета ,гума гуар и други пълнители. Поне децата пощадете, все още не са големи за да могат да разбират и избират. Или капиталът има нужда от пациенти за лекуване. И без това изчезваме,явно някой иска да стане по-бързо.
4
4
 
17
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Нали е капитализъм, най-важно е пари да се печелят! Капиталистът друго не го интересува.
3
2
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Бъдещи пняма да има!