Родителите изоставили бебето си заради тормоз от роднини

Бащата го занесъл на социалните през деня, но се отказал да им го даде
Обновена: 10 окт 2019 15:25 | 10 окт 2019 15:24, Камелия Цветанова
44
Родителите изоставили бебето си заради тормоз от роднини
Снимка: БТА

Социалните ще работят с родителите, които оставиха снощи бебето си на площадка в блок в "Люлин", както и с родните им, като целта е те отново да могат да поемат грижите за него.

Детенцето е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски", съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, ангажира се той.

Още по темата

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че около 17 часа вчера бащата на бебето е посетил социалните и е казал, че иска на остави детенцето, защото майка му и сестра му тормозят жена му. Причината - бебето много плачело и това им нарушавало спокойствието.

При посещението си той е бил заедно с майката на бебето.

Когато социалните са ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата си тръгнали.

Към 22 часа вечерта обаче те са оставили детето пред дома на дядото по майчина линия.

Реакцията на социалните служби е била незабавна и мобилният екип на ДСП "Оборище" е пристигал на мястото веднага.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като те двете се грижат за него.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете.

Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на детски, но до момента те не са направили това.

Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Според Петков случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето.

Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза той.

Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министърът.

Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел - превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, обясни той.

Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ТЕЗИ РОДИТЕЛИ / СЪС ЗНАЧИТЕЛНИ ЛИЧНОСТНИ ПРОБЛЕМИ / -С ВЕЛИКА СИЛА СА РЕШИЛИ ,ЧЕ ДЕТЕТО ИМ ЩЕ ПОЛУЧИ ПОВЕЧЕ ЖИВОТ ОТ НАС - БЪЛГАРИТЕ -НАРОД !!!!!! КОЙ ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ -БЕЗ ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ -МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ !?!?!?!?!?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИ ПИЯН ЛИ СИ ИЛИ НАДРУСАН- Е ТЕ ТАКИВА Г Л У П А Ц И СЕ ВЪРТЯТ ОКОЛО СИДЕРЕНКО И ХОДЯТ ДА ПРОТЕСТИРАТ С ДРУГАРЯ ФИЗИК. И КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВО ДЕТЕ И НЕГОВИТЕ РОДИТЕЛИ- АЗ СЕ СРАМУВАМ ОТ ТОВА КОЕТО ВИДЯХ.
24
7
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Изтече информация от там където трябва, че не може да се каже че детето е от ромско месо, защото се нуждае от кръв, не може и да се каже каква кръвна група е, но донорите да изпращат по дамаджанка, на адрес: изсраелско посолство, София, от Ко. Децата на Сорос, - или направо - sorosoidi.
23
2
 
2
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Поредния гербав сценарий като този с масово "загрижените" ромски родители в сливен. Въпросът е колко им плащат за това?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, внимавай, че напоследък тук много се размиха нещата...Като на един комшията, "спънал се на тротоара", после се оказало, че имал 2-3 бързи кредита. :D
21
3
 
1
 
! Отговори
fact преди 4 години
Дъражава те извудва и наказва чрез децана - вема да ги правиме.ситга горили души, мутрите!умирай, териториата.
20
1
 
16
 
! Отговори
Циник до 18 преди 4 години
Таткото имал регистрирани 4 фирми на негово име!И бил с "разбита глава"Море баш са си роми... От най - ромските.Това е проблема!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение какъв е етноса, истината е че неграмотници и деца раждат и отглеждат деца. Очевадно е че ще има голям процент изоставени, самите родители не могат да се грижат за себе си и да живеят нормално. Трябва да се направят програми за обучение / преквалифициране било то и насила на подобни родители, образованието и бачкане е дългосрочното решение
18
0
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
От етноса ли са?
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се получава като няма никакъв контрол хората със психични проблеми как и коко дец имат. Какво с тана с детето на Симона от некво село, която не беше сигурна кой от цяло село е бащата на детето и ама майка и я накара да си вземе бебето за да имат от детските пари за ракия.Как си мислите, че слабоумни родители могат да отгледат дете? Днес го заебали пред блока, утре на релсите или в снега. Баси *** оправдание.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте се загрижили за поредната ромска драма...Не е ромска, то там е проблема.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 деца годишно...Добре бе, защо норвежците да се занимават със стратегии, конвенции, НПО-та и т.н., като то хората сами си оставят децата?
14
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Някой"И все пак акълът ми не го побира що за човек трябва да си, че да принудиш някой да изостави детето си заради твоето спокойствие?!"От твоята къща? Пфффф. Извинявай, ама да се разкарат и да заживеят другаде! 40 години си се блъскал си спестявал, сега ит е времето, да се отпуснеш и да си почиваш, а не да траеш детинщини по цял ден. Става, за събота и неделя, един път в месеца, ама повече - НЕ!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министърът.'АКо някой иска, да те оставя, да го насилиш да те държи, няма да свърши добре ни за него, ни за тебе ... Може,д аимам специални училища и да тренираме тея деца за нужи професии - военни, сапьори, прочие и прочие ...
12
3
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Някой 11 За тово без куче , цветя и тъща в къща.
11
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Много сте се загрижили за поредната ромска драма...Тези не са се сетили да го продадат в Гърция. Малко перхидрол... И готово българче
10
6
 
17
 
! Отговори
Някой преди 4 години
"Според Петков случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето."Не, петков, трябва да има закрила на родителите от роднински тормоз. Дъртото бабЕ им е отровило живота до степен да истерясат тотално, но няма кой да ги защити от това.В България бабешкия тормоз е страшен, но срещу тъщи и свекърви закони няма. И така е от години, да не кажа от векове.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо трябва закони за закрила на бездомните деца, а има доста такива .Именно това липсва а не да се бърка в семейните въпроси.А в случай като този текущите правила го покрива.И не е нужно никакви нови закони или конвенция.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми така става когато раждате не защото искате и сте готови да бъдете родители, а защото "какво щели да кажат хората, женени сте, а нямате дете!", "кой ще те гледа като остарееш?" и всякакви такива глупости!
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дей дейлелята и бабата се грижат за бебетонаправили са забележка, на майката и бащата на бебето, да се вземат в ръце и да се грижат за детето сите го оставят на социалните и се оплакват от тормозбащата бизнесмен :)) и после били българия, ама само по паспорт