Почина легендарният композитор и джаз пианист Милчо Левиев

Преди десетина дни състоянието му рязко се е влошило
Обновена: 13 окт 2019 07:05 | 13 окт 2019 07:04, Камелия Цветанова
49
Почина легендарният композитор и джаз пианист Милчо Левиев
Снимка: Булфото, архив

В 22 ч. на 12 октомври българско време е починал Милчо Левиев, легендарният композитор и джаз пианист, съобщиха негови близки. На 19 декември той щеше да стане на 82.

Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, за да получи правата за книга, която искал да издаде. След това обаче рязко се е влошил, каза Марковски пред "24 часа".

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство.

Той е брат на художника Йоан Левиев.

Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни "Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика, както и симфонии и камерна музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анджелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и води майсторски клас в Нов български университет.

През последните години живееше в Солун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Милчо Левиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Бягал ли ? Никъде не е бягал .Евреите винаги са имали правилегии.Няма комунизъм ,няма капитализъм ,няма САЩ ,няма СССР. НАВСЯКЪДЕ ПРАВИЛЕГИИ ! ВСЕ ПАК ,И КОМУНИЗМА И ДЕМОКРАЦИЯТА ,СА ИЗМИСЛЕНИ В НЯКОЯ СИНАГОГА .
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го пръсне.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважението трябва да се заслужи. Да идва с час закъснение на концерт, не е уважение към публиката. Да ходи небръснат и навсякъде с шапка - също. Почти всички артисти смесват креативност с външен вид неглиже. Изглеждат противно, ако не са с театрални костюми или униформи на оркестранти.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо се е снимал с еврейска шапка ?
34
2
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
До Ха-ха-ха: Ти си знаеш.
33
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости, голям музикант беше наистина. Моля дежурните плювалници и *** да имат уважение и да спрат да се гаврят със светлата му памет!
32
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По интересното е как не са го окошарили като изменник на родината. 70-та бяга и се връща през 80-та.Явно е бил Партин Член с неприкосновен Статут. Аз до Драгоман неможех да отида без открит лист. А тоя у Село Лос Анжелис отишъл. Голем родолюбец до последно е живял в Солун. Еврейн кво да го праиш.
31
4
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
за починал човек хубаво или нищо
30
4
 
12
 
! Отговори
ГРАДКОЗЛОДУЙ преди 4 години
бог да го прости
29
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мил-чо Левиев,чини ми се че е,Еврейче.Един евр. по малко
28
3
 
7
 
! Отговори
:)) преди 4 години
А бе Милчо Левиев си беше голям музикант!За разлика от брат си,дето беше посредствен художник!И да го тикате Йоан Левиев,не ви се получава!
27
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега гербо милиционерите и тоя ли ще го изкарат борец против комунизма?
26
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един комунистически доносник по-малко.Кой можеше да пътува по онова време до САЩ.Комунистите не пускаха хората дори до Драгоман без открит лист.
25
10
 
21
 
! Отговори
Смях преди 4 години
До Анонимен 25"Бог са прости Милчо Левиев. Той беше виртуозен музикант. Обичаше родната си страна."И как разбра, че е обичал родната си страна? Според мен е обичал всички страни, но не и нея. Даже *** е избрал другаде.
24
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя много репресиран бе. Живял почти 100 години и то все е лукс и разкош.
23
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог са прости Милчо Левиев. Той беше виртуозен музикант. Обичаше родната си страна.
22
5
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Знам, че се опитвате да фалшифицирате историята и да наложите джендърството, педера-ята и разврата, но няма да ви се получи. Не сте богоизбран народ, а ние не сме гои, които страдат от амнезия.
21
4
 
20
 
! Отговори
българин-"спаси преди 4 години
До do 21Тук не става дума какво са правили евреите,а българите!И преди да взимаш отношение,попрочети малко документи!В нета и библиотеките е пълно с тях!От истината не бива да се срамуваш!Ако не беше Димитър Пешев,направо си бяха заминали за Аушвиц!Аман от "родолюбиви" ***!
20
15
 
17
 
! Отговори
с чужда пита преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Стига с това спасяване на евреите!България не е спасявала никого!Евреите ги спаси онзи депутат,дето комунистите го изкараха фашист,и беше много години в затвора!!И българския патриарх!Цар Борис се намеси с огромно неудоволствие,но въпроса беше стигнал в Нар.събрание,и нямаше как!А след това дори и т.живков се изкара спасител!Народ от далавераджии никой не спасява просто така,щом няма келепир!!Баси "спасителите"!
19
3
 
24
 
! Отговори
До камелия преди 4 години
Добре де , преписала си статията,ама нещо си недогледала."Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, за да получи правата за книга, която искал да издаде. След това обаче рязко се е влошил"...Кво е туй изречение,***?