Петковден е, да почерпят Петко, Петкана, Пенко, Параскева

Празникът се отбелязва като начало на зимните празници
Обновена: 14 окт 2019 08:01 | 14 окт 2019 07:58, Елка Василева
8
Петковден е, да почерпят Петко, Петкана, Пенко, Параскева
Снимка: БПЦ

Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Петка - Параскева Търновска, наричан от народа Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

През 1238 г. цар Иван Асен Втори пренася мощите в Търново /днешно Велико Търново/, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания през 1641 г. мощите на светицата са положени в катедралата в румънския град Яш, където са и досега.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник, пише БТА.

Именици днес са всички, които носят имената Петка, Петко, Петкана, Пенко, Петя, Петьо, Параскева, Параскев, Парашкев, Паша, Пачо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Петковден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на всички именници!Бъдете здрави и щастливи!
7
1
 
1
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
До 1 Пенко Господинов, има такъв актьор ама ти едва ли си го чувал!
6
1
 
2
 
! Отговори
Asdff преди 4 години
Пич, това е възпитание, култура и тнт и тнт... Само един смях нишо не миже да опише
5
5
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Може, ама аз не познавам никой д такова име и фамилия.Петко и Петков - да, но Пенко?Звучи ми малко смешно.
4
1
 
2
 
! Отговори
Asdff преди 4 години
А Пепо има ли, или някой прекръстил се от Петко?
3
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Мъжкото име Пенко се среща и днес, но доста рядко.В миналото явно е било по-разпространено и на това се дължи фамилнотоиме Пенков(а), което носят не малко хора.
2
1
 
8
 
! Отговори
Честито, именници! преди 4 години
В текста са пропуснали някои обичаи, за които ви предупредих вчера. Повтарям, по-страхливите и суеверните привечер да не минават покрай кръстопът, намиращ се недалеч от населено място :) В миналото на такива места вечерта на Петковден са били извършвани някои вещерски ритуали. С това започва онзи цикъл от нашенските традиционни обичаи и обреди, които са свързани с нечистите сили и които продължават до Заговезни.Западният Хелоуин е нищо в сравнение с нашите традиции от този род.
1
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха хаПенкоНаистина ли има такова име