Пенсиите скачат с над 6% от юли. Но това решава ли проблемите?

Пенсията - не признание, а математика, посочи Иван Нейков
16 окт 2019 22:00, Красимир Ангелов
38

Увеличение с 6,6% от юли 2020 г. на всички пенсии е предвидено в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Бившият социален министър Иван Нейков коментира, че за хора с пенсия от 1200 лева, увеличението ще е 70 лева, но за тези с 200 лева ще бъде едва 12 лeва.

Още по темата
По думите му хората трябва да си направят сметка на базата на собствения размер на пенсията.

"Има две картини. Едната - това е едно от най-големите увеличения като процент през последните години, което е добре. От друга страна, трябва да си даваме сметка за един проблем - отваряне на ножицата между ниските и високите пенсии", обясни той в "Денят ON AIR".

Нейков допълни, че с този начин на увеличаване на пенсията насърчаваме тази тенденция и не решаваме главния проблем. Гостът обясни, че приблизително 400 хиляди души са засегнати от тавана на пенсията.

"За хората с минималните пенсии е несправедлива една пенсия от 1200 лева. Винаги се получава така, когато натоварваме социален инструмент с функции, които той не изпълнява. Ние искаме в пенсията да е признание, тя не е благодарност - тя е математика", заяви Нейков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му таванът на пенсиите действал демотивиращо върху хората и те не внасяли осигуровките си. Нейков допълни още, че при липса на достатъчно осигуровки няма как да очакваш високо възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
13
 
! Отговори
дебел депутат преди 4 години
правя още две години в парламентата и се пенционирам с пожизнен таван .
13
0
 
22
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Много не точно заглавие.Какъв СКОК?Скок щеше да е ако себяха вдигнали поне с 30% Сега е някакво едва забележимо помръдване
12
0
 
18
 
! Отговори
Бай Коко преди 4 години
Тоя като слагаше тавана на пенсиите каква песен пееше а сега като дойде време и той да взима пенсия тавана му пречи
11
0
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ПОРЕДНА ПОРЦИЯ ФАНТАЗИИ
10
0
 
13
 
! Отговори
Любимец преди 4 години
Ако старите пенсионери срещнат в тъмна доба този екс, ще има секс!!!
9
0
 
25
 
! Отговори
дърт преди 4 години
А как г-н екс-министъра ще обясни очевадния факт, че след всеки "скок" на пенсиите основната маса пенсионери прогресивно обедняват?
8
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
6% на 200 лв колко е ха ха ха голямо повишение ще вземат да преядат пенсионерите на м...алите колко помощи давате те ви са слабост нали въдите си гласоподаватели
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да живее пенсионер добре в Бг му трябва като моята Австрииска пенсия. Работих 19 години в Австрия пенсията която ми дадоха е 1.100 евро. С тези пари в Австрия живея добре без лишения и притеснения за сметките за ток парно и вода. Тук мога да си позволя повече неща отколкото в бг. В бг храната е три пъти по скъпа от Австрииската. Има магазини в които храната е и по евтина. Но тук нямат мутри и айдуци. А това е проблем при вас. Докога ще търпите да се гаврят с вас най вече с пенсионерите.
6
1
 
19
 
! Отговори
С. Кост. преди 4 години
Скочили?! Висок скок, дълъг скок?
5
1
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
И с 26% да се покачват това не решава нищо! Пенсията трябва да е достатъчна, за да се води един достоен живот - плащане на сметки, храна и облекло е минимума. Хората имат нужда и от социален и културен живот, а това също включва пари. Трябва и да имат да дадат на внучетата по нещо като подарък.. Уви!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизборен фишек за баламурници.Тоя трябваше отдавна да е зад решетките с целия си антураж.400 000 били ощетените от тавана на пенсиите.С такава лъжа и Боко не би посмял да ни излъже.
3
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
то като гледам здравословното хранене и здравеопазване хората едвам доживяват до 50 така че няма до затруднят бюджета
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на снимката горе,на тази статия,е един от най-мразените бивши социални министри от българските граждани.Лъже като лъжливо овчарче и плаче за премахване тавана на пенсиите,защото и той е"ощетен"Истината е,че с това "увеличение"ще се увеличи ДДС данъка защото търговците вече вдигнаха цените и то е"изядено"вече предварително и ще има едни милиарди за аванта от бюджета.Защо не го направят от 01.01.'20 година ами след 1юли.До тогава поне 10 000 пенсионера ще са си отишли от тоя свят от недоимък.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гавра с хората!