Децата ни затлъстяват, растат изолирани и обиждани!

При момчетата проблемът с излишните килограми е по-сериозен
68

Българските деца са на шесто място по наднормено тегло, сочи изследване на UNICEF.

"Две са крайностите - двойно обременяване на здравния риск - увеличава се както броят на деца с наднормено тегло, така и този на недохранените. В България също го има този проблем. У нас затлъстяването е по-сериозната тема, недохранените деца намаляват в последните години", каза специалистът по хранене и диетика проф. Стефка Петрова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя заяви, че при момчетата проблемът със затлъстяването е по-сериозен в страната ни.

"Момичетата започват повече да внимават за теглото си. Проблемите в затлъстването могат да тръгнат още от храненето на майката заради т.нар. генетично детерминиране. Когато една жена качи много килограми по време на бременността, това определя много по-висок риск на затлъстяване на детето", обясни проф. Петрова.

По думите ѝ затлъстелите деца биват изолирани, обиждани и много по-трудно се вписват в средата.

"Най-лесно детето може да се научи на здравословно хранене още от най-ранна възраст, дори още от захранването му. Това не е най-евтиното хранене, но има и много достъпни здравословни продукти", коментира още тя в ефира на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не случайно е казано, че впечатлението, че една жена е красавица, до голяма степен се дължи на нейното държание като такава, на самоувереността й, че е харесвана и желана.Прекалено свитата, скромна, срамежлива девойка може и да остане незабелязана сред наперените си връстнички, макар и да е хубава.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23На майка си трябваше да кажеш, че момчетата приличат на майките си.Освен това, какво означава "грозен"? Всеки си има различни критерии. Не забравяй, че всеки може да бъде чаровен с поведението си, а също и да постигне сексапилно излъчване пак по този начин.Огледай се и сам прецени каква част от онези, за които казват "Мацка, та дрънка" са си откровени грознушки, ако се абстрахираш от високите им токчета, грима, прическите, фръцкането и държанието като че ли е "Мис Свят".
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение - нейните деца са единствените в квартала, които в делничен ден обядват в пицарията или си купуват сандвичи за обяд. В събота и в неделя гостуват подред на нейната и на неговата майка."Примадоната" спокойно заявява, че не умее да готви, защото не обичала домакинската работа. Идва да им чисти някаква тяхна далечна роднина, пенсионерка, на която плащат по нещо.Това зъболекарче си е взело не жена, а прасе за угояване. И децата му заприличаха на прасенца , а са още в началните класове.
46
0
 
1
 
! Отговори
До Каракуда (№32) преди 4 години
Право в десятката - много майки просто ги мързи да сготвят.До нас живееше една такава "примадона", забременя докато беше студентка в последния курс. Момчето завършваше стоматология. Ожениха се, на него му спретнаха една от стаите за кабинет, а преходния хол за чакалня. Апартаментът им беше подарък."Примадоната" роди две деца с три години разлика и заяви, че няма да работи, а ще си гледа децата, защото мъжът й печели достатъчно.Дотук добре, но нейните деца са единствените в квартала, които
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
манталитет! щом има обиждани значи са виновни обиждащите. На пътя като има катастрофи и загинали обвинихте инструкторите, а не самите водачи. Като има демографска криза, намаляха парите от данъците, дай сега да .... политически смешки и ***...
44
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
45, с лекото уточнение, че не всички деца харесват всички видове спорт! Има спокойни деца, които наистина не обичат да тичат и да скачат...но пък може би харесват катеренето, танците, балета, плуването или нещо друго! Родителят трябва да амбицира детето да се движи максимално...И "бедните" да инвестират парите си не в айфони и чипсове, а в качествена храна! Написах го в кавички, защото наиситна има отчайващо бедни хора...тези в кавичките са онези с айфоните :) и чипсовете, те ще си се познаят.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма дете което не обича да спортува, Има само родители които правят всичко по силите си да им убият тази амбиция, обикновено родителите си се справят доста успешно с това.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Дебелака може да отслабне, но *** не виждам как с подигравки ще му смениш сексуалната ориентация.
41
0
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
едни познати момичета роднини някакви, и на двете родителите им са общо взето яки хора (не дебелаци но едрички), та когато въпросните деца бяха бебета бяха много ящни - освен другите неща на ден омахваха 3-4-5 кисели млека и даже техните се хвалеха че не им стигаха, сега като ученички никак не са отслабнали, едната в първи клас беше с тройна гуша, а не са болни от нищо, постоянно набиват, сутрин като тръгнат за уч-ще ги наблюдавам в кафето
40
0
 
6
 
! Отговори
един преди 4 години
Най-дебелият винаги е на вратата
39
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 4 години
НЕ разбирам и тези от коментиращите, които си заряват главите в пясъка и чак се дразнят на тези статии. Не, те не обиждат отрочетата Ви! Идеята е да се признае, че има проблем и по него да се работи. На карта е здравето на децата и това ако не ни е най-важното, но виждам кое пък да е!
38
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 4 години
36, аз пък отговорно заявавям, че от момичетата в класа на дъщеря ми има само едно единствено дете с нормални килограми! ВСИЧКИ са наднормени и за това не си личи...не са много над нормата, ама СА. Личи само на откровено затлъстялото дете...но не само то е с проблем!
37
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Изписани са в коментарите много верни неща и храната е скапана, и се застрояват площадките за игра, и часовете по физическо са една пародия, НО за мен основата са родителите! Бедни ...обача купуват чипсчета и вафлички на детенцето! Един чипс е три лева - това е 1/3 от скъпото пиле, което пък е предостатъчно за порцията на едно дете! И НЕ е нормално едно 9-10-13 годишно дете да няма с кого да играе навън, защото всички са на компютрите! За това не е виновна държавата...
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно хранене, повече движение и редовен сън, три много клювочи компонента, ама нали е по-лесно дюнера, таблета и диванчето и "не ме закачай".Нищо де, тенденцията показва, че на дърти години (20-30) на повечето им идва акъла в главата и почват да отделят някакво внимание на външния си вид.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ми изтрихте коментарчето за гадната храна в училище? Какво не Ви хареса?
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязва, че периодично се появяват подобни "изследвания". Живея до две училища и почти не съм виждала дебело дете. Повечето са доста слаби. Пишат се тотални простотии за да може хората да са възможно най-смачкани.
33
0
 
7
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
в момента живея на село и виждам дори тук типични примери - в едната ръка стиснали дистанционното в другата телефон или таблет и гледат анимация, и така могат да изкарат цял ден, за яденето ясно - чипсове, кубети, пици и вафли от най-евтините ( и съответно калпави ), основното раздвижване е каране на колелета (вкл. по шосето покрай движещи се коли); даже бебетата ако не стискат в едната ръка някакво устройство за да мируват е голяма рядкост
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''Проблемите в затлъстването могат да тръгнат още от храненето на майката заради т.нар. генетично детерминиране. Когато една жена качи много килограми по време на бременността, това определя много по-висок риск на затлъстяване на детето"- По-голяма простотия на бях чела.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не съм им давал аз маки даки и кренвирши? Все пак да им благодарим , че тласкат икономиката нагоре с тази консумация на храни и лекарства.
30
3
 
28
 
! Отговори
Каракуда 1 преди 4 години
Майките им ги мързи да готвят и им вземат дюнери,мак донслдс и полуфабрикати.Отделно *** нямат мечти,защото още от 1ви клас са консуматорски настроени около Плейстейшъна,Ю тубърите,смарт фоните.Всъщност не еволюиращата техника е виновна за абсолютния духовен упадък ,затлъстяване и неграмотност,а родителите,които са жертва на прехода.Ценностната ни система е много далеч от цивилизована !Тук най-ценното качество за сега е ДА СИ МОДЕРЕН !