Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България

Москва отказа да подпише с Украйна, поставя нови условия
Обновена: 28 окт 2019 19:44 | 28 окт 2019 19:40,
282
Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България
Марош Шефчович. Снимка: Европейска комисия

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на газ за Централна и Източна Европа приключиха без резултат в Брюксел в понеделник. Сегашното споразумение за транзита на руски газ през Украйна изтича на 31 декември.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните, съобщи след разговорите, че ако съгласие не бъде постигнато преди края на годината, ще се търси временно решение с търгове на газ, които да осигурят количества до юни 2020 г.

Шефчович увери, че украинските и европейски газови хранилища са пълни на 90-96% и че няма опасност от спиране на газа. България е една от страните, които изцяло разчитат на руския газ, доставян през Украйна за своите нужди.

“Разочарован съм от днешния резултат. Бях подготвил срещата така, че ако имаше политическа воля от двете страни, да има напредък да се разберем за принципите за бъдещите транзитни доставки”, заяви Шефчович след проведения в Брюксел четвърти кръг от преговори между енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Орзел и в присъствието на шефовете на “Газпром” и на украинската “Нафтогаз”.

“Предложенията, които направих, бяха приемливи за украинската страна, но за съжаление руската делегация не бе готова засега да направи същото”, заяви Шефчович.

Русия е обвързала сключването на ново споразумение за транзита на природен газ с подновяване на покупките от Украйна, която престана да купува газ от Русия след анексията на Крим и Севастопол. Освен това Москва иска отстъпки от Украйна по решението на Стокхолмския арбитраж, което Русия оспорва. “Газпром” трябва да плати глоба от 2,56 млрд. долара за монополно положение.

Киев и Москва ще се срещнат с посредничеството на Европейската комисия отново през ноември, за да се опитат да решат проблема.

ЕС настоява бъдещият договор да бъде сключен според европейските стандарти и по нова методология за цените. Той трябва да е със срок от поне 10 години, като включва споразумение за минимални количества на доставки. Днес Русия е поискала договорът да е по-кратък, за да не се обвързва с фиксирани цени, ако стойността на природния газ поскъпне.

Стратегията на Русия беше да прекъсне транзита през Украйна като снабдява Европа с газ през газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”. И двете съоръжения обаче се бавят и няма да са готови към началото на 2020 г, както се планираше, за да заместят украинските тръби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания разреши Северен Поток 2 през нейна територия. Сега на руснаците им трябват 4 - 5 седмици за да го довършат...
187
1
 
4
 
! Отговори
Людмил преди 4 години
А я да ви припомня, че точно от Брюксел спряха Южен Поток, който щеше да минава през България - вижте репортажа ***/325Keb6
186
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците ще играят на тука има тука нема поне до края на декември 2019год. След това ще трябва да подпишат нещо защото ще останат без доходи точно по средата на зимата. ЕС и Украйна не трябва да бързат, могат да разиграват руските тарикати до средата на март а пък ако е топла зимата и до края на април имайки предвид че всички газохранилища в Европа и Украйна са дюкме пълни.
185
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така или иначе НАБУКО 2 или турски поток го има .Цялата ни държава ще бъде зависима от Ердоган с любезното съдействие на ЕС ,който незнайно защо си замълча след като тръбата ще минава през Турция.Не могат без ислямистите ,всякаш 11 септември не се е случил .
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Датската енергийна агенция издаде разрешение на компанията Nord Stream 2 AG за изграждането на газопровода "Северен поток-2" през континенталния шелф на Дания югоизточно от Борнхолм в Балтийско море"
183
16
 
6
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Ако не бяхте ревали като магарета срещу шистовия газ, сега нямаше да се тревожим за нищо, а даже щяхме да изнасяме за съседите.
182
13
 
7
 
! Отговори
Много си тъп/а преди 4 години
Южний Паток го закла собственоръчно Путин с ядкарашик, защото не му играхме по гайдата.
181
11
 
25
 
! Отговори
Отказахте се преди 4 години
от Южен Поток защото западните ви господари така ви наредиха - мръзнете сегатака ви се пада овче племе !!!
180
23
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
СЕГА , ТРЪБАТА ЗА РУСКИЯ ГАЗ ОТ УКРАЙНА , ЩЕ НАПОЯВА ДОБРУДЖА С ЧИСТА ВОДА!!!ЕТО ВИ ЕДНА НОВА ПРИДОБИВКА ....БЛАГОДАРЕНИЕ НА "БРАТСКА РУСИЯ"...ХА,ХА,ХААА...ТОВА Е ТО...."БРАТСКАТА ГОЛА ВОДА"!
179
7
 
17
 
! Отговори
До 164 преди 4 години
Първо, заводът на VW ще го гледаме през крив макарон, докато ни управлява сегашната шайка на суджуците.Второ като си такъв голям разбирач, ще не вземеш да се грееш с завода на VW вместо газ?Взел да ми сравнява топлото с мекото...
178
0
 
7
 
! Отговори
До 175 преди 4 години
***, ама много благо лъжеш бе, момче!Само си гледай носа на огледалото, че сигурно е вече цял метър, ако си като Пинокио.Сигурно живееш в някоя дупка и сега излизаш на светло, затова ще те светна да идеш да видиш цените на американската и руската газ, преди да продължиш да пишеш глупости.
177
0
 
20
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До турчин арменския геноцид е признат в Сащ току що са го гласували с пълно мнозинство а българския геноцид беше преди техния и в много поголям размер така че се надяваме и за Българския да гласуват особено сега когато ватикана отвори секретните си врати
176
8
 
2
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Ние имаме технология за добиване на електричество с брауновия газ и се прилага вече в Китай и Корея благодарение на наши учени избягали там има го на утуб защо ще зависим от газ и петрол стига вече
175
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България е една от страните, които изцяло разчитат на руския газ, доставян през Украйна за своите нужди."Само ще ви кажа да погледнете карта на газопреносната мрежа на Европа и ще видите, че това твърдение не отговаря на истината.
174
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Укрите не се бяха опънали нещо на руснаците. Опъваха от тръбата с транзита за нас и за европа(ние не сме европа очевидно). И руснаците ги опънаха като тотално им спряха газа докато не си оправят сметките. И те още не са ги оправили напълно и няма да ги оправят, понеже нямат пари. Имат огромни дългове с големи лихви към САЩ и Европа и не могат да ги платят. МВФ им спря кредитите, ЕС им спря проектите. Сега руснаците им спират транзита - 2.5 милярда чисти + 8 000 работни места. Бойко уби България.
173
7
 
22
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 4 години
до 186А вие се опитвате да ползвате България в интерес на Украйна! Добре се справяте засега... Поне до следващия Народен Съд!
172
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да забравя ,,студената зима'' когато руските нарушиха договорът си с България,понеже укрите им се бяха опънали нещо и им бяха спрели газта и тока напълно.А на българите казаха тогава,,,укрите са ви виновни'' понеже скачат срещу москвата и се дървят,та затова и вие ще седите на студено за да видите какво става когато някой ни се опъне.Обаче само след една седмица се усетиха че си вкарват автогол,и пуснаха газта и се извиниха.Помня го много добре.Използваха България срещу Украйна с полит. цел
171
9
 
31
 
! Отговори
сега евроатлантиците преди 4 години
бая ще има да попръцнуят докато напълнят на *** хъба с гази на вас като на Полша ще ви продадат американска газ за 1600$ за 1000 кубика,докато рускат през Южен Поток щеше да струва 280$ за 1000 кубикаизплякаха ви отново западните ви приятели
170
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северен поток ще бъде завършен, защото има и маршрут заобикалящ датските териториални води около остров Борнхолм. Този маршрут минава през шведки води след което веднага директно влиза в немски териториални води. Така че , ако датчаните не дадат разрешение, завършването на Северен поток ще се забави с шест месеца и толкова. Никой не може да го спре, защото германците го искат; А щом го искат, значи, са си направили сметката, че това ще име изгодно; плюс това, явно не искат да стават тотално зависими и от америкаците.
169
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 176 Украйна - Ыкраинците не купували руски газ. Купуват я, само че не директно, а по реверсите от Словакия и Полша - та им илиза доста по-скъпо. Норвегия няма газ да захрани цяла Европа, а американският газ засега е на дъмпингови цени - за американците е по-изгодно да си продават газта в Азия,защото там цените са по-високи, а и те нямат неограничени количества.