Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България

Москва отказа да подпише с Украйна, поставя нови условия
Обновена: 28 окт 2019 19:44 | 28 окт 2019 19:40,
282
Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България
Марош Шефчович. Снимка: Европейска комисия

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на газ за Централна и Източна Европа приключиха без резултат в Брюксел в понеделник. Сегашното споразумение за транзита на руски газ през Украйна изтича на 31 декември.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните, съобщи след разговорите, че ако съгласие не бъде постигнато преди края на годината, ще се търси временно решение с търгове на газ, които да осигурят количества до юни 2020 г.

Шефчович увери, че украинските и европейски газови хранилища са пълни на 90-96% и че няма опасност от спиране на газа. България е една от страните, които изцяло разчитат на руския газ, доставян през Украйна за своите нужди.

“Разочарован съм от днешния резултат. Бях подготвил срещата така, че ако имаше политическа воля от двете страни, да има напредък да се разберем за принципите за бъдещите транзитни доставки”, заяви Шефчович след проведения в Брюксел четвърти кръг от преговори между енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Орзел и в присъствието на шефовете на “Газпром” и на украинската “Нафтогаз”.

“Предложенията, които направих, бяха приемливи за украинската страна, но за съжаление руската делегация не бе готова засега да направи същото”, заяви Шефчович.

Русия е обвързала сключването на ново споразумение за транзита на природен газ с подновяване на покупките от Украйна, която престана да купува газ от Русия след анексията на Крим и Севастопол. Освен това Москва иска отстъпки от Украйна по решението на Стокхолмския арбитраж, което Русия оспорва. “Газпром” трябва да плати глоба от 2,56 млрд. долара за монополно положение.

Киев и Москва ще се срещнат с посредничеството на Европейската комисия отново през ноември, за да се опитат да решат проблема.

ЕС настоява бъдещият договор да бъде сключен според европейските стандарти и по нова методология за цените. Той трябва да е със срок от поне 10 години, като включва споразумение за минимални количества на доставки. Днес Русия е поискала договорът да е по-кратък, за да не се обвързва с фиксирани цени, ако стойността на природния газ поскъпне.

Стратегията на Русия беше да прекъсне транзита през Украйна като снабдява Европа с газ през газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”. И двете съоръжения обаче се бавят и няма да са готови към началото на 2020 г, както се планираше, за да заместят украинските тръби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
20
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Waffen SS 133 Ами като нямаме никаква промишленост, от къде правим износ за 20 милиарда ? А де !
107
7
 
30
 
! Отговори
До 144 обективен преди 4 години
Вземи си обнови инфото. Китай не е втора а първа икономика в света.
106
8
 
44
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Дреме им на руснаците за укрите.Русия владее 1/4 от световните природни ресурси , а Китай е втора икономическа сила и до 3-4 години ще задмине краварите.Укрите да чакат газ от дедо Тръмпи ,след като решиха да му *** подметките.Лошото е че и нашите продажни герберунги са в краката на рижия дядка.
105
6
 
48
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Тъй като няма нито един интерконектор ще трябва да чакаме газ по "ривърса" от Турция,която ще е пак руска,но съответно оскъпена от транзитни такси.Може и нещо от Румъния,също добре оскъпен от транзитни такси.Сега чакаме едно-тръбният "Балкански поток"с капацитет 16милиар.м3,след като се отказахме от четири-тръбният ЮП с капацитет 64милиар.м3.Да,но слушкахме,а някои вследствие на тази политика папкаха .Ако някога се доберем до крановете на "Балкански поток",такова въртене падне под чужд диктат
104
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ЕС настоява бъдещият договор да бъде сключен според европейските стандарти и по нова методология за цените."Снощи го пробвах това в кварталния супермаркет. Кило синьо сирене и бутилка френско вино по моите стандарти и нова ценова методика - сиренето за левче, виното за два.Не стана.
103
5
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 4 години
До Николай БойчевБолен мозък! Замъглен от умнокрасивост и демократични лакърдии откъм Козяк!
102
0
 
7
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До АнонименПоголяма глупост не бях чел!
101
8
 
45
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Заради ЕС спряхме Руски Поток и сега ще разчитаме на Украйна... Скандално. Вместо да внасяме директно, ще им плащаме гарантирани комисионни. Къде е далаверата за нас? Даже в Шенген не ни искат като отплата за милиардите, които ще похарчим да плащаме на една провалена държава.
100
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колхозниците може да останат на студено през зимата, но пърхат от щастие при шантажите на Русия. Всеки знае, че само си придава важност, спре ли газа за Европа Русия фалира на следващия ден.
99
4
 
18
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Време е да почнете да се замислите какво се случва и кой е правилния подход.Дадено Ви е всичко даром. Свободна воля, интелект, информация. Само трябва да подходите, да изберете правилното решение, а отговора е в самите нас. Защото хората са главния обект. Всяко наше действие се отразява на n на брой хора.Не може да подреждате хора по това, дали са американци или руснаци. Ние всички сме хора.ИМА ЗЛО, КОЕТО ВИ ОБЪРКВА. МИСЛЕТЕ!!!
98
4
 
14
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Храната от трапезата на Господаря не за свинете.Човек живее, яде, спи и пъърди. Накрая умира и разбира, че всъщност е живял БЕЗМИСЛЕН ЖИВОТ: - нищо не е разбрал от този Свят - нищо не е научил - нищо не е дал и жертвал - себе си не е опознал, околния Свят също - не е открил своя Създател (*** питай родители те си могат ли да създадат човек и да му вдъхнат живот, а после и интелект) - не е разбрал, че добрината като извършено дело е като печалба от тототоВреме е да почнете да се замисл
97
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците губят стратегическата битка: едно време омайваха умовете на хората с обещания за светлия комуниъм и докато го финансираха за да на пропадне илюзита горе долу работеше. Сега, когато изпуснаха нещата, се видя принудата. Вече всички са наясно каква е търговията. Затова Полша си диверсифицира фазовите доставки и възнамерява о 5 години да стане независима от ***. Когато това стане могат да си позволят да водят ПОЛИТИКА. Реално, малките държави трабва да направят като Полша
96
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна има огромни високолихвени дългове към ЕС и САЩ. Това е новия начин на "демократите" да източват Русия, но Путин ги реже от всякъде. Въпрос на време е да свърши мандрата, която "демокрациите" източват от остатъците на СССР. А като свърши, украинчетата ще бъдат оставени на себе си. Както нас ни оставиха. Само че там ще е по - зле, понеже има война. Ние поне се надявахме като демократи на завод на фолксваген у нас. В украйна нищо няма да има, понеже го има в Русия...
95
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията лъже, Москва не е поставяла нови условия. Условията и са известни от поне десетилетие. А може да постави нови условия, понеже има нови условия - Украйна запада, има нови тръби за пренос, срещу Русия има заведени и спечелени несправедливи дела... Смятам, украинчетата губят при всяко положение. Нямат друг избор освен да загубят. ЕС не можа да защити балтийските "тигри" от загубата на руския транзит, няма да може да защити и Украйна. Никой не може. Въпрос на време е да загинат тотално.
94
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина, слава богу, че не граничим с русия. Иначе нямаше да се отървем само с "кой не скача е червен", а щяхме да имаме пълномащабен майдан със загуби на територия, както и организираха на украйна. При това не от Русия.
93
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно ще направят украинчетата на Русия, дето няма да им се върне многократно? Ами нали се сещаш, че цялото украинско черноморие може за 2 месеца да направи референдум(демократичен) и да стане руска територия? А към това могат да се добавят целите територии на Донецк, Луганск и общо взето всичко, източно от Днепър, а Полша с удоволствие ще къса територии под претекст, че защитава полската диаспора? Което ще доведе Украйна до територия колкото България... Неумен, много неумен украинец си.
92
22
 
10
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Колкото и да рипат от атомната бензостанция, ще им бъде забит голям кол отзад. Радват ме мазохистите рублофили тук, които получават оргазъм, когато империята на злото отново покаже истинската си същност. Нещастни, майцепродавци, специалисти по всичко. Русията иска да транзитира без да плаща адекватна цена, както прави и тук, но номерата и не минават и има държави, които си пазят интересите, за разлика от нашата. Скоро ни очаква повторение на 2009г. и абдалите ще мръзнат в очакване на газ от Раша
91
6
 
22
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Полят от името на Европейския съюз иска да диктува на Русия, как и за колко да продава своя газ. Е, как ще стане. Били отказали. Ми разбира се. Това да не ти е Тиквата продажна.
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 100Е...........и какво ще ни направят??? Нещо за "свободата на словото", с което постоянно се кичат нашичките "политици" да си чувал??? Или съм наивник...на средна възраст!!?? Какво ще ни направят? Ще арестуват 80% от българите? Брей...брей...брей....а пък аз си мислех че вече живеем в "демокрация"!!! Май наистина съм наивник!
89
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я виж ти тарикатите...........значи искат да накарат Русия да заплаща милиарди на страна, която с тия пари да убива руските хора в Донбас и да полива с помия всичко руско!!! Евала, значи да хранят бясно куче, което да хи хапе!!! еуропейци......да не сте паднали от крушата!!! То бива наглост и нахалство, ама вашите вече минават всички граници!!!