Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България

Москва отказа да подпише с Украйна, поставя нови условия
Обновена: 28 окт 2019 19:44 | 28 окт 2019 19:40,
282
Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България
Марош Шефчович. Снимка: Европейска комисия

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на газ за Централна и Източна Европа приключиха без резултат в Брюксел в понеделник. Сегашното споразумение за транзита на руски газ през Украйна изтича на 31 декември.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните, съобщи след разговорите, че ако съгласие не бъде постигнато преди края на годината, ще се търси временно решение с търгове на газ, които да осигурят количества до юни 2020 г.

Шефчович увери, че украинските и европейски газови хранилища са пълни на 90-96% и че няма опасност от спиране на газа. България е една от страните, които изцяло разчитат на руския газ, доставян през Украйна за своите нужди.

“Разочарован съм от днешния резултат. Бях подготвил срещата така, че ако имаше политическа воля от двете страни, да има напредък да се разберем за принципите за бъдещите транзитни доставки”, заяви Шефчович след проведения в Брюксел четвърти кръг от преговори между енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Орзел и в присъствието на шефовете на “Газпром” и на украинската “Нафтогаз”.

“Предложенията, които направих, бяха приемливи за украинската страна, но за съжаление руската делегация не бе готова засега да направи същото”, заяви Шефчович.

Русия е обвързала сключването на ново споразумение за транзита на природен газ с подновяване на покупките от Украйна, която престана да купува газ от Русия след анексията на Крим и Севастопол. Освен това Москва иска отстъпки от Украйна по решението на Стокхолмския арбитраж, което Русия оспорва. “Газпром” трябва да плати глоба от 2,56 млрд. долара за монополно положение.

Киев и Москва ще се срещнат с посредничеството на Европейската комисия отново през ноември, за да се опитат да решат проблема.

ЕС настоява бъдещият договор да бъде сключен според европейските стандарти и по нова методология за цените. Той трябва да е със срок от поне 10 години, като включва споразумение за минимални количества на доставки. Днес Русия е поискала договорът да е по-кратък, за да не се обвързва с фиксирани цени, ако стойността на природния газ поскъпне.

Стратегията на Русия беше да прекъсне транзита през Украйна като снабдява Европа с газ през газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”. И двете съоръжения обаче се бавят и няма да са готови към началото на 2020 г, както се планираше, за да заместят украинските тръби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
9
 
42
 
! Отговори
турчин преди 4 години
МАШАЛАА БОРИСОВ, ТУРЦИЯ ТИ Е БЛАГОДАРНА ЗА ТУРСКИ ПОТОК!
167
2
 
27
 
! Отговори
ми не позма преди 4 години
До Анонимен 175 СП2 е завършен на 83 процента . Как си представяш фирми да инвестират над 10 млрд долара , и да ги " заровят " ? ШЕЛ, Енджи , ОМВ и някаква немска имаше, щели да "забравят " за проекта .
166
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е толкова евтина американската газ както по долу пишещите се изразяват то Германия веднага ще купува от нея а не от Русия.
165
8
 
39
 
! Отговори
До 175 преди 4 години
И къде е тази евтина американска газ, че нещо не се вижда ? Има в момента американска но е в пъти по скъпа от руската и я купуват специално наведени държави като полша
164
30
 
10
 
! Отговори
Украйна преди 4 години
преговаря в момента с руснаците САМО ЗА ТРАНЗИТ НА ГАЗ, те НЕ КУПУВАТ РУСКА ГАЗ ОТДАВНА, а Американска и Норвежка през Полша! СЪЩОТО след 2022 Г ще направят Поляците, даже техния енергиен министър се е подиграл с руснаците, ако искат след 22 Г. Полша да им продава по- евтина щатска газ:))))
163
48
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатската газ е най- евтината в Европа, следващите няколко години руската постепенно ще бъде отстранена от пазара на Ес! За незнаещите, Северен поток де факто от 3 месеца е СПРЯН и надали ще бъде завършен някога, същото е и с южния!Това са фактите, вие си ревете по руски колкото щете!
162
10
 
21
 
! Отговори
Атрис газ преди 4 години
С украинци работа не севърши от край време само с аванта се занимават...Като тръгне северният поток за Германия и Южния за Италия ще видят кон боб яде ли.
161
8
 
26
 
! Отговори
we преди 4 години
Ние няма значение, нашата политическа цел е Америка да е добре!
160
1
 
23
 
! Отговори
et.galen1 преди 4 години
Кой ще иска да сключи договор и да зависи от ненормални.
159
7
 
28
 
! Отговори
Екскурзиант преди 4 години
Нема страшно! Тик вата е направил хъб или пъб беше! Ще носи туби и бидони от краварите!
158
53
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ТАЯ ВРЪТКА НА РУСИЯ БЕШЕ НЕМИНУЕМА!ИЗОБЩО НЕ СЪМ ИЗНЕНАДАН!ЕВАЛЛА НА ГЕРБ , ЧЕ ЗАПОЧНА ТУРСКИЯ ПОТОК , И СИ ОПРАВИХМЕ ОТНОШЕНИЯТА С ТУРЦИЯ , ИНАЧЕ ЩЯХМЕ НА ГРИЗЕМ СИБИРСКАТА ЗАМРЪЗНАЛА КРАСТАВИЦА , ПРЕЗ ЗИМАТА!САМО ГЕРБ!!!САМО С ТЯХ--ИНАЧЕ ЖИВОТА НИ ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА СМРАДЛИВАТА РУСКА ПАРТЕНКА.
157
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 164 Абе ти си явно капаците с каскет, а от такива умни калпаци акъл не ща. От газопровода през нашата територия България ще спечели чисто 9 милиарда лева за следващите 30 години. Плюс това ще се открият 1000-2000 работни места. Геополтическто значение на БГ също ще се повиши - ние не можем да стоим настрана от всичко важно, което се случва - иначе ще станем африкански бантустан; А ако бяхме построили ""Южен поток" печалбата щеше да е още по-голяма - към 12милиарда лева. Това са геополитически игри, които не са за акъла на всеки паткопасец
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо триете писаното? Писах до някаква личност плашешта хората със затвори и лагери, ама то сега излиза че пиша до други. Объркват се нещата.
155
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 163Вие 163 да не сте от политическата полиция. Страданието и угрижеността която демонстрирате към Бащицата навеждат мисли за топла връзка с *ерб. Във форумите със затвор се плашим. Ми да ги затворят тия форуми. Тя държавата и без това е 211 място по свобода на словото от общо 199 държави по света.
154
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали не ни трябваше руски газ. Сега ще има демократичен шистов на тройни цени.
153
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се е провалило. ЕС натиска Украйна да сключат какъв и да е договор, поне временен, за да се транспортира нормално газта. Руснаците вече напълниха газопровода "Силата на Сибир" с газ, до броени месеци влиза в екплоатация и "Турски поток". Така че всичко ще бъде нормално
152
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ПОЯСНА НА ДРУГАРИТЕ, ЧЕ ОФИЦИАЛНО ОБЯВИХА, ЧЕ РУСКИ ПОТОК ЩЕ НИ СЕ ИЗПЛАТИ СЛЕД 20Г. Т.Е. НА КУКОВО ЛЯТО! НАПР. ЗАВОДЪТ НА ФВ СЕ ИЗПЛАЩА СЛЕД 3-4 Г.!!СТРОЙТЕ ПОТОЦИ И АЕЦОВЕ НА ПУТИН КАТО ЕРДОГАН , ПОСЛЕ РЕВЕТЕ В ДНЕС КОЛКО СТЕ БЕДНИ КАСТО ТУРЦИТЕ!
151
1
 
17
 
! Отговори
джо преди 4 години
До тези ,които мислят ,че могат да си купят евтина газ. Това принципно е възможно ако имаш собствен добив,но и там нещата се движат от пазара, защото компаниите са частни и никой на никого не прави подаръци. За пример ви давам Американските тецове. Та цената може да се намали когато участваш в пренос и получаваш такси. Но и тук не може да се намали без предел. Хубаво е да избираш поне от две места, но съм скептичен, за доставка на много по -ниски цени.
150
19
 
5
 
! Отговори
ЧУДЕСНО! преди 4 години
ЗНАЧИ НЯМА ДА ВНАСЯМЕ ПОВЕЧЕ ОТ РУСИЯ!!!!СПИРАЙТЕ ИМ КРАНЧЕТО НА ТИЯ!
149
3
 
26
 
! Отговори
--- преди 4 години
До Анонимен 160Ок, намери газ и купувай