9 от 10 учители страдат от "бърнаут" – ще помогнат ли по-високите доходи?

Част от причините са апатията на децата и агресията от родителите им
Обновена: 30 окт 2019 09:17 | 30 окт 2019 09:17, Нели Христова
177

Миналата година Световната здравна организация обяви "бърнаута" за болест. В България ново проучване показва, че девет от десет учители са изпитали последиците от заболяването. Според преподавателите, причините, които водят до "бърнаут" в професията им са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата на децата. Сега предстоят увеличения на заплатите на учителите, но ще помогне ли това?

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред телевизията.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До това не е вярно!90% от децата имат периоди, в които е трудно да се работи с тях. Ако ги изгониш още в III клас, след 20 години, ще стане страшно ...
147
5
 
9
 
! Отговори
до Родител преди 4 години
Най-точният коментар в цялата тема. По-долу някой беше писал, че учителят карал учениците само да си четат уроците. Ами, то по-добре да минат на самостоятелна форма на обучение, ако няма да обясняват нищо учителите. Тотално не подлежат на контрол как си провеждат часовете. Лично аз имах учителка, която беше рекламно лице на фирма за екскурзии и часовете ни минаваха в убеждаване да ходим и в организация на екскурзии. Жалко, че не позволяват камери в часовете, за да се види за какво им се плаща!
146
2
 
20
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 4 години
През гадния комунизъм другарката като ме нашамари и не смеех да кажа на нашите, защото и те щяха да ми хвърлят някой шамар, а сега учителят като направи забележка на ученика и става един вой до небесата, родителите му започват да хвърлят огън и жупел, а не се сещат, че те са виновни за това, че детето им не е възпитано. Как няма да има бърнаут.
145
3
 
6
 
! Отговори
това не е вярно! преди 4 години
До до даскалима специализирани институции и програми за деца със специални нужди. Само децата, с които може да се работи, без да се нарушава учебния процес, се допускат до обикновените училища.
144
9
 
19
 
! Отговори
Родител преди 4 години
До гуша ми дойде в тази държава да говорим само за заплата на учители, лекари, полицаи и държавни служители, а никой да не задава въпроса какво е качеството на работата им. Ще каже човек, че държавата се крепи на тях, че те са базата, а не надстройката на обществото и никой не пита дали останалите дето наливаме в бюджета сме съгласни с това непрестанно повишение на заплатите им. В цял свят тези категории са по-ниско платени от работещите в просперираща фирма, а само в България не е така.
143
2
 
5
 
! Отговори
до даскал преди 4 години
Не е нужно да си обиколил света, за да получиш информация на 1 клик разстояние! Никъде в нормалните страни децата със СОП не се изолират в специални училища. Даже в последствие повечето от тях работят наравно с всички останали и са полезни за страната си. Също така в университетите бъдещите учители са подготвяни за работа с такива деца, тъй че подобни искания са абсурдни и вие го знаете, защото ги имате само по форумите, а не заставате с името си.
142
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им е лесно, с държавната подкрепа която имат е чудно как все още работят тази професия! Не визирам финансовата част.
141
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оня, дето мечтае учителите да си плащат, за да учат учениците, както бил правил Теодосий Теодосиев. Гражданино, вие трябва направо в Министерството да идете с тези ваши разбирания, там ви се зарадват.
140
1
 
1
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
До 139Кое го няма в училищата в Япония, където си бил и пребил?
139
4
 
0
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
До Анонимен 137Ходил си ти "по целия цивилизован свят" и всичко си разбрал, щот си много умен.
138
4
 
11
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Едва ли всичко опира само до пари. Защо например учителя по физика Теодосий Теодосиев е готов той да си плаща стига да може да обучава ученици дори безплатно! Дори искаше да работи докато е жив, а да не получава пенсия, само и само да преподава! И той като всички останали си има свойте проблеми, но въпреки системата не се е предал.Така, че въпреки, че е изключение, ако повече хора бяха като него щяхме да имаме качествено образование. :)
137
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Даскалзвучи обедително да вървим назад... само че това няма да ни помогне. Виж училищата в Япония, това го няма там, а са топ в света. Културата започва от семейството и обществото. Не може да се възпита само в училище.
136
14
 
5
 
! Отговори
даскал преди 4 години
Виждам, че тук има много "експерти" по образование.Истаната е жестока - НЯМА МЛАДИ УЧИТЕЛИ.Кризата за математици, физици и информатици е страшна.Софтурните компани ги привличат с по две, три хиляди заплата още от университета.Няма ли добри заплати - няма и учители и лекари.
135
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даскале, в целия цивилизационен свят децата с увреждания учат наравно с всички останали. Връщай се обратно в ерата на комунизма, от която си изпълзял!
134
4
 
27
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
Ще помогне: да се премахнат делегираните бюджети, да се въведе по-строг правилник с по-големи правомощия на учителя, да се върнат оценките за поведение и пр. Да се възстановят помощните училища и децата със СОП да се преместят там при специализирани лекари и учители. Всички учебници да минат през основна проверка от комисия от опитни учители, да се изхвърлят от тях глупостите, неяснотите и ненужния баласт, да се пренапишат ясно, точно, увлекателно и съобразено с възрастта на учениците.
133
4
 
13
 
! Отговори
униформи за учителит преди 4 години
Защо в училища с ученически униформи няма задължителни учителски униформи-ярък костюм с логото на училището? Комично е -учениците с униформи, учителите по дънки и маратонки. Въведете дрес код за учителите-костюм, с лого, отдалеч да се вижда,че е учител, и къде преподава.
132
5
 
8
 
! Отговори
245 преди 4 години
А за учениците не е нали,спукват ги от контролни и тестове,а като се налага да преподават ги карат сами да си го научат,а те си ровят в нета.Шестокласниците в нашето училище например са с по пет минути междучасие,щото учители отсъстваха в началото и да можели да си преподат уроците,е какви уроци ако не седна с ученика да му обясня и проверя нищо не става,ама колко родители имат времето и капацитета да го направят-малко,адаскалите си ровят из фейса в час и на единици все още им пука,другитеплява
131
2
 
26
 
! Отговори
паразитен 12-ти клас преди 4 години
Преемахнете излишния 12-ти клас. Тогава ученикът не научава нищо ново, а е държан при 7 годшжните, за да се създава изкуствена заетост за учители. Пълнолетни мъже и жени на 19г са дъжрани в училищата, и им се краде година от живота им. На запад-на 19 години вече завършваш висше образование-бакалавърска степен.Там средно образование е до 16 г, а бакалавър се учи 3 години, не 4 като у нас. В България на 19 години си ученик, че ти на 19 г вече може да имаш свое семейство.
130
6
 
10
 
! Отговори
до 130 преди 4 години
Пълно е със заводи. Около пловдив са десетки. В занода за велосипеди там се търсят веднага 400 човека. Работници возят от 100 км. щото работниците избягали от завода, станали полицаи и учители, по лесно е да си учител, отколкото на поточната линия.В държавата отдавна има нови заводи, проблемът е,че няма желаещи да работят в завода.
129
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Назначенията на учители са връзкарски. БЕЗ КОНКУРС. По лична субективна преценка на директора. Защо местата за учители не се пускат с конкурс, под формата на изпит. При заплати на учители , достигащи вече 2000 лв-например в някои училища в Бургас борбата е по 60 човека за едно място. Назначенията-непрозрачни-без конкурсен изпит, с връзки и субективизъм.