9 от 10 учители страдат от "бърнаут" – ще помогнат ли по-високите доходи?

Част от причините са апатията на децата и агресията от родителите им
Обновена: 30 окт 2019 09:17 | 30 окт 2019 09:17, Нели Христова
177

Миналата година Световната здравна организация обяви "бърнаута" за болест. В България ново проучване показва, че девет от десет учители са изпитали последиците от заболяването. Според преподавателите, причините, които водят до "бърнаут" в професията им са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата на децата. Сега предстоят увеличения на заплатите на учителите, но ще помогне ли това?

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред телевизията.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
Защо София не привлича учители от провинцията?НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ В ПРОВИНЦИЯТА ИМА САМО ПЕНСИОНЕРКИ УЧИТЕЛИ.В провинцията е пълно с учители на възраст 29- 50 год., които са безработни или принудени да работят друго. РУО да престанат да игнорират учителите над 40 год.! Това са хора в работоспособна възраст, които имат право да работят по специалността си. Много важни софиянци- учителите да са от Сф, да са до 29год., да не мекат, да са това, онова, а професионализмът го няма сред критериите ви.
87
2
 
8
 
! Отговори
Добра е идеята преди 4 години
за проблемните деца да се предвиди опцията частен ученик.Може да се съчетае с идеята за задължителен правилник, който родителите да подписват. Ако детето се провини определен брой пъти и допустимите санкции не му въздействат, то да има право занапред да изгради образованието си само като частен ученик.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До otvratenПрав си.Но нашият народ има пословица - "Възпитаваното с шамари и ритници от друго не разбира".Подобни маминки вероятно са били много пердашени, затова са решили да глезят дечицата си. Или пък бащите на тези деца бият останалите членове на семейството си и детето реагира само на такива "аргументи".Сега да не гракнат тук сълзливи лелки, за да е убеждават, че образованието и достойнството на останалите деца трябва да се жертва, за да въздействаме на гамените "со кротце и благо".
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар teacherРано или късно ще се стигне и до такива правилници, подписвани задължително от родителите.Преди доста години чувах от мои познати, чиято дъщеря е омъжена в Англия, че в някои от най-реномираните частни училища там за рецидив при някои провинения се предвижда и физическо наказаниеСега не знам дали продължават да действат такива правила. Нищо чудно това да е една от причините, поради която по-консервативните кръгове настояват за брекзит. Крайната толерантност има лоши резултати
84
3
 
5
 
! Отговори
otvraten преди 4 години
До бащи на място има лиНе е правилно да се бият жени, независимо от това какво са направили....Тодор Колев е казал: "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги."
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81В РУО всички обявени места са заети предварително. Още от месец май свободните позиции са разпределени за свои хора за следващата учебна година. Дори да обявят конкурс, той е проформа, предварително се знае кой ще го спечели. В Просветата няма случайни назначения. Даже чистачка или параджия не можеш да станеш без връзки.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 77ТИ НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕШ, ЧУВАЛ ЛИ СИ, ЧЕ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ ПЕНСИОНИРА НА 42, ДАЖЕ НА 47, ДАЖЕ НА 50, А СЕГА ОТВОРИ И НАРЕДБА ЗАПЛАТИ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК ОТ ЯНУАРИ 2019 Г ЗА ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ 1700ЛВ ЩЕ ПОЛИЧИШ АМА ТАТИ КАЗА ДРУГ ПЪТ- НА ТАКИВА КАТО ТЕБ КАЗВАМ- ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА И СПРИ АКТИВНИТЕ СУБСТАНЦИИ- НЕ УЦЕЛИ НИТО ЗАПЛАТИТЕ НА ДАСКАЛИТЕ, НИТО НА ПОЛИЦАИТЕ, А ТОВА С ПОДКУПИТЕ СА МНОГО СТАРИ И ГЛУПАВИ ПРИКАЗКИ.
81
1
 
3
 
! Отговори
бащи на място има ли преди 4 години
До otvratenНяколко шамара в тъмна улица вероятно ще вразумят подобни нахални маминки. Наказателят кратко и ясно да им обясни, че останалите деца няма да бъдат принасяни в жертва заради разпасаните мамини глезли и глезльовци.После им казваш, че следващата серия шамари ще са за безценните им отрочета, ако маминка не успее да ги озапти. Нека тя да реши дали може да се справи или да си държи изчадието у дома и да го подготвя като частен ученик.
80
1
 
7
 
! Отговори
до 77 преди 4 години
Точно пък полицай Хлатихурец никой не иска да става.1 700 лв заплата с всичките надбавки за Нищоправене и пенсиониране на 42 години с тавана на пенсията.За да станеш полицай в момента трябва да си приготвих 15 000 лв сухо. Повтарям ПЕТНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА.Иначе да не си помисли някой, че в БГ има корупция.Няма такова нещо.
79
1
 
8
 
! Отговори
Стар teacher преди 4 години
Трябва да има кодекс за дисциплината във всяко училище и родителите да го разписват.Учениците да могат да бъдат наказвани по много начини.Чрез труд например,да метат двора или друг труд в района на училището.Неизвинени отсъствия,да се броят,да се налагат и парични глоби.Описано в правилника на училището,подписан от родителя.Униформи задължително.Глоби и труд за>крещене,псуване,непристойно поведение,неподчинение на учител,пушене,неспазване на правилника и т..н.Това е начина.Без дисциплина не може
78
1
 
5
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Минаха изборите и почнаха глупостите, без да ни бавят
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София няма никакви учители. Особено по природни науки, физика, математика, английски... В провинцията учители има много, пълно е с пенсионерки, които могат да преподават. Оттам идва объркването. В София в добри, централни гимназии се явява по един кандидат само (ако има и толкова) на интервюта по споменатите специалности. Затова вдигнаха малко заплатите, понеже системата зацикли с пенсионирането на много учители, които едвам удържаха до пенсия на всичките безумия, а оп-младите не са така луди.
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
62, ИМА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ЩЕ ТИ ,КАЖАТ, ЧЕ МЛАД УЧИТЕЛ СЪС СТАЖ ДО 10Г ЗАПОЧВА С 900 ЛВ ОСНОВНА ЗАПЛАТА, ПРИ 7 Г СТАЖ НЕТНА- 746,40ЛВ, СТАРШИ УЧИТЕЛ С ОСНОВНА 950ЛВ- ЧИСТА- 848ЛВ ПРИ СТАЖ 15Г- НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ, А ПОГЛЕДНЕТЕ НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СТАВА УЧИТЕЛ И ПОЛИЦАЙ- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СТАРИ ОПОРКИ.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Къде няма мераклии? Кажи училището, града, специалността и ще дойдат най- малкото 10 човека, които не са връзкари. Ако искате членове на определена партия или учителят да ви носи някакви други облаги, оправяйте се сами.
74
5
 
6
 
! Отговори
д-р Бънаутов преди 4 години
Аз също лекувам бърнаут, само че имам изисквания към пациентите :1.Да са учителки, не учители.2.Да са до 32 години.3.Да не са по-тежки от 54 кг.
73
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не държи учителите насила на работа в училище. Винаги могат да напуснат и да работят друго. Имат си връзките и партийните протекции, от Партията ще им намерят сладка службица в държавната или общинската администрация и ще си кютат там до пенсия, без децата да ги изморяват.За 1 учителско място чакат 30-40 други учители.
72
7
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
Напротив, мераклии има и то много - за едно свободно място кандидатстват над 20 човека, а мизата на пари под масата да те назначат, вече е стигнала 5 000 лв.Защото тези пари си ги връщаш за 3 месеца и после Здравей живот.Прибираш заплата без да правиш нищо. А повечето българи за такива пари се скъсват от работа и съсипват здравето си още преди да са сигнали 40-те.
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички коментирате само заплатата, а а знам за доста млади хора, които искаха това да работят, не толкова заради заплатата, нито наем плащат, нито бяха на зор, но се отказаха заради униженията и липсата на елементарно възпитание и у ученици, и у родители. Както и заради безумните изисквания от министерството, заради които си затрупан с ненужна документация и безброй справки, не смееш да напишеш слаба оценка, нямаш инструмент срещу ученик, който се държи нагло и пречи на целия клас ии т.н.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причините за прегарянето, са описани схематично, типично в стил западно мислене. От там и грешен подход към отстраняването на проблема.Заплащането е по малкия от факторите, но в новия социален ред, е доволно актуален. Прегарянето е характерно за творческите професии. А точно там сме с почти нулеви постижения.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УВАЖАЕМИ, НИКОГА НЕ РАЗРЕШАВАЙТЕ НА СВОИТЕ БЛИЗКИ И РОДНИНИ ДА СТАВАТ УЧИТЕЛИ- ПОПАДАТ ПОД ПРИЦЕЛА НА БОЛНИТЕ АМБИЦИИ НА РОДИТЕЛИТЕ, СПРЕТВАТ ВИ ПОРНО ИЗЯВА ЗА КОЯТО СИ НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА/ВСИЧКИ ВЕЧЕ ЗНАЕМ ЗА ПОДОБНИ ЕКВАЛИБРИСТИКИ ОТ РОДИТЕЛИ И КОЛЕГИ/, ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЕ ДЪРЖАТ НАХАЛНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО И РАЗБИРА СЕ ЗА ВСИЧКО СТЕ ВИНОВЕН САМО ВИЕ- КОЛКОТО И ВИСОКИ ДА СТАНАТ ЗАПЛАТИТЕ, НИЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ВИ ВЪЗСТАНОВИ ОТ ПРЕГАРЯНЕТО, КОЕТО ВИ ИЗПЕПЕЛЯВА, А ЖИВОТА Е ХУБАВ И КРАТЪК.