9 от 10 учители страдат от "бърнаут" – ще помогнат ли по-високите доходи?

Част от причините са апатията на децата и агресията от родителите им
Обновена: 30 окт 2019 09:17 | 30 окт 2019 09:17, Нели Христова
177

Миналата година Световната здравна организация обяви "бърнаута" за болест. В България ново проучване показва, че девет от десет учители са изпитали последиците от заболяването. Според преподавателите, причините, които водят до "бърнаут" в професията им са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата на децата. Сега предстоят увеличения на заплатите на учителите, но ще помогне ли това?

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред телевизията.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 99,виж сега, Центъра на София е на софиянци, там говорят правилно, усмихват се и са готини хора. Панелните джунгли са друга София- комунистическа, навремето кой получаваше право на жителство, само най-големите ***, не се чуди че кореняците панелници са проссти селяни. Прави разлика между софиянците, в панела нормален е 1/100.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До gf hf mf :>Нали затова хората правят предложение?При надхвърляне на допустим брой нарушения, да губят правото да учат по друг начин, освен като частни ученици.към други статии пък коментарите показват единодушно мнение по въпроса за образователния ценз и правото да гласуваш.Като не ще да спазва дисциплината и пречи на останалите, ще бъде лишено от правото да ходи на училище. Ако не успее да вземе диплома поне за основно образование в качеството си на частен ученик, губи право да гласува.
106
4
 
7
 
! Отговори
Ромска интеграция... преди 4 години
Тази фраза много я мразя. Като се интегрират какво? И да могат да говорят книжовен български, да пишат, спазват правилата и работят честен труд. Вие с тях ще живеете ли? Бихте ли се преместили в Столипиново с тях? Ромка за доведена дъщеря искате ли?Най-вероятно, не. Тези хора никога няма да станат българи, така че няма смисъл да ги интегрираме. Пратете ги в Индия или Германия. И край на приказката. Истината е, че комунистите забъркаха и трябваше вместо да ги гледаме, да ги пратим в Сибир...
105
0
 
14
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
По-скоро ще става все по-зле. Половината от новородените деца вече са от ромски произход. И ако досега им е било трудно на учителите да мотивират учениците, то тепърва ще им става все по-трудно и трудно, защото знаем, че такива деца от този етнос почти не подлежат на интеграция, просто защото не желаят и не искат да учат, а те ще са мнозинството от деца за в бъдеще. Така, че тежко и горко ни на образованието, каквато и да е заплатата. :)
104
4
 
2
 
! Отговори
90 до 104 преди 4 години
Напротив, чета и редовете и между редовете.Но това, естествено не е за всеки.
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 90Как поне едно нещо не позна! Всичкото ти е на обратно.Поне едно да беше познал, щях да те призная.Не само, че не можеш да преценяваш хората при комуникация с тях, не само че не знаеш какво се случва в системата на образованието, ами и не можеш да четеш с разбиране. Обаче си агресивен и готов да обиждаш по форумите.Не се опитвай да четеш между редовете, не е като за теб. Самите редове чети! Междуредието не е като за теб.
102
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УЧИТЕЛИТЕ СТРАДАТ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА АГИТАЦИЯ
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някои баш софиянци направо с шопски диалект, пък останалите им пречат.-------На мене лично никой не ми пречи, но само за информация - София е шопски град, едно време даже се е водило Македония. Та, нормално е кореняците да си говориме леко по шопски.
100
3
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 4 години
Знам бе - във вашето село се говори най-правилния български.
99
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата сега масово пишат вместо буквата Ш, цифрата 6.Също и вместо буквата Ч, цифратат 4.------Глупос ти нацтъркалета.Ай стига повтаряхте опорките на Иво Христов, Вацев и Волгин.
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София всички сте все 4-5 поколение кореняци, ха-ха, а като почнете да говорите на ме например говориме вместо говорим, или да втрърдявате като говора, вместо говоря, мисла,вместо мисля, много е правилно. А някои баш софиянци направо с шопски диалект, пък останалите им пречат.
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Твърдо НИЬЕЕй софиянецо, прочети да разбереш къде в България се говори най-правилно на книжовен български език, пък тогава пиши. Във всеки случай това не е София.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В немското държавно училище и свинско няма да има в столовата, а то е много полезно именно за подрастващите.Освен това, там ще го научат, че трябва да зачита културните традиции на различните от него, но на дело ще се убеди, че това задължение се отнася само за децата-представители на по-развити народи, а на по-пр..и..ми..ти..в..ните се разрешава да вилнеят.Само за няколко години това така ще изкриви представата му за етично поведение, че после цял живот ще му пречи да защитава интересите си.
95
2
 
12
 
! Отговори
До 100% Факт преди 4 години
В Германия стана опасно. Може и да има добри частни училища, но дали са всеки джоб?Доколкото знам, до шести клас там учат в държавни училища и чак после може да отиде в частно.В държавното училище обаче са и децата на "бежанците". Още в началните класове, но сяда на чина, вади запалка и пали русите къдрици на момиченцето от предния чин, защото не била със забрадка. Така обяснява, гледайки нагло и добавя, че са дошли, за да налагат ислям и че само "раз_турените" момичета ходят с непокрити глави
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че комунистическата реформа на азбуката умишлено раздели българите на мйекащи и мекащи.
93
15
 
2
 
! Отговори
Твърдо НИЬЕ преди 4 години
Истина е че повечето от учителите в София са дошли от провинцията и не могат да говорят правилен български език.Интересно на какво ще научат децата такива учители.Може би да миьекат като тях самите.
92
8
 
3
 
! Отговори
100%Факт преди 4 години
Всички учители у нас страдат от непоправим, неизлечим егоизъм. Ако родителите искат децата им ада знаят, само в чужбина. Германия Дания Швеция. В Англия не. Там само два унивеситета си заслужават. Но не и в България. Нищо няма да научат тук и ще прихванат от егоизма и интриганщината на родния даскал.
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви високи доходи.....казахте ли нещо???На млад учител заплатата е мааалко по-висока от минималната,а млад учител се води всеки с по-малко от 10 години стаж в системата. Затова няма и да намерите качествени хора за тази професия , което е тъжно . Да не говорим ,че учениците са от *** нагоре ,бъдещи клиенти на арести ,затвори и подобни, с родители,които ще се пукнат по шевовете от всевъзможни филъри .Голяма мотивация за работа дава тая държава ...Смешни сте !
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 78Всичко, което пишеш е приемливо, освен това за "мьекането". Преподавателят задължително трябва да говори литературен български език с правилно произношение. Познавам хора от Източна България, които не са учители, нито са на ръководни постове, но са се постарали да оправят произношението си, макар и да не живеят в столицата.За жалост, не всички учители в София отговарят на това изискване. На някои куца произношението, речниковият им запас е оскъден, дори диалектни думи използват.
89
5
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 4 години
Нека да позная - активист на ГЕРБ си, нали ?Млад, некадърен, скоро дошъл от провинцията.Амбициран да постигнеш нещо голямо в София, нали ?С чупки в кръста и навеждане пред Вожда.