9 от 10 учители страдат от "бърнаут" – ще помогнат ли по-високите доходи?

Част от причините са апатията на децата и агресията от родителите им
Обновена: 30 окт 2019 09:17 | 30 окт 2019 09:17, Нели Христова
177

Миналата година Световната здравна организация обяви "бърнаута" за болест. В България ново проучване показва, че девет от десет учители са изпитали последиците от заболяването. Според преподавателите, причините, които водят до "бърнаут" в професията им са бумащината, с която са заринати, апатията на учениците,  и агресията, идваща от семействата на децата. Сега предстоят увеличения на заплатите на учителите, но ще помогне ли това?

"В България ученическото трудолюбие не се счита за част от добрия резултат, а то е част. Казваме има лоши резултати - училището е виновно, а не е така. Другата причина, поради която учителите са под стрес, е усещането за безполезност и че каквото и да правиш, си виновен", коментира директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин страдат децата, защото стресираните учители не могат да дадат добро образование.

Според психолога Маргарита Бакракчиева много важна е превенцията и овладяването на стреса.

"Факторите на стрес, напрежение, липсата на концетрация, загубата на мотивация - когато нямаме желание да излезем и да стигнем до работното място - това е сигналната лампичка, че нещо трябва да се направи", обясни тя пред телевизията.

Според Александров увеличението на заплатите на учителите би помогнало, защото например младите хора изплащат жилища и им се налага да ходят и на друга работа, за да се издържат.

Психологът обясни, че финансовите стимули могат да намалят стреса частично, но не и напълно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
13
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Идвай в училище щом ти харесва и ти се струва добре платено. Но мераклии няма, защо ли? На първо време да ти кажа, че заплатата ти чисто ще е 700 лв, макс 750, толкова вземат всичките ни млади учители след всичките увеличения, а евентуално след доста години може да е повече. А тези 1400 лв дето си ги написал, са пълна измишльотина, като учител ти го казвам.
67
1
 
17
 
! Отговори
otvraten преди 4 години
Бях на родителска среща на тема поведението на учениците. Имахме пет човека с предупреждение ( в шести клас) и на никой от споменатите родителите му не бяха там. Седях и слушах в потрес какво се случва.... Предложих да съберат всички хубостници от целия випуск общо около тридесет деца и като не могат да ги накажат, чисто възпитателно да ги пуснат да изчистят двора и да боядисат игрищата. Майките скочиха и казаха, така ще им се урони престижа и реномето..... не можело ....
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега от ЕС ще отпуснат много пари за Просветата. Голяма лапачка ще е. И се чудят какво да измислят.Ще последват едни програми, проекти, обучения, семинари..., които ще се провеждат от едни "организации" наши хора, на които ще се отпускат купища пари, като част от парите ще бъдат "усвоявани", както те си знаят. И за бърнаута ще има проекти, само стойте и гледайте!
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вчера ходих на плуване и в съблекалнята - ужас! 3 момчета 3-5 клас вдигат врява като за цял пазар!Това не е нормално!Представете си да ви пусна на 25 такива звяра, да ви видя обясненията тук!Ама аз им се разкрещях и те млъкнаха веднага! Все пак съм бил в казармата, за разлика от младите татковци...В Премъдрост Соломонова от Стария завет се казва :"Не жали пръчката срещу сина си, за да нямаш ядове като порасне!" Четете Библията! Там нещата са казани преди хиляди години, спазвайте ги!
64
2
 
5
 
! Отговори
Lan преди 4 години
62, мо кой те спира - стани учител! :)63, масово в нета - защото не знаят и ги мързи да видят къде са тези букви - пишат на фонетична кирилица, пък и е мода. В тетрадките си пишат правилно! И до там...аз лично предпочитам граматични грешки, това се учи. Това обаче, което им се случва е потресаващо...масово децата НЕ разбират какво четат! Съответно не могат да се изразяват. Това е страшно.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мацката от снимкатат има ли бърнаут.Просто така питам, защото аз съм доктор, специалист по лечение на бърнаут.При това алтернативно - без лекарства.
62
0
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
Един 4и4о си купил 6и6е с ракия.Ето ти пример как пишат днешните деца.И това е масово.
61
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво им е ниско на доходите - един учител с всичките надбавки взема от 1400 лв нагоре, при това чисти. Аз блъскам цяла седмица в завода - 6 дни по 10 часа за 900 лв заплата.
60
1
 
6
 
! Отговори
Lan преди 4 години
57, къде го видя това?! Всъщност децата пишат добре, граматически правилно, НО нямат достатъчно речников запас, защото НЕ четат, а филмчетата, които гледат са за ***! Основният проблем е съствянето на смислен текст, не граматиката! И това е така, защото тези деца НЕ четат смислени текстове, НЕ общуват в смислени разговори...а тези неща се вършат вкъщи. Някои дори НЕ разбират даже и какво четат! Побъркваме ги, методично. *** това става още от първия ден на раждането.
59
15
 
14
 
! Отговори
Фред Ванщайн преди 4 години
Единственото нещо от което се интересува БГ учителя това е заплатата. Ако няма заплата БГ учителят отваря голяма уста и започва да реве като магаре пред парламента. Ако има заплата пак започва да реве като магаре че е малка! А Иванчо рисува ли рисува на дъската че 2+2=5. Но за БГ учителя по-голямото число е по-хубавото число, защото в мозъка на БГ учителя всички неврони са свързани със числото на заплатата!
58
10
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ние българите много обичаме когато имаме проблем да обвиняваме някой друг. Магистралите били некачествени-Бойко е виновен. Въздуха в София е мръсен - Фандъкова е виновна. Децата нямат желание да учат- учителите са виновни.Здравеопазването е лошо-лекарите са виновни, нищо че болните се сещат да отидат на преглед когато вече много ги заболи и т.н
57
1
 
9
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Снощи преди лягане като питах мойта Марийка - даскалицата има ли бърнаут или няма бърнаут, тя моля ви се ми заби един шамар и вика:"Ей, ***, ти мене ще се научиш да ме уважаваш! Аз съм интелигентна жена и такива работи не правя!". Та в такива моменти разбирам, че не е много убаво да са праиш на умен...
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата сега масово пишат вместо буквата Ш, цифрата 6.Също и вместо буквата Ч, цифратат 4.Това е при 90% от учениците.За какво говорим ?Сегашните измислени учители не заслужават и 600 лв заплата.
55
3
 
17
 
! Отговори
otvraten преди 4 години
До LanВ края на краищата част от бърнаута на учителите се дължи на липсата на първите 7 години у голяма част от децата :) . Любимата ми реплика като съм ходил на родителски среши е някоя майка кифла да каже "Моето дете такова нещо не може да направи", а в същото време гаменчето си прави какво иска защото майка му не го е възпитала. Учителя не може да го накаже, защото няма право. Училището не иска да го изключи защото дето върви с делегирания бюджет на калпак.....
54
4
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 4 години
И аз точно това щях да попитам - дали селските даскали, боледуват от бърнаут или не са го и чували.
53
2
 
11
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Учителите имат сила да се оплакват но стресът е дори по-голям за децата! Те отиват в училище като диви животни - едната част невъзпитани, едната част страдащи от невъзпитаните и всикчи вкупом в невъзможност да учат, защото учителят се занимава с невъзпитаните. А тези, уж възпитаните, сериозно преглезени, без елементарни умения като да си обелят ябълка например! НЕЩАТА са страшни и скоро ще станат още по-страшни, когота последното читаво поколени учители си заминат.
52
2
 
13
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Спрете да мислите за момент за учителите - ТЕ не са важни, помислете за децата! Те са важните! И те са подложени на безумната среда, която всички ние градим. От цялото безумие, учителите ВСЕ ОЩЕ са най-адекватните. Погелднете всички в къщите си и възпитавайте и учете децата си! Не на предметите от училище, а на елементарни житейски неща - как да си нарежат пържолата, как да засадят едно цвете, че картофите не се появяват в магазина от нищото...
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По селата дали знаят що е Бърнаут?хаха.....................
50
1
 
10
 
! Отговори
Lan преди 4 години
44 :) Много интересно виждане. Всъщност масово децата могат да четат и пишат, НО са некадърни. Какво ще рече това ли?! Ми по-накдърни от един неграмотен овчар от преди 50г. примерно. Дечицата ще си ги побъркаме всички - цялото общество! НЕ може да искаш от детето да смята лице на правилна призма (6-ти клас) и в същото време да не му даваш да зашие едно копче, защото "ВЪХ ЩЕ СЕ УБИЕ!" или пък да не може ОЩЕ да си вързва обувките, защото "ЗЛАТЦЕТО ЕДИНСТВЕНО НА МАМА!"
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който учител се оплаква от бърнаут, да напуска и да ходи да почива. Чакат много безработни учители. Няма незаменими хора.Какво ни занимавате постоянно с тези партийни хрантутници?!Искат заплати без да се изморят ли?