Предлагат Кирил Маричков за орден "Стара планина"

Художникът Симеон Спиридонов е предложен за "Св. Св. Кирил и Методий"
40
Предлагат Кирил Маричков за орден "Стара планина"
Снимка: архив, БулФото

Правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за награждаване на Кирил Маричков с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

През дългата професионална кариера с многобройни участия в страната и чужбина Кирил Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи.

Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти.

Освен като изпълнител, музикант и композитор, Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция, мотивират се от МС.

С друго решение кабинетът предлага Симеон Спиридонов да бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Симеон Спиридонов е български художник, чиито произведения са познати на ценителите от цял свят и са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца.

Заради таланта и неповторимия му стил художникът е включен сред най-големите имена на съвременното изкуство в престижни световни класации и издания. Носител е на редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век". Член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art /FIAP/-UNESCO.

Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и художествена гимназия в с. Дрен, където художникът живее и работи през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление по закон президентът не може да откаже награждаването. Решението се взима от правителството, президентът връчва!А колкото до предложения за награда - аз като по-възрастен помня как на "Ален мак" и по БТВ същия с упоение пееше "Интернационала"!А иначе е дисидент отвсякъде...С подобни награждавания този орден се обезцени до невъзможност. Един тиквен медал ще е по-ценен!
27
4
 
6
 
! Отговори
Джендю преди 4 години
Убиец не заслужава такова признание...
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това предложение е гавра с нацията, гавра с морала, гавра с наградната система на Държавата България! Да го наградят с присъда за неумишлено убийство!Дисидент? Да е изпял нещо като "Бег на месте", "Человек за бортом", "Товарищи ученые", "Кони мои", "Две судьбы" и десетки още песни, които караха тамошната власт да подскача? Певач!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Киро Маричков е ДиСидент! Пееше: Мечта за Балкана, за Ботевска смърт, а падна в полето на топлата ръж....Това за паднал партизанин в борбътъ срещу монархо-фашизъмъ......Освен убиец е и нагаждач.Заслужава орден...
24
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
По-добре,ще бъде,даго наградят с "герой на герберския труд",този комунист маричков
23
9
 
2
 
! Отговори
да да да преди 4 години
Тука има много платени драскачи които още бозаят мляко За тях велик е Азис
22
1
 
15
 
! Отговори
Лански преди 4 години
До уеПомня , че се е връщал от предизборен митинг в Асеновград и изобщо не беше спрял на знака. На тези с минусите ще кажа , че това са неоспорими факти.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маричков можи, да, маричков!
20
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Парични награди и ордени само за Другарете, а населението, кучета го яли. Хак да му е. Каквито са му героите, такова е и то.
19
17
 
2
 
! Отговори
Никой преди 4 години
БРАВО МАРИЧКОВ. ЗАСЛУЖИЛ СИ.
18
2
 
17
 
! Отговори
МАЗНИЧКОВ преди 4 години
Тези ордени няма никаква стойност давани на сулъо и пулъо. За какви заслужги ще получи държавен орден Кирил Мазничков?За това,че се мазни на всяка власт ли?!
17
2
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Значи ще излезе че е и рецидивист.Ама за такива закони няма.За слугите на властта имам предвид.
16
3
 
19
 
! Отговори
уе преди 4 години
Кара пиян и край Пловдив сгазва жена
15
2
 
18
 
! Отговори
Lanski преди 4 години
До Анонимен Ама и на семинарията ли е имало инцидент , преди доста години на 6ти километър до Пловдив беше отнел предимство и причини смърт.
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя полуевреин винаги е бил около трапезата на властта - и при БКП, и при СДС, и при НДСВ, а сега и при наследниците им ГРОБарите.
13
4
 
25
 
! Отговори
Не бива! преди 4 години
Голямо *** е!
12
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирил Маричков е убиец .
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя ли закъса за пари и ще го уреждат с парични награди? Доколкото си спомням с автомобила си той уби човек преди години. Това как се връзва с ордена?
10
1
 
25
 
! Отговори
Както казаха по-долу преди 4 години
Тое е част от проблема, не част от решението.С какви пари създаде "Рок Радио Тангра". За който го помни. Първото рок радио в България. И ако е рокаджия, защо го продаде, изпъди всички водещи и ги остави на произвола? За да профука честотата за спортно радио?Помните ли рок радио "Тангра"? Някои го помним. И помним кой го продаде. Рокаджията Кирчо Маричков.Помните ли водещите там? Някои вече са в другите два-три рок станции. Ама много се пропиха и си отидоха. Или са в чужбина.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орден зряла тиква може.Уважавам президента , но ако верно даде на тия награди и ордени ще го намразя.Не свършиха простотиите на бойковите калинки.