Бърз влак, после става пътнически... А за финал – над час закъснение

Читател алармира: Заради липса на локомотиви бързи влакове стават пътнически
64
Бърз влак, после става пътнически... А за финал – над час закъснение
Снимка: Булфото

В началото на тази седмица от БДЖ обявиха официално, че се подобрява разписанието на емблематичния бърз влак "Слънчев бряг" от Бургас за София. От 4-и ноември той заминава с 65 минути по-рано от гара Бургас, т.е. в 15:25 ч., вместо както досега в 16:30 ч.

Още по темата
Промяната е свързана с осигуряване на възможност за осъществяване на удобни връзки с други влакове, както и с по-ранното пристигане на бързия влак в удобно време в Централна гара София, уточниха от железницата.

Оказа се обаче, че още при втория си курс с новото разписание влакът е пристигнал на Централна гара в София с цели 65 минути закъснение. Справка на сайта на БДЖ потвърждава информацията.

"Бързият влак 8602 по направление Бургас - София заминаващ от гара Бургас в 15:25ч., се движи със 65 минути закъснение по технически причини", е краткото съобщение за сериозното закъснение, при което влакът всъщност не пристига "в удобно време на Централна гара София", а практически – по същото време, както преди промените.

Читател на Dnes.bg обаче твърди в писмо до медиите, че закъснението се дължи на факта, че бързият влак (и някогашен експрес) всъщност е изпълнявал във вторник функциите на пътнически влак в участъка от Стара Загора до Пловдив. Последното твърдение е потвърдено от официалното съобщение на сайта на БДЖ, което гласи:

Отмяна на БВ №8602 Бургас - София в участъка Стара Загора - Пловдив

"По технически причини бързият влак № 8602 по направление Бургас -София, заминаващ по разписание от гара Бургас 15:25 ч,. се отменя в участъка Стара Загора - Пловдив. Пътниците ще продължат пътуването си със същият подвижен състав  в отмененият  участък като пътнически влак №80114 Стара Загора – Пловдив, заминаващ по разписание от гара Стара Загора в 18:00ч.

"Всъщност, цялата идея е била бързият влак №8602 да пристига 1 час по-рано на Стара Загора. След това влакът от бърз да се представи като пътнически и в целия участък от СТАРА ЗАГОРА до ПЛОВДИВ влакът №8602 (БЪРЗ ВЛАК) да се движи като пътнически. Това, разбира се, създава не само дискомфорт в пътуващите, които от Бургас до София вместо за 6 часа ще стигнат за не по-малко от 8, ами и в същото време са заплатили цена на билета за категория БЪРЗ влак, който половината време се движи всъщност като ПЪТНИЧЕСКИ“, заявява в своето писмо нашият читател Димитър Стоянов.

"Разбира се, пътниците не са уведомени, че влакът ще стане пътнически и в момента си пътуват кротичко във влака и въобще дреме им на БДЖ-то, че не само са ужилили хората да платят билет за БЪРЗ влак, който изобщо НЕ е бърз, но и в сайта си умишлено представят информацията като "ПОДОБРЯВАНЕ НА РАЗПИСАНИЕТО", вместо да обявят, че от недостиг на локомотиви бързият влак ще е пътнически", пише още той.

По лошото в случая е, че според Стоянов подобни практики далеч не са единични случаи.

"Аз мога да дам пример с друг БЪРЗ ВЛАК, който най-редовно се преобразува на пътнически, но хората си плащат като поп за категория БЪРЗ (което е по-скъпо). Това е БВ №2660 от Враца за София, който минава през гара Лакатник в 06:35. Тъй като често БДЖ нямат композиция да си покрият пътническият влак от 6:55 от Лакатник за София (по същата линия, по която се движи и бързият влак №2660), БДЖ им хрумва гениално решение - влакът се движи до Лакатник и спира в 6:35. Вместо да продължи по разписание в 6:36 и да пристигне в София в 7:30, влакът стои 20 минути на Лакатник и изведнъж от БЪРЗ влак той вече е пътнически и си спира на всяка гара. Така, разбира се, те си покриват липсата, а за пътниците, които трябва да са на работа от 8 часа остава поредното обяснение пред работодателите си защо влакът, който трябва да пристигне в 7:30 в София, всъщност е пристигнал в 8“, твърди читателят.

По думите му има още няколко влака, които често тръгват от София с огромно закъснение отново поради липсата на локомотиви - БВ №7630 заминаващ от гара София в посока гара Мездра и Лом, както и ПВ 20171.

"Този влак всеки ден има закъснение от други 60-90-120 минути, ама това за хората, които не пътуват с него не е от значение, но ние пътниците, които дремем и чакаме по 120 минути, молейки се да дойде локомотив и да ни вземе и да ни закара, това е загубено време. Вместо да се приберем по домовете и да си свършим къщната работа, масово пътниците в този влак стоим и чакаме на гарата и се молим на всичките светии машина да дойде, да ни вземе и да ни закара. Това се случва, но с цената на големи закъснения", пише още нашият читател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
Експрес Слънчев Бряг - София-Бургас 4.30, часа . но това е по времето на Тодор Живков. Премия за машиниста - 20лв на влак. Сега това не може да стане защото:1- няма машини;2-няма машинисти на които да им стиска да карат със 120км/ч;3-пътя е безкрайно остарял и безкрайно лош;4- няма кой да даде пари за закаран на време влак, защото БДЖ са губещи.Бъдете благодарни че влака не е станал локален, че да прави и маневри на гарите.Въобще пълна простотия и безхаберие. Няма живо същество което да сп
52
2
 
3
 
! Отговори
пословица преди 4 години
Всяко идиотско деяниеима своето философско оправдание!
51
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
В Япония преди време шефът на железниците им подаде оставка, защото влаковете им закъснявали със средно 2 минути годишно...
50
1
 
1
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
пхахахаааа еми то като в Япония, бе !!!!
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пуснат яваш експреса нема а слизам от него
48
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Да бе 50...Ама след 5 години чак.До тогава ще подсилим Американската икономика.А те американците.Отдавна ще са ги изяли и ис р а л и тези пари ! -:) Аме нейсе.Квото каже божбоазина в държавата това става! Пък иначе държава просто няма! Диктат бе братче от една личност! А едно време ревяхте срещу комунистите? Е сега го знаете и е само един! -:) Леле леле... -:(
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може в 3-тото хилядолетие с влакове, нали затова ще ви купя Ф16 искрено ваш .........../сещате се кой/
46
2
 
6
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Как БДЖ-то успява да се движи толкова бавно. Пловдив - Димитровград, при линия по която 160 км трябва да се изминават за 60 минути, те успяват 78 км да ги изминат за 70 минути и то с бърз влак!Т.е. движат се с около 80км/ч по линия за 160км/ч. Ето това е безхаберие. Нямали вагони, нямали локомотиви. Ами ако изпълняват по-бързо работата ще имат и ще им останат и намалее извънредният труд. За 70 минути влакът стига до Димитровград, когато пътят позволява за 70 мин. да отиде и да се върне!
45
1
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ ВЛАК СЪС .....360-МИН . ЗАКЪСНЕНИЕ...!????ВИДЯХ ГО...БЕШЕ ЗАЕТ СЪС "СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ"...!МАШИНИСТА МУ БЕРЕШЕ СЛИВИ ЗА РАКИЯ !ЗА КРАЖБИТЕ НА НАФТА --ДА НЕ ГОВОРИМ!ТАМ--"СОЦИАЛНОТО" Е МНОГО СИЛНО ЗАСТЪПЕНО...!!!
44
5
 
4
 
! Отговори
бат Б.Б. преди 4 години
Абе, кво рИветИ, бе!?Аз, за кво ги прая тез "магистрали", а???Ми, Асфалта???Седнали дЪ ми рИвЪт за влакове и гари, че "де Илия на кирия", демек, ква ми е фъйдата от БДЖ-то!?Виж, частните транспортни превозвачи са друга работа, кУ мЪ разбирате! -)))Тез Офшорки трябва да сЪ пълнят еййй, АЗ дЪ ни *** праяя за себе си, деца имам, внуци имам...Ъм, тъй, де!
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БВ - Бавен Влак със задължително закъснениеПВ - По-бавен влак
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия билетите за влакове са скъпи колкото горивото за кола в същата посока и малко хора пътуват с тях-основно ученици, пенсионери и хора без шоф.книжки, НО са точни на секундата! При нас са евтини , но непредвидими .
41
7
 
6
 
! Отговори
ай айв преди 4 години
абе иддиотиии запалете влака. Един път завинаги , нито бърз нито експрес да няма. Майка им дддейба неддъгава и олиигофрренска.2018та и влака ще ми се движи кат мъърша .Палете и рушете !!!
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТОДОР ЖИВКОВкаскети като правешкия сътвориха това чудо на природата БДЖ, реформи 0= резултат 0. Точно такова си беше и през 45г. правешки просперитет. Японския машинист на деветдесетата секунда закъснение си прави харакири още в локомотива, ама това тук няма как да стане, чипа е повреден от дрОгарите и комунизма.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖУрналистите пишете правилно РЕТРО влаковете на БДЖ ,това са КОшНИЦИТЕ от 1955г.Парите отидоха за стадиони и спорни зали на Кралев,самолети Ф16.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превод в ефир:Бавен влак, а после още по-бавен влак.
37
2
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
Пичове аз съм патувал София-Любимец пътувах около 23 часа! Първо исках да хвана ориент експреса за Истамбул! Оказа се, че ще закъснее с около 600минути! После смених билета за точно този бърз влак за Бургас с идеята да хвана пътническия влак за Свилен град на гара Пловдив! Оказа се че бургаския влак закъсня само 150минути! Изтървах влака в пловдив и трябваше да го хвана на другия ден в 6:30 сутрин! Влака тръгна в 9:23 сутринта де! В любимец пристигнахме в 14:50 след обед! Та така!!
36
6
 
18
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 4 години
БДЖ е с 30% по-бавен от през комунизма. Туй е резила на виско интелигентнотехнологичните ***-герберасти толерасти. Центоробите са доказани некадърници.
35
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Пак като е пристигнал ...
34
4
 
6
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Взели сме наркоманските стандарти от ФАЩ там е тъй.Кога ши стигнем комунистите?