Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места
160
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка
Снимка: Pixabay

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство.

В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка.

От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор".

Още по темата

Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.

"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.

Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.

От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ето защо със зверска,агресивна реклама на раята се внушава,че "смисъла на живота й" е да..КОНСУМИРА!..И НЕ само у нас!..Това е тактика ПО ЦЕЛИЯ "цивилизационен свят"..Само който не е виждал ЗАПАДНЯЦИТЕ в каква безумна треска пълнят кошниците в петък вечерта с ..определено НЕНУЖНИ им неща,само той няма да разбере...Но забележете:-НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА ДУХОВНОСТТА!!!...-Нея просто я няма!Има САМО .."ЯДЕНЕ,АКАНЕ,ПИКАНЕ"..и труд..Съвременен РОБСКИ труд..
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Месаря до Мандраджията.....Ако знаете какво слагаме в сиренето ,киселото мляко ,кашкавала,няма да хапнете от тях....------------------Ти, ако знаеш какво слагаме в месото и колбасите няма да хапнеш от тях. :) Сега чакаме земеделците и хлебарите и те да се изкажат . :)
109
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
може и да не приемете веднага това,което ще напиша,но ако се замислите ще откриете ,че то е сто процента иститина:.."ВЛАСТЕЛИНИТЕ" на света и техните СЛУГИ "ПО МЕСТА" много внимават стомасите на КОНТРОЛИРАНАТА РАЯ да са пълни!Защото гладът е лош съветник и може като нищо да създаде проблеми на "Властелините"..За това те използват МАРИОНЕТКИТЕ си ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ да си затварят очите пред факта,че РАЯТА се храни с откровени отрови,защото ИСТИНСКОТО земеделие НЕ може да осигури въпросния комфорт
108
2
 
7
 
! Отговори
Те4о преди 4 години
От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".Мерки? Глоби? Нещо? Или БАБХ прави само статистика?
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мойто е истинско и натурално ама кифлите се се мръщят .
106
2
 
6
 
! Отговори
До 103 преди 4 години
Дори и не констатира!Те са обвързани като свински черва с престъпниците, които ни тровят и това е цяла система. Гепят едни подкупи и имитират дейност, прикриват престъпления и нарушения, съдействат за злоупотреби.Тази БАБХ е един вреден *** и толкова.
105
3
 
10
 
! Отговори
Мандражия преди 4 години
Ако знаете какво слагаме в сиренето ,киселото мляко ,кашкавала,няма да хапнете от тях.
104
2
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 4 години
Досаднико, сигурен съм, че и под статиите за евентуални гейзери на Марс, ще си пишеш същите глупости, защото нищо друго нямаш в тая куха глава.Какво БСП сега те гони за отровните храни, които ядем?Ти и твоите приятели от ГРОБ дори и след 100 години ще оправдавате безобразията си с БСП/БКП.
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пн нешънъл гледах предаване как палят джунглата за да сеят палми на нейно място и как орангутаните , едни от най-близките ни роднини на този свят са на изчезване заради този бизнес
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да налагат 50 000 бона глоба за производитея ако продават този бокл/ук без да е опоменато че е фалшиво и 10 бона за магазина който го продава
101
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАБХ, като всички останали държавни институции само констатира, но не взима мерки, поредната скъпостувща статистическа служба за осигуряване на заплата на гърба на народа на партийни кадри.
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май и сиренето трябва сам да си правя.
99
5
 
20
 
! Отговори
Северна Македония преди 4 години
Пазарувам храна само от там и все още всичко е много качествено и много поевтино. Сирене, нерафинирано олио, брашно , боб, месо. Скъсаха се от смях и подигравки за нашата измислена свинска чума. При такова нещо гората ще се покрие с трупове на прасета, а няма нито едно.
98
4
 
9
 
! Отговори
БОКО преди 4 години
Гласувайте за ГРОБ, народе!
97
3
 
8
 
! Отговори
к0фе тр0боне преди 4 години
у Бананови Републики винаги Палмата клати Икономиката, щото за да пусне банани, Пламата трябва да се Друса. ИзТреПерКел беше права като ме покани у Европа, че Европейците, особено Европейките, Обичат да се Катерят на Палмата ми и да я Друсат докато пусне!
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бор чвор, въпчев, , на баба на дядо жоси - имаше ги в списъка във ФБ.Дайте го! Щото ФБ явно еистинска медия, която дава реална инфо, вие сте локумджии!
95
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 90Статистиката не е лично за теб. Ако не си сред тези които си подобряват живота търси проблема в себе си. Същото е и със сиренето: ако търсиш да купиш "най-изгодното" сирене вероятността да си купиш некачествено е голяма. Не вини държавата за твоите действия.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
освен да всявате паника можеше да дадете списъка на фирмите.
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже в Англия е пълно с палмови бок.луци и то в относително скъпи вериги като M&S.
92
2
 
19
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
То тиквата ката ден ми съобщава, че съм забогатял страхотно и съм стигнал небивал просперитет заради него и партията му, но нищо такова не усещам на практика.Точно обратното.Та така и с твърдението че 80% е прекрасно.Ако 10% от продуктите са нормални и безопасни, ще е цяло чудо.Останалото е само лъжа и пропаганда.