Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места
160
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка
Снимка: Pixabay

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство.

В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка.

От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор".

Още по темата

Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.

"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.

Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.

От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 80С други думи, тия дето реват за палмовото масло са лентяи които не искат да си мръднат *** от дивана, но искат да мачкат джънк фууд на кило и да са стройни като фиданки. Е НЯМА ДА СТАНЕ!
90
2
 
13
 
! Отговори
еее преди 4 години
"Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма."абе как да няма бе?
89
3
 
25
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Баничката със сирене вече е от най-долнопробното брашно, с палмово масло и с прокиснала третокачествена извара от палмов сурогат, уж че има сирене.Факт!Понеже БАБХ са прекалено подкупни, контрол няма никакъв (може би споделят спечленото нагоре?) търговците и хранителната промишленост си правят смели експерименти с населението.
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 87Статията казва че в България 83% от сиренето е без палмово масло. Изглежда ти пазаруваш само от буклучави магазини. Спрете се!
87
2
 
20
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
Проблема на палмовото масло е че трудно се разгражда и усвоява от организма. Ако редовно го консумираш започва да се натрупва по вътрешните органи и по кръвоносните съдове особено при хората които не спортуват редовно. След време води до много заболявания и често до преждевременна смърт. По принцип всички растителни мазнини се усвояват трудно особено когато са преминали топлинна обработка. Животниските мазнини са най полезни. Особено от рибата. Усвояват се на 100% и не водят до натрупвания.
86
3
 
23
 
! Отговори
До 80 преди 4 години
Палмовото масло е отрова,но е по-евтино и затова се внасят 16 000 тона годишно.На много места в Европа вече е забранено.Но тук никой не го интересува какво ядем.Имахме комитет по стандартизация,имахме комитет за държавен контрол.Сега няма нищо.БАБХ е една измислена структура,на която не може да се разчита.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията уж имаше разнообразии на стоки, а всъщност, ако тръгнеш да търсиш продукти без палмово масло ще се видиш в приключение.
84
2
 
7
 
! Отговори
silvestyr преди 4 години
вземи си млечни продукти Рикас - там палмата е 105 % ! но важното е че доствят по ресторантите сирене на 5 лвб!
83
2
 
7
 
! Отговори
До 75 преди 4 години
Е, кой те излъга, че са истински?Почти всички плодове и зеленчуци ги топят в пестициди, да не гният. Вземи си един лимон турски, изстискай го и си помириши ръцете. Поне два дни ще ти миришат на отровата, която я маскират с долнопробна есенция.Където финно го правят не се усеща, но вчера купих български ябълки, които си миришат на химия и не могат да се ядат изобщо.По бананите има гъбички, които може да ликвидират това растение, затова задължително ги обработват и тях.
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 78Как какви? Всички реват че няма работа, че в магазините само *** (не че двете неща са верни), но ги МЪРЗИ та две не виждат.
81
3
 
4
 
! Отговори
Палма Майорова преди 4 години
Абе не свикнахте ли на експерименти ? Ами на запад кво да кажат като ги ръсят с кемтрайли и секфи *** ? Елита гледа да очисти планетката от паплачта, ама паплачта като ***, жилава и се размножава с бяс. Африка с най голем прираст, надминават Азия.
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На баничката със сирене също и видяха сметката.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат ви!Бдете!Бойкотирайте б.о.к.л.у.ц.и.т.е за да фалират алчните производители.Купувайте по-малко,но по-качествена храна.Само така ще ги принудите да уважават повече клиентите си.
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 76Имам един въпрос: какъв точно е проблема с палмовото масло?
77
4
 
6
 
! Отговори
съвет от мен преди 4 години
Купувайте месо и колбаси само от магазини,които продават собствена продукция.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По малките населени места и по селата хората търсели евтиното!?Е какви са тия села бе?Не трябва ли там да има ферми със животни?Селяните едно време до един гледаха животни и обработваха земята. Във всеки двор се гледаха овце, кокошки, прасета, крави....Да не би сега да са станали всички селяни меринджеи и програмисти?
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕкоталибаниСпирай екотревата!
74
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дни ходих в Кауфланд в Дружба да взема шоколадови бонбони.Повече от три часа търсих такива без палма и едва намерих едни единствени от Lindt. Всичко останало - бисквити, бонбони, дори печен и пържен фъстък, десертчета, кексчета, сладки дори закуски и някои печива вече са с палмово масло по веригите. Така е и в Хит хипермаркет, дори в Lidl продават закуски с палма.Да ги кръстят тези вериги направо Палма хипермаркети и толковаВече не остана място, където човек да влезе и да купи чиста храна
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама има истински банани.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще си гледам тикви и *** на село и сам ще си правя сирене. Сега оценявам колко качествено съм ял като малък, когато всички зеленчуци, месо, яйца и млечни продукти ги правеше дядо ми, Бог да го прости.