БПЦ за трансплантациите: Тялото принадлежи на самия човек и на Бога!

Трябва да е доброволно дарение, а не удължаване на живота, пише в позицията
12 ное 2019 18:20, Петя Славова
48
БПЦ за трансплантациите: Тялото принадлежи на самия човек и на Бога!
Снимка: БТА

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори.

В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван, се казва в позиция на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Българската православна църква възприема донорството, и в проекция - трансплантациите, като изява на любов, като вид алтруизъм. Донор означава "дарител", събрат, който дарява - не просто орган, а живот и надежда. Даряване означава осъзнато, ненасилствено и свободно взето решение. Да дариш означава да проявиш обич и съпричастие.

Църквата отстоява своето учение, че човекът е уникална и неповторима идентичност: психотелесна свързаност между вечната му душа и неговото тяло, а не просто биологична единица. Човекът не е предпоставка на себе си, неговото съществуване е дар от Бога. И въпреки че животът е даден на човека така, че той да притежава правото дори да го дари на своя ближен, като саможертва пред Всемилостивия, човешката душа и човешкото тяло принадлежат единствено на самия човек и на Бога.

Още по темата

Българската православна църква не приема, че незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини - като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място - липса на взето решение.

За приемането на трансплантациите от Църквата са налице три основни положения, се посочва в позицията. В нея се казва, че Църквата съзнава хуманния си дълг спрямо реципиента, който иска да живее, но себе си съзира по-скоро в ролята на защитник на донора, комуто следва да се запази възможността на свободен избор, т. е. свободно да избере дали да стане такъв и да даде от себе си. Църквата по никаква причина или повод няма да пожертва дължимото уважение към донора заради нужда от оцеляване на реципиента. Защото тук целта следва да е доброволното дарение от страна на донора, а не удължаването живота на реципиента на всяка цена. Реципиентът приема само тленен орган от смъртно тяло, докато донорът дарява, движен от своята душа, която е безсмъртна.

При даряването на орган задължително трябва да се взима "съзнателното съгласие" на донора, т. е. донорът трябва да осъзнава действието си или, ако по някаква причина е изпаднал в мозъчна смърт, свободно и не по принуда да е изявил съгласие за взимането на органите му.

Донорът трябва винаги да е дарител.

Църквата може да приеме трансплантациите единствено като изява на обич, взаимност, или на саможертвен порив, на освобождаване от мрежите на егоизма. Но Тя няма никога да ги приеме, ако те са изражение на алчността и користолюбието, отчуждаващи дарителя от самото му дарение.

По отношение на мозъчната смърт се изисква да се гарантира точното спазване на международно приетите критерии за диагностициране на мозъчната смърт. Затова е необходимо да има достоверно и ясно констатиране на причините за мозъчната смърт.

В заключение от БПЦ дават благословение за извършване на трансплантациите при изпълнение на следните условия: строго и регламентирано спазване на фундаменталните биоетични принципи; установяването на мозъчната смърт да се извършва по строго определени клинични критерии, чрез високоспециализирани инструментални изследвания /ангиография, ЯМР и др. методи/ от абсолютно независима /външна/ комисия.

Понастоящем, законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчна смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме; писмено информирано съгласие /волеизявление/ от донора и близките му /кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт/, а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството. Необходимо е целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални трансплантационни болнични центрове.

БПЦ - Българска патриаршия си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донорът обикновено е беден и скромен човек,приемникът обикновено е богат човек/грешник. Де се чуло и видяло,богат човек да си дари органите??? Иначе пред Бог всички сме равни,може даже и Църквата да попитате.Ако нямаш пари,какъв приемнок ще ставаш,беден си и не мож си го позволи.Задминаха даже и комунистите дето обещаваха равенство,а после ни държаха 10 години в ,,Шокова Терапия-Преход'' докато късаха ,,на парче'' от баницата и сочеха ,,демократите'' за виновни,а играеха от един отбор.
38
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Това е новият разрастващ се в глобален план медицински бизнес ,който ще надскочи фармацията.Тялото се ремонтира като една машина .Кой пита и се интересува какво става с духа и на двете страни. Сякаш им е обявено съревнование и оцелялото тяло е потребност за някой си. Филмовата индустрия и тя е "превъзбудена" по темата. Църковните свещоносци и те! Експеримента "Човек" приключили вече?!
37
0
 
4
 
! Отговори
гг преди 4 години
Учудващо разумна позиция на БПЦ.Донорството на органи не е добро за донора по принцип.
36
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото по-голямо зло от Църквата беше СССР, амин. Кога и църквата ще я споходи заслужената съдба?!?
35
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Църквата е сборище от алчни лицемери, които мислят само за своето благо, както всички останали.При това неграмотни лицемери, с пещерно образование.Тяхното мнение струва не повече от това на тези от мааалите....
34
6
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Черноризците се упражняват в куха риторика."Църквата отстоява своето учение, че човекът е уникална и неповторима идентичност...." а това е гнусно лицемерие, църквата винаги е използвала роби за своите нужди, и католическата и православната, особено руската..., никога не са се отказвали от робския труд.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Млъквай бе, травестит ***.
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не ви се нрави мисълта тялото или душата ви да принадлежат на юдейския демон Мадам Йехова и група брадати ченгета в рокли да ви дикктуват какво можете или не можете да правите с тях, просто прекратете даговора си със съответните субекти!
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ изказа своята адекватна позиция и тя е ПРОТИВ евтаназията, търговията с човешки органи, ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА, кремацията, татуирането и обезобразяването на човешкото тяло, абортите, ин витрото и сурогатното " майчинство". Друг е въпросът, че когато Църквата каже нещо, ска.паното ни общество веднага *** , вие и реагира остро, неадекватно и неразумно.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ изказа своята адекватна позиция и тя е ПРОТИВ евтаназията, търговията с човешки органи, кремацията, татуирането и обезобразяването на човешкото тяло, абортите, ин витрото и сурогатното " майчинство". Друг е въпросът, че когато Църквата каже нещо, ска.паното ни общество веднага *** , вие и реагира остро и неразумно.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете да си обновите малко форума.Тука се объркахме съвсем! "До До До тоя"?!Айде влезте в 21 век! Че тука хора, които сме на едно мнение се псуваме заради лош интерфейс.:)))))))))
28
8
 
0
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Може да се каже че тялото на истинския социалист подлежи на трансплантации но душата му принадлежи на БСП. Защото дори Господ да го смъмри и да го накара да се запише в ГЕРБ, социалистът мъдро ще откаже аргументирайки се защо дядо Господ допуска груба грешка! Победа!
27
4
 
2
 
! Отговори
Не и за християнте преди 4 години
До До Превод от попскиА ако не сте християнин и ви е през оная работа за Библията и очевидно не сте я чели, какво ви дреме тогава мюсюлмани, хиндуисти(роми) или юдеи ще станете в най-близко бъдеще?За историята 50-100 години е близко бъдеще.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Превод от попскиАми като тялото на човека не е негово дело тогава как ще се разпорежда с него и ще забранява или разрешава органите му да се ползват след смъртта му ?Ами който ИСКА д аси дарява органите - това си е негов избор и проблем. НО който НЕ иска да си дарява органите след смъртта си и ЖЕЛАЕ ДА ЗАПАЗИ ЦЯЛОТО СИ ТЯЛО С ВСИЧКИТЕ МУ НЕГОВИ ОРГАНИ В НЕГО, това негово ЖЕЛАНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖИ! НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ВЗЕМА ЧУЖДИ ОРГАНИ И ДА ГИ ДАВА НА ДРУГИ , ЧУЖДИ ЛИЦА.
25
3
 
13
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Смисълът за отказ на транспламтация е в това че душата обхваща цялото тяло. Затова когато режеш части от него и присаждаш на друг човек, не знаеш какво точно се случва! Затова много от хората с трансплантации имат след това "странни" усещания и раздвоение на личността. Както винаги "учените диванета" за пари са готови да правят всякакви неща от които нищо не разбират.Кървав и циничен бизнес !Тези мразят Църквата и в червата си, която винаги ще им пречи с морала и етиката си, .
24
2
 
13
 
! Отговори
Превод от попски 3 преди 4 години
1. Ако заявите, че желаете да дарите органите си при ваша смърт, много вероятно е някой богаташ да ви пожелае смъртта, за да си запази живота.2. Ако влезете да се оперирате от жлъчка, примерно, много вероятно е хирургът да направи така, че да не преживеете операцията, защото ме у обещана дадена сума за черното ви дробче.3. У нас всичко се знае. Ако не заявите ясно, че не желаете да сте донор много вероятно е да ви направят такъв, защото не сте отказали изрично.4. Иначе, ако искате - браво!
23
2
 
6
 
! Отговори
Превод от попски 2 преди 4 години
Нещо лошо ли има в това? Оставяме настрана, че човешкото тяло не е човешко дело, та всеки да се разполага с него както му падне. Заради това и самоубийците до скоро не ги погребваха и опяваха. А в 2/3 от света още не ги погребват. Телата на православните християни следва да възкръснат за вечен живот при Второто Пришествие, ерго - следва да не са разпарчетосани, ако е възможно, така.Та, БПЦ доста отстъпва в позицията си, относно донорството. Да им ръкопрялскаме!Или да ги анатемосаме?
22
0
 
11
 
! Отговори
Превод от попски преди 4 години
1. БПЦ е съгласна да се използат органи от донори, само ако изрично и лично преживе са заявили съгласие за това. Роднините нямат това право.2. БПЦ не е съгласна да се продават органи от живи донори.3. БПЦ благославя трансплантация само от доказано мъртви донори, изрично заявили съгласие за това. А не при липса на несъгласие.4. Доказателството, че донорът е умрял трябва да се прави по начини, които не оскверняват тленните останки на мъртвеца. Нещо, за което техниката е достатъчно напреднала.
21
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
В Мюсюлманският свят и Аллах няма такъв Дебат .Там е - ако си закъсал взимай , няма ред .По това се различава Християнството и Христос от Евреите и Мюсюлманите .
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Що не замлъкнеш, бе, ***. Аз нямам нищо против ти да си дариш органите, когато пукнеш. Но съм против моите сродници ,приятели, близки , както и аз, след нашата смърт, някой/и си непознат/ и ***/ ци да се разпорежда/т с телата ни.