Младите за годините преди 10 ноември: Мама казва, че беше по-добре

Какво знаят младите за периода, който не са видели?
12 ное 2019 14:15,
760

Какво знаят младите за социализма?

Самите те признават - почти нищо. За периода те са слушали от своите родители.

Така напълно естествено, както сред живелите по времето на социализма, така и сред тези, които не са живи свидетели, мненията са разнопосочни.

Някои твърдят, че тогава животът е бил по-добър. Други - точно обратното.

Какво обаче знаят младите за периода преди 10 ноември 1989 г. - вижте във видеото на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
532
1
 
3
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
531
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 575 Кой си ти бе бако.Че да пращаш български граждани по света? По същата логика.Аз бих могъл да ти кажа.Бегом в Америка АМЕРИКАНОФИЛ ДОЛЕН! Ще ме послушаш ли? Едва ли! За това си стой мирно и тихо там! Днес всеки може да отиде на всякъде! Но ако сам пожелае! България е на всички българи!!!!
530
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Отивай да живееш в Китай...". Ама не искам! Ти отивай в мечтаната си Хамерика! Има работа за по 1500 долара на месец и раздават къщи от картони, която ще плащаш 50 г. на кредит по 700 - 800 долара на месец и ако имаш късмет няма да ти я вдигне торнадо! Късмет!
529
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 572Отивай да живееш в Китай тогава.Вие хора не разбирате че са ви промивали мозъците дълго.Първо - Русия найстина ни освобождава, второ - политиката ни след освобождаването е била колкото се може по далеч от Русия, трето - това се дължи на нежеланието от тяхна страна да си върнем териториите с българско население, четвърто - възприемат ни като губерния.
528
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът не е как се казва строя,а какживееш днес.Името е един опиум.Строят може да е страната на алиса ипак да си ***.Ние сравняваме една социална епоха ,в която е вграде-на един вид отношения и финанси с друга,най общо казано.Една колежка миказа,че тогава не е имало банани.Е днесима банани,друга тема е че висят и гният по сергиите.Имаше по нова годинаи рекламата им даваше пълнеж.Както икафето инка,както и лещата по едно време.
527
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И бозата е била 4 ст. за литър!! А сега е 1.60 лв.!! Съсипаха я тази държава!!
526
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Комунизмът е пагубенВ Китай какво е? Комунисти управляват, но е социализъм, т.е. форма на държавен капитализъм! Пълно е вече с китайски туристи в Европа, дори в София! Не ми давай пример с малки държави, които са под икономичеаско ембарго! И все пак са по-добре от съседите си, като Хаити, Дом. република, мафиотска Колумбия и от почти цяла Африка!
525
2
 
1
 
! Отговори
Комунизмът е пагубен преди 4 години
Кажете ми една страна в света където комунисти управляват и народът да е добре. Например Венецуела е най-богатата държава на петрол , а народа гладен , няма ток , няма вода и т.н. В другата комунистическа държава Куба средната месечна заплата е около 20 долара. Това е голямото постижение след повече от 60 години социализъм. Да не говорим за мизерията в Северна Корея. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Прости, фанатизирани и необразовани хора не могат и не трябва да управляват .
524
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До данков.Морето е следствие на единдобре организиран социално адекватенживот.Хората ти вадят с това моментнаснимка.Имаше събрания поне2 пъти вмесеца и проблемите в предприятиетосе решаваха с обсъждане от всички.Профсъюза работеше безотказно. Е даимаше натегачи,тарикати на службички.От премного имане и започнало неаде-кватно искане за още Дойде прехода.Чудомир Александров бе оставен самсред вълци и нямаше възможност задобър екип.Имаше и още нещо,но за чо-век неприемащ фактология-тол
523
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковВсички българи сме от село бе, селски.... Не се обиждай, но през социализма не си знаел за какво служи т. хартия по витрините на магазините, а сега пишеш, че е "нямало"... Щото си "потомствен гражданин" си използвал с изрезки от вестници!
522
2
 
1
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До АнонименАз нямам село ве тарикат.Иначе такива наперени(комунистически) *** ги познавам много добре.Само че торбата с лъжите свърши, няма други балъци да ви вярват.
521
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
"Данков " ли си какъв си не знам и не ме интересува! "Недоволните" В първите дни и години след "комунизма" Бяха и са само чиновниците! Те всичките в Управлението на самото СДС тогава.Бяха всички чиновници до един! Стояха зад бюрата си с години и вземаха смешни пари имитирайки работа! Работарите тогава и сега.Не се оплакват юом работят яко! Ок? Нямам какво повече да ти кажа! Да си бщрократ и търкаш само стола.Няма от къде да дойдат тези пари ако не от производство.Макар че сега е точно обратното
520
0
 
1
 
! Отговори
До 564 преди 4 години
Я пак за БВП. Дай го по съпоставими цени спрямо 1989 година. Ще ти подскажа, 1 долар от 1986 е поне 6 долара сега.
519
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данков, не ги знаеш нещата. Имах познат, който работеше в завод Електроника и редовно взимаха над 1000 лева на месец. Премиите им бяха огромни.
518
6
 
2
 
! Отговори
България върви напре преди 4 години
В момента България има най-големия брутен вътрешен продукт - 130 милиарда лева от самото си създаване преди 1300 години. Все още не сме богати, но пътя по който вървим, макар и не достатъчно бързо, е правилен.
517
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковНеа сме взимали бе, селски... Аз бях ученик по онова време и влязох в казарма през 1989 г. Нашите взимаха и то двамата общо около 1000 лв. на месец, понякога с премиите повече. Купиха и построиха не малко за времето си. От онова време и сега най-мразя идеологията, както ти сега безкрайно вЕрваш в ЕС и Нато, така навремето с идеологията на БКП! Ако искаш социализъм заминавай в Скандинавия, Русия не е мястото!
516
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на 80-те започнах работа със заплатата на млад висшист - 175 лева. След 5 години заедно с премиите взимах средно на месец 520 лева, а на шестата година 570 лева. Това на цената на яко бачкане. После дойдоха демократите и всичко рухна.
515
4
 
4
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Не се обиждайте все пак сте сънародници.Единия пише че взимал 1700, другия 1000, айде спрете с комплекса за малоценост.Лошото в случая че лъжете себе си.Окей, съгласен съм че имаше обединение на нацията при затворени врати, но също имаше много недоволни хора на които не им се даваше думата.Били ходели безплатно на море, това ли ви е оправданието.Само да попитам в Русия в момента какъв строй има, нали искате соца да се върне?
514
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
ДО 556 Бас държа че си пубер.И хабер си нямаш от онова време И какви точно професии имаше И как бяха оценяни и съответно точно бяха заплащани! -:) Ами от къде да знаеш я?! Ти освен ЕС и НАТО че сме към тях Знаеш ли друго? Леле леле.Поне си мълчете бе деца! Това е тема от онова време.Което няма как да знаете и помните.Поради простата причина.Че не сте били родени! Това тогава.Не е като американофилизма ви сега! -:) За това тихо!
513
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГелеЗа 15 дни в Несебър и Сл. Бряг 1989 г. с 300 лв. бях като Цар.... Имах карта за столова /прилична и с хубава храна по три пъти на ден/, но толкова рядко ходихме там, че по едно време ме питаха имаме ли намерение въобще да се храним на стол! Саамо кръчми и дискотеки! През следващата 1990 г. отново там.... с 300 лв. не бях за никъде и... само на стола се хранех. Демокрацията идваше?!?