Македонското образование - 75 години лъжи към България

Работата на историческата комисия не е безсмислена, смята проф. Кирил Топалов
14 ное 2019 18:50, Красимир Ангелов
89
Македонското образование - 75 години лъжи към България
Снимка: Reuters

Не е безсмислена работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, но е трудна, заяви във Варна проф. Кирил Топалов, член на комисията, писател, преводач, бивш посланик на страната ни във Ватикана и в Гърция.

Още по темата
По думите му участниците от българска страна трябва да се борят с насаждани 75 години лъжи по отношение на България, които не може да бъдат разрушени за няколко месеца или за една-две години.

Според Топалов, за да се постигне резултат, първо трябва да се преобърне общественото мнение в Северна Македония.

В образованието в тяхната държава е пълно с абсурди и все в ущърб на България, посочи ученият, цитиран от БТА.

По думите му и днес първото изречение в уроците до 7 клас е, че “бугарите“ (българите) са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са татаро-монголи. Поколения са израснали в лъжа и е нужно време, за да бъдат убедени тези хора, че са били манипулирани, посочи Топалов.

За позицията на българските учени от комисията той каза, че признават държавната идентичност на Северна Македония след 1945 г., но не и македонски език или нация.

Преди тази година историята ни е обща и борбите, които са се водили, са били за освобождението на Македония като част от България, а не като за независима държава, посочи Топалов. И допълни още, че българските представители в комисията работят в синхрон с правителството на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви албански общности не са. Албанците са много толерантни даже. Всичко това е сръбска пропаганда. Учебниците по история се пишеха в Белград. И до днес още учат от тях. Независимо от всякакви комисии.
19
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
До Анонимен 26Може, се тая е кой ги насъсква..... Въпроса е, че се случва
18
20
 
11
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Какво се впрягате, ние сме си мръсно племе
17
18
 
8
 
! Отговори
бг преди 4 години
Истината е, че Македония е една провинция, с много примес, че имат част от нашата история, имат я, че имат част от Гръцката история и от нея имат (даже голяма). Няма как да отричаме този факт. Въпроса е, че ние винаги сме ги обичали, а те нас също, проблемът е различните примеси които ги насъскват срещу Българите, а това са най вече албански общности.
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не признавам на македонците.Първо те да си признаят на какъв език говорят и кои са им дедите.По-долно от това да се отречеш от потеклото си няма.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се обединяват Македония, Косово и Албания най-накрая и да ни се махат от главата.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македоне, не бери грижа за нас. Ние се оправяме. Докъде стигна с буквара на албански? Че ще ти пишат двойка шиптърите.
13
8
 
6
 
! Отговори
хистерик преди 4 години
Трябва да им признаем и езика и нацията. Историята - не, те нямат такава. Не и по-стара от 80 години.
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 години устояха на турските издевателства и запазиха и съзнание и език. Русия и Сърбия им промиха мозъците за 45 години. После тръгнали да ни обясняват какъв хуманен строй бил социализмът.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важно. По цял ден ни занамават с дребнотемие,докато важните теми не се пускат,или се покриват. Каво ви пука за македония?! Ние БГ загубхме,Македония сме тръгнали да учим на история. Отворете бъгарски учебник по история в момента.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо още споменаваме тези ..репки. Да си живеят скапания живот, да учат усилено албански и АЙДЕ У ЛЕВО. Дотук бяхме.
9
8
 
9
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
ГЕРБ нали сключиха споразумение с Македония ?Бойко Борисов официално призна несъществуващия македонски език подписвайки договора на този измислен език.Тази мафия ГЕРБ нанесе непоправими щети на България, които поставят под съмнение изобщо продължаването на съществуването на държавата ни.
8
0
 
2
 
! Отговори
До износ на акъл преди 4 години
В България наистина има много умни хора, болшинството обаче са като теб.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е много просто:Независима международна комисия съставени от учени от Германия, Франция и т.н. да сформират експертно мнение по историческите въпроси. България да заеме категорична позиция, че ще блокираме Северна Македония за ЕС и НАТО докато не се подпишат под документа съставен от комисията и докато учебниците им по история не са в синхрон с независимото експертно мнение.А това което се прави в момента е все едно да съберат фенове на Левски и ЦСКА за да решат кой е по-добрият.
6
5
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Никъде в български учебници не е пишело че българите са монголи-това са пълни глупости. Мита за *** татари са го лансирали сърбите по времено та Новакович който е и родоначалника на измислената македонска нация. Казал е след, като от българите по Вардарско не моеже да направим сърби - то нека ги направим македонци. И е успял за голямо съжаление.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хА ние сме си супер!
4
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Македония съществува като държава от 30 години.Преди това няма ни македонско образование,ни НИЩО!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коминтерновска измисшльотина създадена от комунистите с насилие и масов терор към всичко българско. Сатрапи като Лазар Колишевски, който преди 9.септември 1944 е писал молби за помилване в които се е писал чист българин, заедна нощ станал югославски македонец и почнал да коли и беси предимно тези които се определяли като българи. И днес там още имат сантимент към тези убийци и комунисти, а нас ни наричат фашисти и окупатори. Благодарение на половин век титовизъм днес там са тотално изгубени.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комисията да се разпусне незбавно, стига са лапали грешни пари. Оставете мекеденците на мира.Национализмът е последното убежище на комунизма!
1
4
 
24
 
! Отговори
х преди 4 години
Македонците са много сбъркан народ.