Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация

Проф. Гайдарски: Доверието между пациенти и медици е подкопано
161
Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация
Радослав Гайдарски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите, които са преглеждали починалото 3-годишно дете в София, не са били добре квалифицирани, смята бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Вече тече проверка в три столични болници заради случая в починалото момченце. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница "Лозенец", където изписват детето за домашно лечение. Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в "Пирогов", където детето умира.

Още по темата

"Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Гайдарски пред bTV.

"Мисля, че грешките са лични", каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

"Категорично ще има наказани" за случая с починалото дете след проверката, смята Гайдарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
32
 
! Отговори
До медиите преди 4 години
ГОСПОДА ЛЕКАРИ,не коментирайте,колко опасна е било заболяването,АТОВА КАКВО НАПРАВИХТЕ ВИЕ,ДА СПАСИТЕ ДЕТЕТО!Не сме бавноразвибащи,да се подигравате с нас.Хайде сега медиите да подхванат тази лекарка,която е отказала да приеме дететл и ,,БАШ"докторите,пратили детето в къщи.Иначе,ако трябва да делите хората на бесепари,гербери,депесари мноооого ви бива.
104
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105При констатирана хипертония назначаването на медикаментозна терапия е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. А препоръката за намаляване на теглото, диета и повишена двигателна активност е другият задължителен елемент от лечението. Особено при тридесетгодишни тлъстаци.Та? Къде е лекарската грешка тук, тлъстако?
103
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105До Анонимен 103Продължение. Момиче диабетик ми УМРЯ В РЪЦЕТЕ защото получи гърчове в следствие на ниска кръвна захар. Линейката се забави с повече от час, да кажеш че съм бил на планина, не съм, бях студент в студентски град. Държах и езика защото всичко беше в кръв през цялото време. След като дойдоха една *** седна спокойно да си попълва документи. Линейкаджията пушеше пред блока, с чаршаф я изнасяхме, като войник на фронта. Не се събуди от комата. Ваща гнусна верица
102
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103 Щом питаш да ти кажа. След счупен крак получих на бързо гипс и ме изхвърлиха в коридора, без патерици. Трябваше на приятели да се обаждам, да ме изнесат. Толкова им пукаше за мен на лекарите. Ако нямаше на кой да се обадя трябваше да скачам на един крак до вкъщи. Моята мила баба се оказа че е постъпвала 3 пъти в една болница в която никога не е била, с назначено лечение от касата.Почнах да вдигам кръвно на 30, предписаха ми веднага лекарства. Оправих се сам със спорт.
101
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И моята дъщеря почина в Бургаската болница точно за няколко часа И ВСЕ ОЩЕ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ НЯМА ЕКСПЕРТИЗА И СЛЕДСТВИЕТО Е ДО НИКЪДЕ. СКАПАНА ДЪРЖАВА..
100
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100Не, отношението не е базирано на получената престация. Колко пъти си бил увреден от лекарска грешка или не ти е било обърнато внимание? Отношението е базирано на митовете и легендите, разпространявани от медиите, че лекарите "точели касата", оставяли болните да умрат, ако не си платят и т.н.Малко факти от реалността:1. Началната заплата на бг лекар е по-малко от 700 лв.2. На запад се чака месеци за преглед, а грип масово се "лекува" с парацетамол и пилешка супа.
99
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свиреп до 96-------------------------Средната заболеваемост от риновирусни инфекции / в целия спектър/ се движи между 4 и 10 ПЪТИ годишно/ за всяко дете/ . Да приемем, че децата / 0 - 18 г./ в България са някъде около 1,2 млн. Предположимият брой заболявания от този тип, следователно, се колебае някъде между 4 и 12 млн. Доказаните случаи с летален изход, вследствие на развит мълниеносен сепсис, за годината към днешна дата са под 10. Смятайте. Можете ли?
98
2
 
11
 
! Отговори
пропаст преди 4 години
На времето хората се отнасяха с уважение към лекари, учители, артисти, футболисти безплатно само милиционерите си останаха т.пи полицай платени.
97
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94Отношението на "простолюдието". Да, много е готино, хем да обвиняваш останалите в лошо отношение, хем да се правиш на аристократ. Отношението е базирано на получената престация. На запад ги уважават, не заради престилките и правоъгълната дипломка на стената, уважават ги защото вършат животоспасяващ труд. Ако такъв труд не се полага уважението си заминава. За това стига сте заплашвали, че ще трепете пациенти защото не ви плащаме като на крале. Така уважение няма да спечелите.
96
5
 
6
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Уважаеми родители, съчувствам ви, че отглеждате децата си в подобна държава. Ами, това е положението. Трябва да сте подготвени. При първото подозрение за вирусна инфекция /мерете температурата/, моментално започнете с Тамифлу или Реленца. Ефективността им след 24 часа намалява прогресивно и приключва на 36-тия час. Моментално широкоспектърен антибиотик. После лекарите! Живота на детето ви е приоритет!
95
2
 
9
 
! Отговори
Свиреп до 96 преди 4 години
Бих бил доволен да ми обясните в какъв процент! Моля ви! Също така, би било коректно ако обясните какъв би бил процентът детето да оживее ако още в първите часове би било приложено антивирусно лечение !!!!!!! Два препарата има точно. И двата са с доказани качества! Обяснете МОЛЯ !!!
94
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 84Шамани / магове, баячки, врачки/ в родината ни има достатъчно и в момента. Спокойно можете да им се доверите, загърбвайки нулевата традиционна медицина.Желая Ви късмет и последващо крепко здраве!
93
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СвирепЗнаете ли в какъв % от случаите на настинка, породена от риновирус, се развива т.н "мълниеносен сепсис"? Знаете ли каква е прогнозата на тригодишно дете, развило заболяването?Съветът ми е първо да се осведомите за фактите, а после да свирепеете колкото си щете! / И не, това не е оправдание за лекарката, проявила бездушие към пациента и родителите му. Ако го е проявила!/
92
4
 
13
 
! Отговори
до 94 преди 4 години
Дай Боже на всеки такова "унизително заплащане" по 54 000 лева месечно!
91
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наричаш докторите неграмотни и да пишеш "обЕсняваш" е красноречиво доказателство за умствените възможности на хората, които хулят лекарите. Нека сме наясно, че последните бягат от България не само заради унизителното заплащане и липсата на условия, но и за отношението на простолюдието към тях. Всяко цивилизоване общество се отнася с уважение и почит кам лекарската професия, но тук мутренските медии явно са ви промили мозъците отвъд всякакви граници.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92--------------------------Разговарям с отлежал в моргата труп? Впечатляващо, приемете почитанията ми, г-н Труп!
89
6
 
14
 
! Отговори
Свиреп преди 4 години
Чакайте сега. Нещо разводняваме, нещо дуднем, нещо обобщаваме! НЕ, НЕ и НЕ! Виновник има! И той не е съсловието на лекарите! Има определен виновен, който има три имена и ЕГН! Името е д-р Елена Георгиева! Това е лекарят, който въпреки, че е педиатър не е взел адекватни мерки по спасяването на ДЕТСКИ ЖИВОТ !!! Стига празни приказки! Ако трябва да насочим гнева си, то той би трябвало да е насочен КОНКРЕТНИЯ ВИНОВЕН да си понесе последствията, че не е спасил детски живот!!!
88
5
 
10
 
! Отговори
това не са хора преди 4 години
Вярно е,има достойни лекари,спасили много животи.За тях поклон пред професионализма,но този случай изобщо не е такъв.Пълно безхаберие,без Пирогов,където са направили вскчко възможно,но е било късно.Лекарите от болница Лозенец ,където детето е изпратено без изследвания в къщи,и пхрвата болница,където е отказано лечение на съд и затвор.Ако съм на бащата ще ги смажа като ***.Колко часове са загубени в чакане и висене пред кабинети?
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88..........просто се откажете от медицински грижи за няколко години и ще получите убедителни доказателства, директно от моргата, която ще приеме останките Ви..........Отдавна сме ги получили!!!
86
1
 
23
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Нещо се премълчава свенливо. Д-р Елена Георгиева, която отказва да приеме дете в критично състояние се оказва, че е хомеопат от 2001-ва година! Да, лекар е, завършила в Пловдив. Обаче, откакто личното ми Джи-Пи /бившо вече/, хомеоПАТКА някаква и тя, ме докара миналата година до пневмония, като чуя "хомеопат" и ме обзема необяснима агресия!

Спонсорирани публикации