Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация

Проф. Гайдарски: Доверието между пациенти и медици е подкопано
161
Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация
Радослав Гайдарски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите, които са преглеждали починалото 3-годишно дете в София, не са били добре квалифицирани, смята бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Вече тече проверка в три столични болници заради случая в починалото момченце. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница "Лозенец", където изписват детето за домашно лечение. Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в "Пирогов", където детето умира.

Още по темата

"Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Гайдарски пред bTV.

"Мисля, че грешките са лични", каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

"Категорично ще има наказани" за случая с починалото дете след проверката, смята Гайдарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
22
 
! Отговори
ОПИТ преди 4 години
от личен опит мога да заявя, че 2/3 от лекарите са корумпирани алчни ***. Бях болен и по същия начин 3 различни болници не ми обръщат внимание, и ме пращат за домашно лечение. бърза помощ отказва да дойде и на крака ходих.Добре, че отидох на платено в ТОКУДА ако нямаш пари по-добри звънни направо на поп ...
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видим къде се лекуват нашите властимащи - Германия!
63
14
 
15
 
! Отговори
заслужено преди 4 години
Всичко се вижда в коментарите. Никакво уважение към лекарите, един ще ги бие, друг ще ги стреля, трети смята че взимат много пари. Мафия били, некадърници били. Ами с това държане просто изгонихте читавите, по света хората ги уважават, а тука не. Населението само направи така, че да няма читави лекари сега е още по ядосано жащото е безсилно. Ако вкарат някои в затвора както искат повечето, то и останалите лекари ще си заминат. В Сащ болницата има страхотни адвокати които са зад гърба на лекаря.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професорът да си гледа частната болница!
61
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове,Хайде да разискваме темата, когато получим обяснение за случилото се и от двете страни! Така - само от обвиненията на близките и думите на тоя бивш министър, който също се изказва само по журналистическа информация, не си вадете генерални изводи! Истината излиза наяве, когато утихнат страстите.
60
4
 
23
 
! Отговори
симптоматична преди 4 години
за състоянието на цяла България е смъртта на това детенце. Хаос, безразличие, безверие, сякаш вкупом сме се запътили за оня свят. Вече никой не си прави труда да положи усилие за смислени неща - ден да мине, друг да дойде. Не мисля, че ако горките родители бяха предложили пари резултатът щеше да е друг - лекарите са зомбирани, слабо компетентни и демотивирани като почти всички останали. Елитът, съставен от прeстъпници унищожи морал и ценности. И то не само у нас.
59
10
 
16
 
! Отговори
жалко за детенцето преди 4 години
истината ще излезе .медиите раздухват случая защото това за тях не е новина , а сензация , ами като са ви толкова криви лекарите да закрием болниците и да се лекуваме сами . не зная за вас ама аз искам да ме лекуват лекари , а не журналисти дървени философи.
58
9
 
9
 
! Отговори
КО?НЕ! преди 4 години
КАКК МОЖА БЕ, ДА РАЗВАЛЯШ ОМЕРТАТА НА ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ? В НЕЯ ВСИЧКИ СА СВЕТОВНИ СПЕЦИАЛИСТИ!
57
5
 
32
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Алчни продажници и безхаберници. 10 години мутренско управление ни води до затриване като нация и морал. "Градската десница" на другаря Буда Борисов когато и да си отиде ще бъде късно, защото са нанесени дълбоки поразии върху държавата ни, а една държава не е само пари.
56
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си направих труда да прочета закона за здравето.Там пише, че за лексрска грешка или некомпетентност се плащат хиляди, а може и да се лежи, докато за отказано лечение - само глоба до 300 лв и евентуално мъмрене. Така че никой лекар няма да вземе обречен пациент и да рискува разследване защо му е умрял в ръцете. Ако има прависти, нека кажат доколко тълкованието ми е прсвилно.
55
12
 
30
 
! Отговори
Стругаря преди 4 години
Сега, дайте да уточним нещо. "слаба квалификация на приемащите лекари". Ок, до тук спорове няма. Ама когато на мен квалификацията ми е слаба и повредя сума суровина като произведа брак, моментално ми се търси финансова отговорност и си ПЛАЩАМ !!! Плаща и този, който ме е наел със слабата ми квалификация. Но щетите се възстановяват на 100%. Хайде сега, една оценка колко струва живота на дете и лекарите да ПЛАЩАТ! До края на живота си ако трябва!
54
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е много ясно как един нормален човек лекар можело да изпитва негативистично отношение към ВСИЧКИ пациенти, защото е чул, някъде някой ром е набил друг лекар. Това въпиюща простотия и такива лекари трябва да ги филтрира психодиспансера.
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един личен доктор трудно може да носи вина, защото той основно дава направления и те праща при специалист.
52
6
 
30
 
! Отговори
@48 преди 4 години
Не, не се отнася за всички. Има професии, които западът буквално изсмуква. Лекарите са едни от тях. Също така инженерите. В България са останали много малко кадърни лекари, останалите са или безполезни или направо опасни за останалите. Но няма какво да се направи, ако уволниш всички, трябва да се затворят може би 50-60% от лечебните заведения. Което в провинцията ще е пагубно. Много ми е мъчно за детенцето, надявам се този път да вкарат някой в затвора най-накрая.
51
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре де, тия хора педиатър нямат ли, заместващ лекар през нощта, нещо ? Разбрам да е някаква лоша болест, но за сега се говори за вирус ? как е възможно, деца да си отиват заради вирус ? в 21-и вел ?
50
3
 
22
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
До ПострадалАбсолютно същото и с моята. С години се оплаква и ходихме къде ли не. Хранителни добавки, позитивно мислене, нищо и нямало, била хипохондрик и един ден като се парализира, "вие защо не дойдохте по-рано". Поне като стана ясно какво е имаше хора, които се отнесоха добре.
49
5
 
9
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Не знам как е в Китай и се съмнявам да е точно както казваш, но не си даваш сметка какво ще стане.Сега се ДОПЛАЩА често, но тия пари са за лекаря и болницата. Държавата плаща основата. Само за изкуствената става като консуматив се плаща няколко хиляди. Ай сега си представи да плащаш и за операцията, другите консумативи престоя. А това не голяма операция и престоят е кратък.Какво ще кажем за хронични заболявания(някои от които нямат излекуване) или спешни състояния
48
4
 
22
 
! Отговори
fact преди 4 години
До лилидай направо да убием всеки, коъто не може да плаща!Ще ви е по-лесно....
47
3
 
7
 
! Отговори
лили преди 4 години
Това, че са осигуровките еднакви, не променя положението, че там се внасят огромни пари, и естествено е, да бъде по-добро там здравеопазването, така че то е съответно на парите......., и наистина, не винаги може да се помогне? А некадърници има навсякъде!
46
13
 
16
 
! Отговори
!!! преди 4 години
За разлика от Запада,тук се умира по-лесно и бързо. Но първо трябва да те оскубят максимално.

Спонсорирани публикации