Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация

Проф. Гайдарски: Доверието между пациенти и медици е подкопано
161
Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация
Радослав Гайдарски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите, които са преглеждали починалото 3-годишно дете в София, не са били добре квалифицирани, смята бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Вече тече проверка в три столични болници заради случая в починалото момченце. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница "Лозенец", където изписват детето за домашно лечение. Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в "Пирогов", където детето умира.

Още по темата

"Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Гайдарски пред bTV.

"Мисля, че грешките са лични", каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

"Категорично ще има наказани" за случая с починалото дете след проверката, смята Гайдарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
19
 
! Отговори
ку ку преди 4 години
Ами щом са останали тук некадърните лекари, то не се ли отнася и за всички останали - така излиза, че сме си заслужили това положение, неслучайно е казано - не съди? И донякъде съм съгласен с коментарите, че здравеопазването е съответно на положението на страната, и че лекарите не са дошли отнякъде си?
44
1
 
23
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Квалификацията им да кажем е на нивото на останалите в държавата. Това е разбираемо. Отношението на някои обаче е безобразно.
43
4
 
20
 
! Отговори
До Лили преди 4 години
Здравните вноски в България и Германия са еднакви -12% Ако и тук заплатата е 2000 евро,то вноските ще са 200-300 евро.
42
3
 
25
 
! Отговори
Наскоро преди 4 години
Познат зъболекар ми каза,така сме се овълчили,че ако мога ще взема пари и от брат ми.Това е.
41
9
 
22
 
! Отговори
made in China преди 4 години
Трябва да се направи здравна система като в Китай :Няма здравни вноски всеки си плаща .Клиенат плаща на доктора САМО след като го е излекувал и е оздравял . / като на майстора на сервиза за колата / . Ако не те излекува не плащаш . Има ценоразпис на всички болести /със включени лекарства терапии/ колкото е по тежко заболяването е по скъпо . Който лекар може да лекува печели пари , който не може седи гладен . Много е просто .
40
28
 
10
 
! Отговори
лили преди 4 години
Какво плюете наред, вие кой ви знае какви сте а? Да не би да искате някакво супер здравеопазване, като по цял ден хитрувате, лъжете за болнични, криете масово осигуровки, на което съм жив свидетел поради работата ми, но ревете за не знам какво си, известно ли ви е, че в Германия средната здравна осигуровка е 300 евро, имам близки там, а вие тук какво сте платили, направете си една елементарна сметка преди да плюете без да сте наясно за какво става дума!
39
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това беше в Щатите,бедна ви е фантазията какво щеше да стане!
38
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Добрите доктори и сестри отдавна избягаха в чужбина. Тук останаха некъдърниците и в малко случаи родолюбци светила в някои области. За съжаление те не са в спешните кабинети. Бог да прости детенцето, а виновните ще горят в ада!
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека му пръст на младежа!Относно квалификацията, може и да е прав. Много лошо за всички сфери е, че е прекъсната връзката межди опитните и навлизащите в професията. Имаме много близък зъболекар с много, много опит и никой от техния съюз даже не е попитал, дали би взел стажант/ка за обучение/практика. Засега е имал едно момче и то по приятелско-роднинска линия. Другите как ще станат опитни, нямам идея!
36
13
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Какно плюете поголовно, каквото е положението навсякъде, такова е и в здравеопазването! Тези лекари да не би да са внесени някъде от Млечния път? Дори и това здравеопазване е много за вечно лъжещите за болнични, криещи осигуровки масово /това го твърдя, защото съм свидетел/, но ревящи за какво ли не! Да не би да искате някакво супер здравеопазване над световно ниво? И хабер си нямате колко е трудна е неблагодарна тази професия, като цял живот и едно решение не сте взели!
35
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С един грип не могат да се справят и си убиват пациентите пък искат увеличение на заплатите.
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евростат изнесе официално данните, че в България умират 42% от пациентите, които могат да бъдат спасени. Което означава, че в България смъртността е с 42% по-висока отколкото в Европа. Това ви го каза Европейска институция още преди 3 години. Нямат нужда от атестация.
33
8
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Какво плюете поголовно, защо не се погледнете вие как криете доходи, лъжете за болнични - 30 пр. увеличение по време на празници! Тези лекари откъде произхождат - нали от нас, да не би да са внос отнякъде, а? Донякъде съм съгласен, че много са некадърници и печалбари, но при това ниво на страната да не би да искате оксфордски професори денонощно да ви лекуват и то за без пари? Тези с огромните пари са по-скоро изключение, в общи линии, състоянието на здравеопазването е резултат от икономиката!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече 3 години Ананиев никаква реформа не прави. Кога ще влиза в сила новият му модел. Чак 2021г.?Никаква профилактика няма. Плащащите 240 лв.на месец здравни осигуровки имат същия достъп като плащащите само 22 лв.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много неща се премълчават или подценяват умишлено и не сте заинтересовани да подобрите материалното благосъстояние на медицинските работници и хората живеещи в България На управляващите са нужни само търговци.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не лекарите, политиците какво направиха за да подобрят нещо?
29
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием---Абсолютни глупости. Дни и седмици (а и месеци) се чака час за неща, които търпят отлагане. Спешност значи спешност, викаш линейка или отиваш в която и да и болница и даже не те питат дали си здравноосигурен. Даже много от общопрактикуващите лекари имат часове по спешност, във всеки град има дежурни лекари и дори зъболекари по спешност. Имам предвид Германия. Този си мисли, че в чужбина няма линейки ли?
28
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 години Режима на Борисов намали населението с 30%
27
2
 
41
 
! Отговори
Пострадал преди 4 години
Лекарите често омаловажават симптомите на сериозни заболявания и така погубват хората. Когато майка ми я болеше силно кръста и гърба, личната нищо не й изписа. За болките й в стомаха вместо да я насочи към гастроентеролог й изписваше хапчета за гастрит или нещо подобно. Накрая се оказа рак на черния дроб в четвърти стадий. Излишно е да казвам как приключи всичко при явни налично симптоми за това заболяване. В случая лекарите са омаловажили симптомите. Лесен достъп, но до какво здравеопазване?
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сниман на фона на БСП. Е, как може?! Професор Гайдарски лекар ли е или политик?

Спонсорирани публикации