Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация

Проф. Гайдарски: Доверието между пациенти и медици е подкопано
161
Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация
Радослав Гайдарски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите, които са преглеждали починалото 3-годишно дете в София, не са били добре квалифицирани, смята бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Вече тече проверка в три столични болници заради случая в починалото момченце. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница "Лозенец", където изписват детето за домашно лечение. Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в "Пирогов", където детето умира.

Още по темата

"Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Гайдарски пред bTV.

"Мисля, че грешките са лични", каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

"Категорично ще има наказани" за случая с починалото дете след проверката, смята Гайдарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
21
 
! Отговори
Минувач преди 4 години
Всяка година - национална АТЕСТАЦИЯ на ВСИЧКИ лекари, медицински сестри и учители. Публично достъпни резултати - да знаеш кой точно те лекува и преподава на детето ти. Увеличение на заплатите - според показания резултат. Отличните лекари с хиляди левове заплати, показалите слаби резултати на МРЗ. Категоризация на всичко болнични заведения! Тези с хеликоптер - пет звезди, тези с две стаи и принтер - нула звезди
24
5
 
22
 
! Отговори
Благодарен на Бог! преди 4 години
През 80-те и началото на 90-те имах няколко тежки операции ( 9 с точност!...) в Ортопедия "Горна Баня" на единия си крак! Наистина съм благодарен на Господ , че съм се родил "по навреме" и съм попаднал във времена на ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ , СПЕЦИАЛИСТИ и ... ХОРА !!! ..... Имам прекарано доста време из отделенията там тогава !!! .. Ако беше сега - 1000 процента щях съм с "объркана диагноза" .. Нямаше да имам финансова възможност да си платя дори една операция ... И изобщо не знам дали щях да съм жив!
23
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарочно се прави, геноцид на политбюро на Герб срещу собствения си народ. Територията трябва да се разчисти имат нареждане от господарите си!
22
1
 
28
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 6Ааа, в провинцията е пълен ужас! Не ти трябват филми хорър, съспенс, трилър, това "Мълчанието на агнетата" е като приказката "Медената питка" в сравнение с реалността в малките градчета и села в България!В много от селата няма ни лекар, ни аптекар, ни дявoл!А където има, те са пенсионери. Гледах филм за един такъв пенсионер бивш лекар, който сам се лекува, защото просто няма друг в бранша да му помогне!Добре поне че е учил медицина навремето, та да може сам!
21
30
 
18
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Лекарите, как като поискат нормално заплащане, веднага се изкарват някакви смъртни случай и лекарски грешки, но къде не се допускат грешки, а защо не казват за спасените хора. Може просто да не е имало какво да се направи. Лекарите не са богове, те са лекари. Съмнявам се да са убили детето умишлено. Подкрепям ги.
20
4
 
23
 
! Отговори
Буревестников преди 4 години
..... Като се знам какъв инженер съм ........... Страх ме е да отида на лекар ! ..... Това описва най - точно положението в Абсурдистан в последните минимум 10 - 15 години !!! .... Кадри - НЯМА ! ... Няма й да има ! .... Всичко по читаво и интелигентно - бяга веднага в чужбина за нормални заплати и нормален живот !!! ..... След някоя и друга година , като нищо , ще е за предпочитане домашно "самолечение" отколкото отиване при "НЕУКИ БИЗНЕСМЕНИ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ" ....... :( :( :(
19
3
 
27
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Професоре, как да имаме доверие и уважение към лекар, на който му казваш за болежките си , а той не те поглежда там където те боли, а в ръцете, чантата, която носиш. Как да уважаваш лекар който работи два дена в МЦ с цел да си събере пациенти за частната болница където работи и ти казва, че срещу 140 лв. ще направят биопсия в частната болница, отделно другите такси като за 5 звезден хотел.. Аз бях шести пациент насочен там.!! При завършване не трябва да дават Хипократова клетва, а МЪНИ МЪНИ...
18
1
 
29
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ами защото българските "бизнесмени" искат да умират българските деца (бъдещи потенциални техни работници). Това значи "да си режат клона на който седят".Защото, българските мут... тоест "бизнесмени" нямат нужда от високо квалифицирани и опитни лекари. Те имат нужда от: Хотелиери, ресторантьори, сервитьорки (по възможност до 20 - 25 годишни с къси полички и дълги крачета), бармани, готвачи, метачи, чистачи, стругари, фрезисти, шпакловчици и т.н., но не и лекари, инженери, учени. Жалка картина!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох,Професоре, Професоре де да беше само ниската квалификация на лекарите причина за това което става в родното здравеопазване!
16
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато започнат да се ОСЪЖДАТ лекари и да биват пращани за ефективно излежаване на присъда за престъпна некомпетентност, тогава доверието в здравната система ще се подобри. Лекарите сега знаят, че дори да правят операция с ръждиви инструменти и да промиват раните със сол, нито една експертна лекарска комисия няма да ги уличи в нарушение. В следствие на това нито един съд няма да ги осъди. За това хората ги бият, защото гадините са ненаказуеми.
15
3
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Гайдарски,то щото Чирков беше със слаба квалификация, та го уволни,нали?Нищо ,че е ***,той поне си беше кадърен...
14
4
 
42
 
! Отговори
Въй преди 4 години
Какво и да говорим в последните години отношението на лекарите към пациентите е под всякаква критика, т.е. клони към нула не им се обяснява не им се занимава все едно сме на конвейр как няма да има лошо отношение спрямо лекарите. Като си виждам и личната лекарка колко и се занимава.... Скоро ми с наложи да ползвам специалист гастроентеролог то с ченгел му вадя думите от остата, направо е ужас.
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
г-н Гайдарски,"лесен достъп до болница" ??? Да,можеш да влезеш през входа на болница и до там , ако не си политикан,олигарх, връзкар Няма лечение !
12
9
 
27
 
! Отговори
няма шанс преди 4 години
За всичко си е виновен народа, все още не разбират че границите вече не са затворени, и всеки е свободен да отиде където го ценят и му плащат. Народа иска безплатно, иска той да е *** и да не си дава зор, но другите да са на ниво. Огледайте се никой не си върши работата, всеки замазва положението. Докато гледате слави трифонов ощ няколко лекара напускат държавата и остават само или тия пред пенсия или тия които ще взимат пари под масата и няма да правят нищо. Лошото е че ми се вижда необратимо
11
6
 
26
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
А рИват докторите,че малко получавали,малко знаят-малко получават.
10
5
 
24
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Жалко за детенцето! Докторчетата са гледали да изпишат от здравната каса, предимно
9
7
 
19
 
! Отговори
До8 преди 4 години
Едва ли професор Гайдарски си няма "хабер"от медицина,така че не е лошо да млъкнеш!
8
6
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Навремето 80-г имаше такива специалисти лекари- влиза едни пациент на 40 г -Докторе зле мие,, лошо ми става,, не се чувствам добре!Пиеш ли? - ---даПушеш ли? --да Пиеш ли кафе? --да СПИРАЙ ВСИЧКО!!!А СЕГА - пробиотици антибиотици -глупости на търкалета и накрая пациентът е още по натровен !!! Важното е фармацевтичната компания да плати екскурзията до Италия Франция и Испания))
7
14
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Това е най-рисковата професия - големи очаквания, все още не кой знае какво ниво на медицината, че то и в другите страни умират деца, безкрай подводни камъни, тоест както е добре детето, за минути се влошава /ТОВА ГО ЗНАЕ ВСЯКА МАЙКА/, съвсем не всичко се лекува на този етап, но много хора и хабер си нямат за тези неща и плюят поголовно, и да ги пита някой как ще обяснят оголването откъм мед. кадри дори и в богата Европа.
6
7
 
18
 
! Отговори
Уджас преди 4 години
В прованса е много зле- последно един френд си кастрира кучето и то умря след няколко часа - некъдърността е повсеместна - пазете се !1 Не се доверявайте на лекарите !!