Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!

Премиерът обсъди инфраструктурни проекти с хърватския си колега
282
Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!
Снимка: Правителствена пресслужба

От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Борисов заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

"Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство", каза още той.

Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

"Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС", отбеляза Борисов пред Пленкович.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и  икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризмът, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, съобщиха от МС.

"Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия", каза още премиерът Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

"Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк", очерта Борисов. В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).

В рамките на разговора Борисов и Пленкович дадоха висока оценка също на възходящата тенденция в двустранното културно и образователно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава беше епохата. За негодующите против режима на турската империя нямаше още право на гражданство и свободно съществувание. Мнозина имаше, които скриваха своите чувства и против волята си пееха химни на султана и на чорбаджиите, но трябва да признаеме веднаж завинаги, че Ботйов стоеше по-горе от тия мнозина. Ако влашката и сръбската земя се пълнеше от различни посредствени и обикновени личности, които бяха напуснали Българя от немай-къде, то Ботйов имаше стотина по-оправдателни причини
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпращам лични поздрави на нощните телефонисти в три часа.Значи почвам да въртя телефонна любов може виртуална три през ноща яко кърти
200
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава управлявана от военни и агенти и хора под пагон процъфтяла няма и няма да има.
199
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ Е МИЗЕРНА ЗАЩОТО 45 ГОДИНИ СОЦИАЛИЗЪМ, 20 ГОДИНИ ПРЕХОД И 10 ИЗГРАЖДАНЕ НА ГЕРБ. БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВДИГНЕ СТАНДАРТА В БЛИЗКИТЕ 10 ГОДИНИ СЪС СИГУРНОСТ, А ТОВА ЗНАЧИ НИКОГА ЗАЩОТО ДО 10 ГОДИНИ ХОРАТА ЩЕ СИ ТРЪГНАТ.
198
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите и образованите трябва да седят в ограбената държава, заприличала на клоака и да работят за дърти, крадливи ченгета измамници и ***.
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13ЕДВА ЛИ САМ ОСЪЗНАВАШ КОЛКО СИ ПРАВ.
196
1
 
19
 
! Отговори
13 преди 4 години
*** не търпи по-интелигентни хора, дори го е страх от тях. Затова балканите са обречени на деградация и низши гени, до измирането на вида. 10% са с гени на цивилизован вид, но и те ще избягат, ще остане само пияната маса чалгари.
195
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЪРВО ДА СЕ СПРАВИМ С БЕЗМОЗЪЧНИТЕ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО.
194
0
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Кво изтичане на мозъци ?Тиквата управлява държавата избран с гласовете на ромовете и Митьо пищова. Къде са те мозъци ?Мафията герб трябва да спре да мрази работниците защото само те могат да направят работеща система .Мозъците нямат никакъв опит. Много от тия хора са вече стари .Други бяха ударени от ченгеджистите на герб .А герб са давали земя в индустриални зони на хора които нямат никакъв опит с машините които са купили. Трябва герб да си ходят ,а не да ни говорят за мозъци дето не са бачкали
193
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се живее на инат, който смята, че целта на живота са парите е в много голяма заблуда. Парите са средство, а безценните неща са целите, които си заслужават усилието. Въпрос на интелигентност е да знаеш какво да си пожелаеш.
192
0
 
13
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Само няколко предложения на кабинета Борисов 3. 1 - Майчинските след 1 година - 375 лв.2- Детски надбавки 40 лв/мес. за 1 дете за 2 - 90 лв.3- Първият ден от болничния да не се плаща.(т.е като неплатен отпуск се получава).4- Много от прегледите на осигурените лица и деца не ги покрива НЗОК(т.е плащаш и накрая дръжки).Има още много примери но и тези са достатъчни. Ако по този начин Борисов иска да спре изтичането, редно е да отиде на психиатър.
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали ще е този или онзи, докато този народ е подвластен на "вековната злоба на роба", както е писал Г.Милев, "българският синдром"- мразя ближния си, ще ни закопава.Като говорим за мозъци, Гео Милев, "шуми Марица окървавена", се сещам за друга фраза: Народ, който не помни грешките си, е обречен да ги повтаря.
190
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако този доживее старини на свобода, значи няма справедливост на този свят.
189
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата с изтичането на собственият си мозък не се е справил, а пък иска другите да спасява.
188
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те затова и мият чинии или въртят геврека от сутрин до здрач. Не са ни нужни и не са добре желани тук. Кепенците отдавна хлопнаха за тях.Ами мисля да отворя скоро фирма, ще аутсорсвам в България, понеже труда е евтин. Идвам да се възползвам от евтиния труд на *** и продавам скъпо на немците. А кой на кого трябва ми е през патито.
187
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти кажа ли как да се справиш бе ББ вземи ти, всички политици от прехода, всички бивши агенти от ДС и електората ви от обожатели на тоталитарни масови убийци да изтечете от страната вие.Те другите после сами ще се върнат.*** не щете нали? Докато вие сте там, ние няма да сме там.Докато в чужбина като имигрант чужденците се държат с мен като свой, а в България дето уж ми е родина се държат все едно съм нелегален чужденец там работа нямам и май няма и да имам.
186
1
 
14
 
! Отговори
Джон Атанасов преди 4 години
Те мозъците ни изтекоха, останаха само кратуни
185
2
 
8
 
! Отговори
Механджийски преди 4 години
Къв си ти бе со.пол, че ще ,,хлопваш кепенците,, за мойте сънародници бе келе,ш епилиран.
184
2
 
9
 
! Отговори
ния преди 4 години
малко късно! господа политици.за балканите отдавна е решено да бъдат ромски резерват и бежански център.балканските политици нищо не могат да направят без благословията на големите.кауза пердута!
183
1
 
7
 
! Отговори
ния преди 4 години
от вас не зависи нищо...решенията за балканите не се взимат от местните политици,а от великите сили...

Спонсорирани публикации