Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!

Премиерът обсъди инфраструктурни проекти с хърватския си колега
282
Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!
Снимка: Правителствена пресслужба

От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Борисов заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

"Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство", каза още той.

Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

"Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС", отбеляза Борисов пред Пленкович.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и  икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризмът, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, съобщиха от МС.

"Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия", каза още премиерът Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

"Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк", очерта Борисов. В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).

В рамките на разговора Борисов и Пленкович дадоха висока оценка също на възходящата тенденция в двустранното културно и образователно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
22
 
3
 
! Отговори
Слав преди 4 години
Спрете да наричате предателите и родоотстъпници мозъци. Само хора с пилешки мозъци могат да напуснат род и Родина. Те затова и мият чинии или въртят геврека от сутрин до здрач. Не са ни нужни и не са добре желани тук. Кепенците отдавна хлопнаха за тях.
181
0
 
2
 
! Отговори
ивайло с.андонов1973 преди 4 години
BниманиеПИРАМИДАТА ЕЛАНА те чака!
180
0
 
15
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
За Боеко вече е късно. Неговият е изтекъл. Но не на запад. Просто е изтекъл.
179
0
 
10
 
! Отговори
Божията правда преди 4 години
Бог е творец!Комуниста Бойко е рушител на несътвореното от него а от друг построено..........
178
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсата на мозък в управляващите е по голям проблем от изтичането
177
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 години
Баце-асфалта, баце-коридора, остави западните Балкани и виж, какво става у дома.
176
0
 
21
 
! Отговори
тед преди 4 години
Борисов,старите хора казват:ПЧЕЛА ОТ МЕД НЕ БЯГАААААА.
175
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мозъците изтичат, когато ги управляват безмозъчните!Обезсмисля се краткият живот на хората, които не искат да са сервитьори и гавази.При демокрацията всеки е свободен да прави личен избор за развитие на собствената си личност и да управлява живота си.Ако тук не е възможно, има други пътища.Какво предлага големият мозък?Места за сервитьори, камериери, помощници в кухните за 600 лева?Високи цени, *** за храна, самолети и глупости и прищевки?Окрадени възможности от простаците!
174
0
 
21
 
! Отговори
муспи преди 4 години
*** като мексиканец! Не може да свърже изтичането на мозъци, с това че е назначен да прави това изтичане.
173
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме си крадливо и ал4но племе управниците са огледало на народа . Сегашните българи нямаме нищо общо с българите от учебниците по история
172
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата трябва да се разтури из основи. И да се почне от нулата с нови хора управници, но не българи
171
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бла,бла,бла.Да пием по едно кафе,да си полафим,да се снимаме за спомен.Да кажем по някоя "премъдрост" на напористите журналистки,па да си ходим.
170
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа трябва да се обедини и да изхвърли вси4ки досегашни политици . Еднопосо4ен билет и това е . Трябва 4ужденци да ни управляват ние сами не можем
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има една партия с различни имена Герб бсп дпс са една партия
168
8
 
6
 
! Отговори
пак АЗ преди 4 години
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НАЙ-БЕДНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА, СЕГА ПАК Е НАЙ-БЕДНАТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА. ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА СА БЪЛГАРИТЕНИЩО ДОБРО НЕ Е СЪЗДАДЕНО ОТ СОЦА И НЯМА ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНО. А РЕАЛНО СОЦА НИЩО И НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ. МОЖЕ САМО ДА РУШИ.УПАДЪКЪТ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ДЪЛЖИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПРОСТОТИЯ И НА ПРОСТИЯ КОИТО СЕ РАЗБИРА С ПРОСТИТЕ КАТО МЕНЕ
167
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво го обвинявате Бойко ,той прави това каквото му кажат шефовете му, които го лансираха. Той е един пидизпълнител
166
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИЩО ДОБРО НЕ Е СЪЗДАДЕНО ОТ СОЦА И НЯМА ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНО. А РЕАЛНО СОЦА НИЩО И НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ. МОЖЕ САМО ДА РУШИ.ВИДЕХТЕ ЛИ КОЛКО СЪМ ЕНТИЛИГЕНТЕН
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мозъците изчезнаха,няма какво да изтича
164
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ С МНОГО МОЗЪК И ГОЛЯМ ЕЗИК - БГ ПОЛИТИК.
163
0
 
8
 
! Отговори
Поклон преди 4 години
Господи Бойко наш който си на небесата да се свети твоето име да дойде твоето царство. Благодарим Ти че ни насити със земните си блага, не ни лишавай и от небесното си царство.

Спонсорирани публикации