От Гражданска отговорност смисъл ще има, докато има шофьори!

Потребителите ще трябва да се нагодят към "бонус-малус" системата
Обновена: 27 ное 2019 16:29 | 27 ное 2019 16:15,
28
От Гражданска отговорност смисъл ще има, докато има шофьори!
Снимка: Pixabay

От "Гражданска отговорност" ще има смисъл докато шофьорите карат. Пълното им изчезване обаче няма да настъпи скоро. Докато автономните автомобили не поемат круизконтрола, ще продължават да загиват стотици хиляди души в целия свят, смята Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс".

Според него всички жертви на пътя и пострадалите при катастрофи се нуждаят от адекватно обезщетяване, като в това е идеята на застраховката "Гражданска отговорност на автомобилистите".

Още по темата
"Системата "бонус-малус" функционира вече 100 години и е изградена, за да донесе справедливост по отношение на това, че без прилагането на системата всички плащаме една и съща цена на гражданската отговорност. Тези, които по-често причиняват ПТП са равни с останалите шофьори“, обясни Проданов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира, че сегашният вариант на "бонус-малус", сравнен с предходните два варианта, е най-добрият.

По думите на Проданов окончателното приемане на новия вариант на "бонус-малус" е нещо, което предстои да видим в резултат на обществената дискусия. Експертът е на мнение, че потребителите ще трябва да се нагодят към правилата, които се предлагат към наредбата. А именно -  колкото повече са нарушенията, толкова по-скъпа ще бъде гражданската отговорност.

Гостът спомена и за въвеждане на новаторско, експериментално решение, каквото не е прилагано досега.

"Навсякъде в световната практика концепцията за системата "бонус-малус" се основава върху застрахователната статистика, тоест заплатените щети. В момента тази статистика не участва във формирането на премията по системата“, каза Проданов.

Изпълнителният директор на "Бул Инс" сподели, че застраховката е обвързана с регистрацията на автомобила.

"Водачът и собственикът са носители на инфoрмацията за "бонус-малус". Отпада унаследяването на вината, която автомобила носи при прехвърляне", допълни още Проданов.

Целият разговор по темата вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Всичко е прах в очите как да си напълнят гушите. При това защо няма държавна застрахователна компания за ГО, а има шейсет мутренски застрахователи всички с администрация, офиси, автопарк, помещения за огледи.Как ще се оцени рискът от възрастта и от начина на поддръжка на автомобила? Ами нали си има технически прегледи. Който е минал значи е изправен. Няма как да вкарат в таблица всички фактори. Нито да се документират. Просто искат да се ОСВОБОДЯТ ОТ ЕКСПЕРТИЗАТА и да вземат пари на готово
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да стане цената като в западна Европа - 500 Евро нагоре.
19
0
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Мента е в стихията си ,..но на следващите избори ще има само малос!....
18
0
 
6
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Мента е в стихията си, ....но на слезващите ще има само малос !...
17
0
 
8
 
! Отговори
Флфлф преди 4 години
А водещият пита ли госта дали бул инс е изплатило обещетението на роднините от своге защото по последна информация май не са .
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те като я вдигнат с още 20-30% догодина ще дават по 5-10 лв. бонус от подогодина.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гостът спомена и за въвеждане на новаторско, експериментално решение, каквото не е прилагано досега.новата система е поръчана и платена от застрахователите няма нищо случайно.
14
2
 
4
 
! Отговори
Ганчо Георгиев преди 4 години
Как няма да има смисъл. Нали трябва да ни дерат кожите,ако все още е останало нещо.
13
1
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Целта на Лиляна и Менда е българинът да няма движимо имущество, за да може след това да се пристъпи и към недвижимото. Застрахователите са Мутри. какво е това, Бул Инс? Мутри! Хора, които не работят, а цоцат от другите, чисти ***! Каквито *** са и Менда Стоянова и Лиляна Павлова!
12
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Жена кара автомобил. Модерен, скъп, с навигационна система. След 2 часа каране навигационната система я пита:- Мама му стара, знаеш ли къде сме?!?
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са богопомазаните маймунки на клона, за всеки трябва да има. За съжаление робите ще се напънат и отново безропотно ще платят.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
купуваш чисто нова кола, на 7-мата година ще имаш "солидно" намаление.Е да ако на 5-тата я върнеш и вземеш пак нова почва отначало...
9
3
 
17
 
! Отговори
Кирчо Мирчо преди 4 години
Редно е на шофьори без произшествия да плащат по малко и от година на година да плащат с 10% по малко а на тези който нарушават да им се вдига застраховата .Елементатно е Така поне е в нормалните държави
8
1
 
28
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Ало, застрахователите, гръцката фирма, която бяхте наели и дадохте луди пари ви каза в очите НЯМА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ГРАЖДАНСКАТА ДА ЗАВИСИ ОТ НАРУШЕНИЯТА ПО КАТ. Гражданската трябва да зависи от изплатени щети и това е. Първият адвокат, който се сети ще даде на някой съд това, което сега предлагате -гражданската да зависи от нарушенията и съдът ще отмени защото се получава двойно наказание за едно и също нарушение. Няма доказателство, че нарушенията по ЗДвП и виновно причиняване на ПТП са правопр
7
17
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
напредваме бавно към европапротивниците на тази система нямат достатъчно аргументирано мнение за да не се въведе но след време те сами ще усетят колко по ефектна е тази система за превъзпитаване на безотговорните водачизащо да не се въведе у нас нещо доказано ефективно питам противниците на идеята
6
2
 
22
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Подзаглавието казва всичко системата не се прави за да обслужи потребителя, а за мутрите това за пореден път се доказва, че мафията си има държава.
5
4
 
7
 
! Отговори
Селска отговорност преди 4 години
Аааааа, че то и сега някой автомобили са като без шофьори!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата идея е под приказки за справедливост, да се до копат до по тлъсто парче от баницата.А системата и сега не работи справедливо, особенно когато има да дава. И дори и да при игра повече, пак ще се стреми да общества с по малко.
3
3
 
21
 
! Отговори
.. преди 4 години
На мнение съм, че застраховката трябва да зависи от "водача" и колата.Няма как да слагаме затсраховка на дадена кола, а нея да я карат 3-*** души... и кой от тях ще вземем за еталон? Най-лошия или най-добрия? Или пък да се окаже, че една кола е непродаваема защото някой *** я е карал не както трябва и дължимата застраховка за "наследника" е ужасна.Хората по света са го измислили и го прилагат отдавна. Поучете се, от тях, няма да откривате топлата вода.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има риби, ще има и рибари.