"Бонус-малус" при "Гражданската" - двойно наказание или справедливост?

Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност
Обновена: 21 ное 2019 09:35 | 21 ное 2019 09:25, Александър Попов
129

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата "Бонус-малус", която ще определя цената на "Гражданска отговорност" за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата", призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
безпартиен до 108 преди 4 години
Спомням си когато бе избран Радев за президент Илиана Йотова стана и каза-"И най малкото движение против тази партия няма да ви бъде простено".Още тогава ми стана ясно,че Радев ще е на диктовка от БСП!Президент издигнат от БСП и послушен на БСП-това е той Радев.Президентът не би трябвало да е издиган или подпомаган от партии.Той би трябвало да е президент подкрепян от всички,а не само от БСП!
105
1
 
8
 
! Отговори
lele преди 4 години
Някой е решил да напълни гушите на застрахователите. Не мога да разбера, след като си платил глобата, защо ще плащаш втори път и на застрахователя?
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия системата работи, цената се определя от нарушения, колко км. караш, караш ли в чужбина, колко човека ще карат т.е. 18 г. нов шофьор и застраховката на родителя скача с 50 %, марка на колата, бр. катастрофи с марка кола Х. Ако те хванат пил/надрусан ти взимат книжката. Независимо, че нямаш книжка ако искаш да си я върнеш не пиеш въобще. Изследвания на 3 месеца. Ако др. невписан кара колата при катастрофа не се получава нищо, дори и др. страна да е виновна.
103
1
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Може Малус-бонус но Бонус-малус е противозаконно поради простатата причина,че първо се изписват по-големите проценти,другото противоконституционно е,че в Българският език няма официално вписани думи като "малус" ако щете дори и "винетка"!
102
0
 
7
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Няма логика да се облекчават примерните водачи с 23-25 процента и то за няколко години без нарушение или 7 години нямаш акт или фиш и ползваш остъпка и същевременно всяка година плащаш по скъпо до 400%.След 5 години това може да отпадне и промоция няма да има за никой,но за това време ще ни издерат кожата.Кой може да няма акт или фиш за 7 години?Систимата ни го вкарва целия и винаги ще намерят за какво да те глобят.Трагедия е всичко и народа си мълчи.Нима ще спрат катастрофите?Мотиви за рекет
101
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 109 В света няма успяла социалистическа партия.
100
1
 
14
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Тази система в България е "бонус---фал*с"!!!!!Застрахователите целят вместо да вдигат "гражданската отговорност" още веднъж----те ще го направят през този "БГ ВАРИЯНТ" за"справедливост"!!!!В България всичко е "недомислено" и почти винаги е "несправедливо"!!!!!Цирк "Балкански" продължава с представленията си!!!!!!!
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният грабеж прикрит зад справедлива кауза!!!!! Вижте само какво ни чака от 2020г. и ще ви настръхнат косите! Вече нямам желание да посрещаме нормално новата година и да се веселим както повеляваше традицията. От години само чакаме да мине новата година и да видим какво ще вдигнат, но все някога на заспалия народ ще му избият бушоните както никога до сега!
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доене 103Абсолютно си прав. Ще ни доят докато не прокървим. Тях само кръвта ги успокоява. Сатани са това. Няма насищане.
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кой да създаде една истинска социалистическа партия и тя да отстоява интересите на трудовия народ и за отстраним тия псевдосоциалисти, псевдопатриоти, псевдонародняци и т.н. но все псевдо. Всички тия псевдо ни съдират кожите и мислят само за собственото си обогатяване. Безсъвестно харчат публични средства и ни представят скромните си постижения за нещо изключително.
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе значи сега тоя бонус малус ми единственото дето ми напомня е ня един фа.лос дето пак крадливата шайка иска да ни го покаже.На което аз отговарям само с едно първо с моя е по-голям бе тр.авестити крадлив и ги поздравявам всичките такива в парламента и извън него с един пръст и един флаг.Но пръста разбира се е средния, а флага е български ,но им е забит от.зад на тия американски и руски платени ку.чки, мъжки и. женски в парламента.
95
0
 
18
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 101 Прочетох някъде че завишената цена на ГО ще бъде в продължение на пет години.Представяте ли си за едно нарушение 6 пъти наказание. Ако това мине през съда , значи нямаме съд.
94
2
 
8
 
! Отговори
Доене преди 4 години
Овцете трябва да бъдат доени. Жестоко!!!
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички системи бонус-малус са основани на принципа posteriori, т.е. следват вече настъпилите застрахователни събития, а не "a priori", т е, че може евентуално да се случат . Все едно като в оная приказка за оня, дето биел детето преди да счупи стомната за вода.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази наредба бонусът е непостижим. В чл.7 пише, че собственикът на автомобила ще понася малус от нарушението на който и да е шофьор, вписан в полицата. При изчисляването на премията пише, че ще се определя от по-лошото от бонус-малуса на собственика и на който и да е от шофьорите в полиците. Всяко нарушение означава малус за автомобила. Бонус ще има само, ако сте единствен шофьор на собствената си кола без нарушения. Всички полици ще бъдат на малус в останалите случаи.
91
4
 
7
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Бойко намеси се отново и стопиран тази простотия!
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85: Такава система няма не само в Европа, ами и в целия свят. И не е необходимо да живееш в Западна Европа, за да провериш това. В нета има информация за бонус-малус системите почти за всяка страна, ако искаш дори и в Малайзия.В табличен вид са написани класовете (до към 25), процентите малус(обикновено до 200 над основния), бонуса (до 40%), и това според броя заявени щети в годината (независимо от вида). И никакви такива точки, нарушения, актове, глоби и др. измислици нямат нищо общо.
89
0
 
7
 
! Отговори
торбалан преди 4 години
тия рекетьори застрахователите се чудят , как още да оскубят и така бедния народ , наказанията от кат да определят цената , това може да го измисли някой *** ами правилото да е , при птп да има завишение и това завишение да е според степента на щетите колкото по голяма щета толкова да расте и процента .
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застрахователите ще изплащат една и съща сума за една и съща повреда независимо каква цена е заплатил съвестният шофьор и системният нарушител това е явна дискриминация ! "Умните" български тикви "поумняват" все повече когато извличат ползи на гърба на овцете ! Търпението овче става все по-голяма грешка, а толерантността се превръща в порок !
87
0
 
14
 
! Отговори
селчо преди 4 години
Системата е фалос- ***!