US-компании се включват в модернизирането на армията ни

Българският износ расте заради продажба на оръжия
6 дек 2019 07:00,
163
US-компании се включват в модернизирането на армията ни
Снимка: Pixabay

Американски компании искат да участват в модернизацията на армията ни. Фирми като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация. Осемте американски компании са на посещение в България, съобщава „Монитор“.

Още по темата

„Благодарение на нашето партньорство с българското правителство те имат над 70 срещи с български фирми! Посланик Мустафа приветства групата, след като посети заедно с тях Министерския съвет“.

“Нортроп Груман” имат интерес да продадат на България оръдията “Бушмастер”, а “Ошкош” - бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. “Локхийд Мартин”, от които България вече купи 8 изтребителя F-16,стана ясно от представянията на компаниите. Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., каза зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще стане готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса. Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

“Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри”, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа.

През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
4
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
България трябва да има атомни бомби. Само така ще се пазим от големите държави, както Израел прави. Ние не може да се опълчим на турците, защото те са 80 милиона, ние 7. Само с атомни ще стане, щото през социализма някой *** реши да абортира деца и сега вместо да сме 25-35 милиона, ние сме 7.Не всички са българи обаче. Ревете на комунистите за това.
89
2
 
6
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
безплатно е само сиренето в капана а Братята ми са в Македония и Казан .не мускалите
88
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се хвърли 1 милиард за покупка на чужда техника. Да се хвърлят 900 милиона за разработване на български продукт и 100 милиона за производството му. Това са пари раздвижващи българската икономика. И ако се получи накрая хубав БТР или хубав танк или хубав корвет, може дори да печелим от експорт. Американците не са ***, че инвестират в разработки. *** са тези които ги купуват след това вместо да си правят собствени. Покупка има смисъл само ако си във война и на зор. Ние не сме.
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските ни братя едно време ни ги даваха безплатно...
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото минималната в Бг е 560 а в русия 490 други пацифиски въпроси
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 94Що говориш глупости ? Големи сте папагали. Поне прочетете какво реално взимаме за тази цена че ми писна от глупостите ве.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купувайки вносни оръжия или даже плащайки лизенци за чужди технологии които да се произвеждат в България, ние реално губим валутни резерви и помпаме чужди икономики. Плащайки вместо това високи заплати в армията, помпаме местното потребление и българския бизнес. Ефективно увеличаваме боеспособността привличайки отличниците в армията. И имаме възможност за създаване на кибер войски които само с компютри могад да нанесат щети на потенциалните врагове. 21-ви век сме. Не сме 20-ти век.
83
4
 
7
 
! Отговори
НЕРВЕН преди 4 години
Нали ви казах, че като се върне продажника Борисов от САЩ ще последва още купуване на американско оръжие! Освен София и още два три града всичко останало се е върнало в 17-ти век, а тоя дерибей си купува оръжие
82
5
 
5
 
! Отговори
НеСоросоид преди 4 години
До кратко и ясноЩото за тези пари щяхме да вземем 10 Грипена и да получим инвестиции в инфраструктурата си. Сега получаваме 8 самолета и то без оръжията. Така, че Сделката хич не е хубава и американците идват да ни извиват ръцете и да ни продават скъпо на НЕпазарни цени.
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два аспекта: военен и икономически. По отношение на военния аспект, няма никакво значение какво оръжие купуваме и от кого. Защото България няма абсолютно никакъв военен шанс срещу единствената реална заплаха за България - Турция. И 8, 16 или 24 Ф-16 не променят това, че ние нямаме шанс срещу Турция. По отношение на икономическия аспект - ако ни задължават да харчим 2% от БВП за отбрана, най-умного е да плащаме високи заплати в армията и да харчим за български разработки и българска техника
80
3
 
9
 
! Отговори
Пацифист преди 4 години
Тия си помислиха, че имаме пари... Или ще трябва да ги разочароваме, или да се разорим, ме да им се харрсаме.
79
4
 
3
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
До 94 Щото един Френски Рафал е 218 милиона ...гол с цялата му екипировка сигурно ще излезе двойно (По последната зделка с Индия ) Впрочем Какво им е на цената за един гол Ф16 ? 75 милиона двойно с оборудване и обучение Всъщност си е Нормална за Самолет Днешно време ...Колко мислиш струва един миг 35 за русия 69,5 милиона Гол ...
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да бъде изхвърлено и последното руско изделие от армията ни
77
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F16 Block 70 е суперсамолет.И е правилен избор.
76
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това което видях F-16 беше най-добрия вариант за армията ни. Самолетът е по-добър и по-съвременен от останалите и считам че беше правилното решение. Да, цената му е множко но какво да се прави, щом искаме авиация ни трябват самолети. Качеството струва пари.
75
9
 
3
 
! Отговори
До 91 преди 4 години
Ние купуваме, това което ни се предлага. На нас ни предложиха стари евро бойци ( Eurofighter) онези грипени и тези ф16. Ф16 бяха най-добрият вариант, само цената е солена. Защо не ни предложиха французите самолети? Това не е женския пазар, ние купуваме това което другите държави решат да продават.
74
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американското Оръжие си е Бая добро Всъщност Най доброто в Света откакто в ново време Немците ги прихвана един ляв пацифизъм Като някаква Алтернатива горе доло на Американското са Френското и Англиското но само до някаде пък и нещо цените им са двойни ... Може би още по ограничено и Японсо и ЮАР ско Както и Израелско разбира се но там случея е особен ... Китай и той дръпна ама някак не са доказани ..Другите Оръжия са или второкласни или крайно ограничени като видове като Цяло цяло
73
7
 
16
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Всички "имат интерес да продадат на България", а ние ще плащаме, бай *** и последния си лев ще даде само и само да подпомогнем икономиката на САЩ.
72
6
 
15
 
! Отговори
българина преди 4 години
каква ирония и лицемерие, член сме на ЕС с 500 млн души, а купуваме оръжие от антиевропейската държава САЩ и то на двойна цена, което е като бонус към ограбването през 5 те златни концесии и двата теца! американските фирми гледат на България както ци ни н гледа узряла ябъка, неохраняема насред голо поле, ще ни оберат зверки и ще отрежат за дърва!
71
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много гербав *** тук бе...

Спонсорирани публикации