US-компании се включват в модернизирането на армията ни

Българският износ расте заради продажба на оръжия
6 дек 2019 07:00,
163
US-компании се включват в модернизирането на армията ни
Снимка: Pixabay

Американски компании искат да участват в модернизацията на армията ни. Фирми като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация. Осемте американски компании са на посещение в България, съобщава „Монитор“.

Още по темата

„Благодарение на нашето партньорство с българското правителство те имат над 70 срещи с български фирми! Посланик Мустафа приветства групата, след като посети заедно с тях Министерския съвет“.

“Нортроп Груман” имат интерес да продадат на България оръдията “Бушмастер”, а “Ошкош” - бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. “Локхийд Мартин”, от които България вече купи 8 изтребителя F-16,стана ясно от представянията на компаниите. Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., каза зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще стане готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса. Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

“Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри”, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа.

През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Естествено нали заради това ни накарахте да си нарежем самолетите и танковете .....да ни направите донор .....продайте ни сега с коледно УВЕЛИЧЕНИЕ бараките си !
69
7
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 4 години
При социализма ние не правехме танкове или самолети. Така че сме си на същото положение, като преди. Само калашници правехме. Всичко останало беше купено от Русия. А пък вие некадърници, абортирахте 6 милиона българи и докарвайте римляни от Румъния и Гърция в името на интернационализма (евтина работна ръка). Ей тия *** от най-долната каста в Индия, вие ги отглеждахте през соца.
68
10
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ВЗЕМЕТЕ СИ ПОСЛЕДНО СБОГОМ С РУСКИТЕРЪЖДЯСАЛИ ОРЪЖИЯ И ЖЕЛЕЗА!ЩЕ СТАНАТ НА ЧУДЕСЕН ПРОКАТ ЗА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ!СБОГОМ НА РУСКИТЕ КОВЧЕЗИ И ЩАЙГИ!ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА БЕЗ ИЛЮЗИИ, МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ!
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До V то за това 60% от камионите в ссср са ТъндарБърт а за Джиповете да не говорим 100% Дори самото им име e oт USA :()) Пп аре стига с тая всв че ставате смешни в олгиново...
66
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то и Телефона и Картечницата също са Американски В русия май освен бързовара друго не са измислили ... Впрочем и за него е спорно дали не е Беларуски или Финлански ...
65
7
 
13
 
! Отговори
И какво излиза? преди 4 години
Продаваме оръжия на терористи и на диктаторски режими.Подпомагаме икономиката на САЩ като закупуваме техни оръжия на двойни цени.Ликвидираме всичко българско и го заменяме със вносно.Това ли са големите постижения на евроатлантическата демокрация у нас?В магазините вече почти няма български стоки. Дори и храните ни са внос.
64
16
 
7
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Непобедимата българска армия трябва да бъде оборудвана с най-съвременна (т.е. щатска) военна техника и компютърни технологии от пето поколение.Трябва да се нанесе тежък и внезапен удар върху вярното куче на Русия - Сърбия!България, Унгария, Албания и Хърватия ще се погрижат за това с благословията на САЩ.Ревете русофилски българифоби продажни!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армийте по света си имат традициони викове Англиската ползва най вече( Виктори )В САЩ е по особено съобразно месните традиций и история Но ползват и Англиското ( Виктори) На Немски и в Скандинавия е( Ихвар )( На Оръжие ) В русия По варяжко е Славянизираното Варяжко Ихвар (Идунави ) в ново време Се ползва варияция на Монголското( Урей ) Ура ...
62
12
 
8
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Като не искаш да ползваш американска техника, защо ползваш интернет? Телевизора е американски също. Самолетите е те от американци. Атомните бомби също от Америка.Братушките една азбука не могат да измислят.
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали видяхте васала Борисов как пълзеше пред Тръмп, като влечуго? Не е уместно да викате ура, докато пълзите.
60
3
 
10
 
! Отговори
Добра новина преди 4 години
Да развиват военната промишненост и да прозивеждат камионите и военна техника в България ще е win-win ситуация. Крайно време е част от военния бюджет да остава в страната.
59
12
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Една друга техника през ВСВ е имала същия конструктивен недостатък в следствие на това и малка маневреност. Американците никога няма да си вземат поука от собствените грешки . Тази конструктивна грешка е многократно коментирана .Как може славянски народ да купува техника от американци ? Ние да не сме латиноамериканска държава? Тия са много по слаби конструктори от нас .
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първите Два Ф16 блок 70 за за емиратската поръчка вече са пройзведени ФАКТ гледай си там аниметата и рисунките на Джуджа че той е шампион по тях и не се обаждай
57
5
 
5
 
! Отговори
Анастаси преди 4 години
До КрайУра на английски е HOORAH, други вапроси комунистическа издънко?
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са добри новини и в правилната посака.
55
9
 
11
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Борисов направи правилния избор.След 12г. тъпчене на място се разбра,че Германия и Франция не могат да застанат зад нито един български проект!!!Факт! Пълна геополитическа импотентност! Тези за нищо не стават. Те имигрантите не могат да спрат в собствените си страни камо ли да завладеят нови пазари...За момента само САЩ са алтернативата,уви. Русия отдавна изгуби България, залагайки на Сърбия.
54
10
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
Не може да се модернизира нещо, което го няма. Иначе пък що да не платим за техника, дето още я рисуват.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До край ...В България бойния вик е На нож прудружен с няколко благозвучия за роднините по женска линия на противника...А Монголското Урей ( напред ) и варияцийтему Юруш (турски) и (руското) Ура си го ползвайте в мамашистана Други въпроси ?
52
7
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Според мен на турски е юруш ама на английски не знам. А е важно. Не можем да изразим радостта си от американските благини. Като почнем да нападаме руснаците не можем да ги уплашим - ще викаме ура и току виж ни покосил приятелски огън. Българите трябва да се научим да викаме ура на английски - само тенкю и умилителен поглед не става.
51
9
 
6
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Нашите партньори от САЩ трябва да ни помогнат да си върнем Източна Сърбия и две трети Северна Македония обратно в майка България. Така тъкмо ще накажат вярното куче на Русия - Сърбия!

Спонсорирани публикации