US-компании се включват в модернизирането на армията ни

Българският износ расте заради продажба на оръжия
6 дек 2019 07:00,
163
US-компании се включват в модернизирането на армията ни
Снимка: Pixabay

Американски компании искат да участват в модернизацията на армията ни. Фирми като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация. Осемте американски компании са на посещение в България, съобщава „Монитор“.

Още по темата

„Благодарение на нашето партньорство с българското правителство те имат над 70 срещи с български фирми! Посланик Мустафа приветства групата, след като посети заедно с тях Министерския съвет“.

“Нортроп Груман” имат интерес да продадат на България оръдията “Бушмастер”, а “Ошкош” - бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. “Локхийд Мартин”, от които България вече купи 8 изтребителя F-16,стана ясно от представянията на компаниите. Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., каза зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще стане готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса. Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

“Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри”, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа.

През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Ама аз сериозно питам - как е УРА на английски.Като сме братя по оръжие трябва да се научим да викаме на английски - да не стане грешка, че те и руснаците викат УРА.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Erist че то това са си се комунисти бе умничкото ми
48
9
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Самолети все пак Трябват А Ф16 блок 70 си е Добра и доказана Базова платформа с Много нови елементи Дето са вече пето Неможем да караме до второ пришествие с Миг 29 9/12 от времената когато телефоните бяха с шайби Дето и в русия го слагат в музей ...
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От статията разбрах, че за България е предиден гръцки сценарий следващото десетилетие:Ще ни набутат с многомилярдни кредити за закупуване на американска скрап. После ще ни обясняват за "затягане на колани"
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62 Американофилството - също
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59 руснаците имат още повече избомбени А и небъркай старичкото Турско въоръжение в някой области с което разполагат с 30+ години Ново Американско Дето се предлага Пропагандата си я дръж за гъбообразната ватата в раша
44
2
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Тоя завод още не са го направили. А този рейтинг ни трябва само, за да можем да купуваме на изплащане. Иначе пак трябва да даваме парите на към, като при самолетите. Заради този рейтинг, сега можем да поръчаме нови бронирани машини, за 1.8 милиарда лева, и да ги изпратим в срок от 12г. Всичко останало е прах в очите.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген нещат да плащат разните не съвсем нормални еко глупости дето ги налагат Тъй че несмесвай нещата зада си пробутваш червените глупости Пп междо другото все още турция не е одобрена на 100% и проекта е блокиран ..СЪВЕТ неслагай каруцата пред коня с цел ПРОПАГАНДА
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнастасиА ти виж в ютуб колко е ефективна и какво може да прави. Те кюрдите в сирия имат цял автопарк такива вече избомбени
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧудесноАбе то и с Турция беше така още от създаването на НАТО *** виж сега какво става, скараха се и хоп кредитния рейтинг по - нисък, а баце вчера се хвали ууу България го вади по голям от Турция (кредитен рейтинг) *** фолксваген това не ги спира да си правят завода там, а и всички знаят коя е истината. Те тая *** с кредитните анализатори дето са на връзка при белия дом ще свърши, те хората по света не са кухи като някой от нас.
40
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под американско робство сме, няма как да е иначе...
39
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
US компании се включват в доенето на България...
38
0
 
2
 
! Отговори
О.Р. преди 4 години
Юруууш!
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ви модернизират, а ще ви колонизират. Ще плащате данъци за военно-индустриалния комплекс на САЩ.
36
12
 
9
 
! Отговори
Анастаси преди 4 години
Гад БЛЕСС Ю ЕС ЕЙ! Вижте на снимката каква извънземна техника произвеждат, а не като руските грозни и разбити Зилове и Кразове с които ни напълниха армията!
35
0
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Не че не може да ги храни, но просто се развъждат много бързо. Пък и не плащат данъци и получават медицински услуги от правителството Сирийците раждат повече от етническите турци. За периода от 2018, са се раждали приблизително 306 или 350 сирийци на ден в Турция. Турците раждат приблизително 250 деца на ден. В България е към 180.
34
14
 
5
 
! Отговори
Чудесно преди 4 години
Купихме ф16 и веднага ни скочи кредитният рейтинг. Ще става все по-голямо сътрудничеството, а руското влияние все по-малко. Дгд ***!
33
5
 
19
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Чета някои антибългарски коментари и си мисля, че на 9.9.1944, комунистите са постъпили много правилно. Малко обаче са избили, останали са.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromКолко елементарни хора има, с мислене като на дете.Всички тея финтове и маневри не са против руснаците бе аланколу, проблема в случая е югоизточната ни съседка (която пък се явява 2 по големина армия в твоето бленувано НАТО). Хич не ги мислиш нещата. Що ни пратиха послани кюрд, а? Бойко да я вози с джип и да и показва как се кара трактор. *** те фесовете знаеш ли колко бързо ще ни сгърчат, наки видя с кюрдите кво стана как ги защитиха американците е така и нас ни чака. Пак ще има Батак!
31
1
 
26
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Веднъж за винаги целият свят трябва да разбере едно- лицемерните приказки за демокрация ,общ евроатлантически дом,хуманизъмм европейски ценности и т.н. са смо приказки за балъците ,а реалността се нарича ИНТЕРЕС И ПАРИ .Ако американците не водят войни за за нефта на другите страни ,то вече да са Фалирали,но и това ще дойде.