US-компании се включват в модернизирането на армията ни

Българският износ расте заради продажба на оръжия
6 дек 2019 07:00,
163
US-компании се включват в модернизирането на армията ни
Снимка: Pixabay

Американски компании искат да участват в модернизацията на армията ни. Фирми като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация. Осемте американски компании са на посещение в България, съобщава „Монитор“.

Още по темата

„Благодарение на нашето партньорство с българското правителство те имат над 70 срещи с български фирми! Посланик Мустафа приветства групата, след като посети заедно с тях Министерския съвет“.

“Нортроп Груман” имат интерес да продадат на България оръдията “Бушмастер”, а “Ошкош” - бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. “Локхийд Мартин”, от които България вече купи 8 изтребителя F-16,стана ясно от представянията на компаниите. Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., каза зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще стане готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса. Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

“Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри”, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа.

През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
22
 
! Отговори
шкембе войвода преди 4 години
Ужас!!! Тези ще ни фалират скорострелно. Малка и бедна България премачката и смазана от US ботуша. Гавра с труп...... Сал шкембе войвода ще тъне в богатство от комисионните.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех горките краварчета ако не сме ние да ги хрантутим умират от гладими кой ще каже къде е пуснато 100 те тона пилешко със салмонела от полшаказвайте бре нали сме за прозрачност и грижа за човекаама май грижата е за толу.пите от герб дето слугуват на краваршингтон
28
13
 
4
 
! Отговори
Кеф цена няма преди 4 години
Нищо не е свършило.Комунистите са свършвали само по времето на Цар Фердинанд.Отрепките подръжници на раша им чукат на вратата наказателните отряди и по бели *** ги водят до някоя канавка.За съжаление злите комунистически сили надделяха и затова са виновни Сащ.Те имаха атомна бомба а *** не точно тогава Сащ изпусна момента да затрие този гнусен тумор от лицето на Земята.
27
14
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До балама - тегаво, а балама?! Друго си е Мада Ръша да прибира вечните милиони за "поддръжка" на МиГ- овете дето летят само през деня когато е слънчево! Да, обаче свърши. България е член на НАТО. Свиквай.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
33 Али, ако недоразумението в белия дом twittВа само два пъти........вие в аанал-ормана сте фалирали.
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкото хубаво, но ще са на тройни цени.
24
19
 
6
 
! Отговори
Кеф цена няма преди 4 години
Това че българия умира не е зле.Това означава че русофилите намаляват.Колкото по-малко живи русофили толкова по-добре.
23
7
 
13
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Южна България и Елохово ще станат турски ! без пушка да ***, въпрос на време, вече замеделските терени са купени от турци .
22
15
 
10
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Каквото е нужно за армията, да се пазарява по натовските стандарти.А всичко, ИЗДЯлано в СССР и России....за скрап.На който не му отърва,провинция КОМИ е свободна.
21
5
 
17
 
! Отговори
балама преди 4 години
"Американски компании искат".............................Че кой не иска тройни печалби.
20
9
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Ердуган ако не направи зона за сигурност в Сирия за да се отърве от емигрантите .Следващата възможност е *** .Но така или иначе не може вечно да ги храни . В един момент нещо ще се случи .А с 400 вече са тествани срещу ф 16 които ние нямаме :))) Ако стане това кой ще отговаря за сделките с оръжия ??? Тиквата ли ? А иначе камиончето е с висок център на тежестта без това да го прави маневрен но за сметка на това лесно ще осуква шаси и ще се обръща .За маневреността са нужни други решения
19
4
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Защо Ердоган все още се въздържа да прати 2 ловни дружинки от северна Турция да си върне вилаета Бyлгapиcтaн и да приключи мъчението наречено наша държава"И аз това му се чудя,ама защо две,не е ли достатъчна една.От нашна славна 1340 годишна история ,някъде към 660-700 години е била пряко под чуждо управление,а още към 150-200години под индиректно чуждо управление
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас.. УМИРАЩА И БЕДНА Бг ЩЕ ПРАВИ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА ЛИ?!? ТИКВИ,СРАМ НЯМАТЕ ЛИ ИЛИ СТЕ ПСИХОПАТИ,БЕЗ СЪВЕСТ И СЪЧУВСТВИЕ?
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сме щедри.Само у нас,натовските бази са безплатни.Дори в сащ се плащат такси.Само ние плащаме за фърчила предварително и най-скъпо.Ние всъщност съружници ли сме или прецакани клиенти.
16
7
 
16
 
! Отговори
БОЙКО преди 4 години
Бойко *** о т ли си.България изчезва.Емиграция,болести,смъртност,ниско образование,висока битова престъпност.ИЗЧЕЗВАМЕ. Толкова сме зле че дори емигрантите бягащи от войната се самоубиват като им кажат че ще ги депортират от Германия в България например.Но ти искаш оръжие да купиш.Да знаеш бабати и дядоти се срамуват от теб.Не всичко е пари човек.Ти имаш вече достатъчно.Време е и за народа да помислиш.Слез на земята.
15
4
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Камиони не трябва да се правят така .Моделите са са еднакви и само трябва да се вземат конструктивните решения .Много слаб камион .Дано всичко не е толкова зле направено.
14
9
 
30
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
Да ви кажа ли сега защо никой не може да пипне Северна Корея от военна гледна точка?Северна Корея има огромно количество от "демодираната" стара артилерия с която може да изпепели цялата северна част на Южна Корея включително столицата им Сеул за нула време.За разлика от тях ние си нарязахме оръдията, които можеха да спрат всяко земно нападение и тези оръдия се поддържаха лесно.А сега купуваме скъпи играчки за парада на гергьов ден.
13
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бравос, най-бързо изчезващата нация в света се затрупва с оръжия. Последният оцелял българин ще бъде въоръжен до зъби и ще пази територията, докато е жУв!
12
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голям е интереса на краварите да смъкнат и последната кожа от овчия народец дето търпи подлог.ите ими предлагам дасе излекува добрия комунист от банкя по предложения по-доло начинс Б52 и фосфор ще светне красиво
11
7
 
38
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Нортроп Груман имат интерес да продадат на България оръдията Бушмастер""Локхийд Мартин, от които България вече купи 8 изтребителя F-16""Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита."Очевадно е ,че става въпрос за продаване и съответно да купуване от оголяла българия.Може да е малко за тях,но са пари.Няма да допуснат резни немски и френски фирми,зер.Няма такова нещо като съвместно производство.Ако трябва и копчетата за гащите ще ни продават,ние трябва САМО да плащаме