Битката, с която Тервел печели прозвището "Спасителят на Европа"

Вижте документалния филм от поредицата "Средновековна слава"
Обновена: 8 дек 2019 07:30 | 8 дек 2019 07:30, Александър Попов
181

Обсадата на Константинопол, която завършва с разгром за силите на Халифата, е едно от най-значимите сражения от сревновековната история на България. Тя е във фокуса и на втория епизод на новата анимационно-документална поредица "Средновековна слава" на "Българска история" и ЗАД "Армеец".

Подвигът е голям и печели на Тервел прозвището "Спасителят на Европа".

Историята можеше да бъде много по-различна, ако през през 674 г. войските на Арабския халифат, не бяха достигнали за пръв път до столицата на Византия – Константинопол. След четиригодишна борба, Константин IV Погонат успява да се справи с надвисналата заплаха. Четиридесет години по-късно, арабският владетел – халифът Сюлейман ибн Абд ал Малѝк решава да победи там, където дедите му се провалят и да завладее най-великия град в тогавашния свят. Носело се поверие, че "новият Рим" ще бъде превзет от халиф с името на древен пророк, в случая на Соломóн.

Арабите избират момента за действие правилно – Византия се намира в постоянна династическа криза близо две десетилетия. Василевсите се сменят един след друг в кървава игра на дворцови преврати. В тази надпревара за трона дейно участие взема и българския владетел Тервел, който ловко манипулира имперските велможи, подкрепяйки различни фракции и извличайки максимална полза за своята държава.

През 716 г., в Сирия се събира огромна армия начело с братът на халифа – Маслама ибн Абд ал Малик, за която Михаил Сирийски пише: "Маслама събра 200 000 войници и 5 000 кораба, които напълни с войници и провизии. Събра 12 000 работници, 6 000 камили и 6 000 магарета, които да носят храната на камилите и пътните провизии на работниците. На камилите натовари оръжията и обсадната техника. Накара  хората си да приготвят храна за много години напред и постави начело им като генерал Омар, син на Хубейра. Сюлейман се закле така: „Няма да спра да се сражавам срещу Константинопол докато не разоря Арабия или не завладея града.“  Макар арабската армия да не надвишава 120 000 души като реална численост, тя остава най-голямата стъпвала на Балканите от векове.

Арабите зимуват в Мала Азия през 716 г., и се договарят със стратега на Аморион – Лъв Сириец, който привидно им обещава помощта си. През пролетта на 717 г. Лъв успява да надхитри арабите, използвайки техен отряд за да влезе в Константинопол и да се обяви за император, след което веднага се заема да укрепява града. Разгневеният Маслама веднага повежда силите си към византийската столица, за да накаже Лъв за предателството му. Основната част на арабската армия навлиза в Тракия през месец юли. Един авангарден корпус, начело с  Ухайда, е изпратен на север, вероятно по течението на Тунджа, за да подсигури тила на армията. Арабите нахлуват в българските земи, провокирайки Тервел да изпрати своята редовна армия в размер около 12 000 души и да ги пресрещне.

Българите разбиват арабският контингент, след което навлизат в Тракия в началото на август. Те успяват да изненадат Маслама и личният му отряд от 4 000 елитни бойци и ги разгромяват.

Маслама се спасява на косъм и бяга при основните си сили, които блокират Константинопол по суша. Междувременно, Тервел и Лъв III започват преговори и между България и Византия е оформен съюз за справяне с арабската заплаха.

Какъв е техният план – гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“. Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история.

„Средновековна слава“ разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16,30 часа, в предаването „Операция История“ с Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето така се посрещат и изпращат камиларите, а не със селфита и "добре дошли".
40
13
 
11
 
! Отговори
malart преди 4 години
Сваляйки розовите патрЕотарски очила: войските на Тревел помагат на византийците в борбата им - това е смисленият анализ от филмчето. Основната роля е на византийския флот, а значение има и студеното време. Не намаляваме ролята на Тервел, но просто да не я преувеличаваме. Ествствено комплексарите веднага ще "скочат" и ще обявят това твърдение като антибългарско
39
4
 
10
 
! Отговори
на Тервел баджанака преди 4 години
Добре,че са форумите,та лyд/итe да дращят на воля,вместо да вършат щуротии по улиците!
38
1
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Ястреб ОсманлиятаХоди шътай добитъка, че ревът в обора завалийките! Не се занимавай с неща, които не ти се отдават!
37
22
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Великата история на великите българи на трите язовира е велика или в минало време, или в бъдеще време, но никога не е в настоще време! Но това е нивото на това велико племе! Човек да се смее ли или да плаче на това жалко племе - вчера шкембе войводата им тържествено обяви, че великата българия се е сдобила с един (1) хеликоптер за великата си армия! Нищо, че е била ползвана преди и е била преди бракуване. Но българина е свикнал да прави брак с използвани жени ... искам да кажа хеликоптери!
36
4
 
1
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"турските езици ХАХАХАААААААА"Кое е смешното?
35
2
 
18
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Преди години,по време на тъмният социализъм баща ми беше в командировка в ТАССР,в градовете Казан и Бугольма.При разговори с местните жители,след третата водка ,казвали,че са българи и много искали ,когато се върне в България да им изпрати плочи с песни на Емил Димитров и Лили Иванова.Били много сърдечни хора.Имената им не били руски и български,а имали средноазиатско звучене.Имали едно много екзотична ядене печен петел овъргалян в стафиди
34
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тервел е станал васал на Византия, също както сега Бойко ви направи васали на САЩ. Пратил е прабългарите да се бият в чужди войни и да защитават имперските интереси на Византия. Спасил е враговете ви римляните, защото са му обещали злато и мезонет в Константинопол.
33
6
 
30
 
! Отговори
Жалко е преди 4 години
Жалко е, че празнуваме празници, като денят на благодарността, вси светии и пр. .... глупости, а не помним, че хан Тервел е спасил Европа! ! Че ако не е бил Тервел вероятно днес половин Европа щеше да срича Kopaна три пъти на ден ..
32
28
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Защо ли ранните български владетели са имали титли като "хан"? Защо ли името на оригиналния български бог Тангра звучи страшно много като името на бог Тенгри на тюрските езици и Танръ на модерния турски език? Защо ли почти до началото на 8 век аристокрацията в тогавашната българска държава е говорила на старо-турски език? Защо ли днешният език на българите звучи странно близко до македонския език? Да не би защото майчиният им език е македонски, докато бащиният им е турски?! Питам се аз ...
31
3
 
14
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
До ВасилевБЕ ТИ, НА КАКВИ ОПИАТИ СИ БЕ? Тези "исторически" факти, които твърдиш от къде ги прочете? Вероятно от турската история или ...? Аре скрий се в ъгъла и се самоубеждавай в простотиите си, тук никой не те има и за *** даже.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
This video file cannot be played.(Error Code: 232001)-------------------Защо не мога да гледам видеото ??? Някой имал ли е подобен проблем
29
26
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До FallschirmspringerИ Митхад паша е бил 100% прав. Защото днешните турци по Делиормана не са дошли от Мала Азия, каквито са турците по Родопите и Странджа-Сакар, а са оригиналните потомци на турчина Аспарух, на турското племе "буллгар". Затова хлапе, четете история, но не тази, изсмукана от дълбините на отвора между задните буззки на някой български историк, който дори може да има и титла като професор!
28
2
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Хан Тервел,ако бе сега тук на власт,първо щеше да забрани всички партии,а водачите им да ги окове във вериги и да ги разкарват по площадите като...мечки.Ясно защото,защото разединяват и корумпират народа и не са полезни за държавата.След това щеше да справи и с всички задгранични,близки и далечни...доброжелатели на България.Сигурно ще се...прероди и...появи,но трябва да почакаме и да не губим вяра.
27
15
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Тервел е спасявал собствената си кожа и въобще не му е дремело за Европа. А че българите сме ***, които не виждат по-далеч от носа си, се доказва няколко века по-късно, когато сме съюзници на османлиите(турците) при завладяването на Константинопол и разгромяването на европейската християнска цивилизация. Никой не ни е крив и за това държавицата ни изчезва за близо 5 века.
26
3
 
21
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Според великият държавник Мидхат паша относно населението на Дунавският вилает,смята ,че техният произход е основно български: Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно.
25
20
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До FallschirmspringerАко трябва да вярваме на българите, то до 1923 година не е имало турци, но е имало "турско робство" до 1878 година. Затова чествуваме 3 март като национален ден нали, по случай освобождението на българия от "турско робство"?! Хора, като ви казвам че българин е вид диагноза ми се сърдите! Защо ли, се питам аз?!...
24
24
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
В днешно време населението на Волжка българия е все още там, макар да има и много руснаци и други етноси. И те казват че са потомци на племето "буллгар". Майчиният им език е турски диалект, доста различен от днешния книжовен турски език, но въпреки това достатъчно близък за да можеш да се разбереш с тях на него. Имената им са турски или арабски и религията им е предимно ислям. Сега някой криводзуррлат многознайко ще ми изгруухти, че те са били потурчени по времето на "турското робство"!
23
3
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До Ястреб ОсманлиятаСамото име на турци се появява в българската книжнина през втората половина на 18 век, т.е. с началото на Възраждането, а придобива гражданственост едва през 19 век. Дотогава, за означение на мюсюлманите в империята от българите са използвани думите агаряни и измаилтяни. В самата Османска империя са съществували два термина за обозначаване на идентичност: простонароден човек (турчин) и династичен аристократ (османец). .
22
5
 
28
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
А бе не знам ама е спрял *** на входа на Европа, докато "великите" западни гей демокрации ги пуснаха чак до Поатие!!!То и днес е така- стигнаха до Франция и Германия, а един Бойо Борисов и един Динко ги спряха на Малко Търново...хаха историята се повтаря...