Политолог: Очаквам ярък Brexit преди Коледа!

"2/3 от гражданите са категорични, че климатът е приоритет"
Обновена: 9 дек 2019 22:51 | 9 дек 2019 22:51, Веселина Йорданова
13

Уникална ситуация, в която отдолу и отгоре искат едно и също, а не могат да се срещнат", коментира климатичните политики в Европа политологът проф.  д-р Анна Къстева в студиото на "Денят ON AIR".

"Протестиращите от улицата все още не вярват, че политиците могат да свършат тази работа. Много специфична, много уникална, заредена с напрежение и с предизвикателства ситуация", каза тя.

Според нея 2/3 от гражданите са категорични, че на първо място като приоритет в политиките и с много преди следващите е климатът.

"Когато се говори за климатично неутрална Европа до 2050 г., всички питат откъде ще дойдат парите. Ясно е, че трябват много пари за този преход. Фондът, който ще се създаде, има за цел да може да се окаже съдействие на проблемните региони. Работещите политики са тези, за които още когато се обявят приоритетите, се обявяват и парите", отбеляза Кръстева за Bulgaria ON AIR.

И допълни, че важното е, че за първи път идва комисия, която по такъв радикален начин пренарежда политиките. Парламент, който започва със спешна политика по климатичните въпроси.

"Това, което трябва да се направи, е едно сближаване на пирамидата, защото това е приоритет и отдолу и отгоре", отбеляза Анна Кръстева.

Относно политиката на френския президент Макрон, Кръстева смята, че той се опитва да прави реформи, които не са правени десетилетия.

"Ако той отстъпи от пенсионната реформа, която е ключова в неговата програма, всички казват, че ще настане едно политичеко безвремие до края на мандата", отбеляза политологът.

И допълни, че ако реформата не бъде започната в момента, дефицитът за страната се изчислява в много милиарди.

На въпроса на водещата за ситуацията във Великобртания проф. Кръстева каза, че изследванията показват около 10% разлика, което е доста солидна разлика. Според нея европейският фронт на Острова е сериозно отслабнал.

"Тези проценти са много съществени разлики, така че ще очакваме един ярък Brexit преди Коледа", заяви тя.

Проф. д-р Анна Кръстева коментира и българо-руските отношения.

"В енергийната политика винаги се налага едно сравнение. Германия трайно, последователно и открито критикува санкциите срещу Путин, но в същото време Северен поток върви. Успяват да съчетаят енергийния интерес с последователна и принципна политика, докато ние не успяваме да намерим този баланс", смята професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Парите не са проблем изобщо. Сащ печатат пари 50 г, карат си 5 л камиони на бензин и ядат хамбургери с хормони. Проблемът е, че няма технология която да е еко просто е невъзможно! Юдеите 50 г са заети да отмъщават на европа, а за това време населението нарастна от 3 на 7 млрд. Това е проблема. А дори още половината Китай и Индия не ядат месо и не карат коли.... Обречени сме, пътят е ясен
8
1
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Това с климата и еконеутралната Европа е като да чистиш сам междублоковото пространство, докато от 9-я етаж още си хвърлят *** през балкона. Около блока пак си е мръсно, а Европа ще фалира заради тази безмислица, защото ще забави икономическото си развитие с десетилетия.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То само експерти коментирали дотук и изчерпали темата, какво повече мога да кажа аз...
6
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
брей че много шушляции четат днес.бг и разбират от Британска политика....Лордовете СА консерватори и ИСКАТ Брексит.Камерън е от торите,Кралицата иска Брексит.Бизнеса иска КАКЪВТО И ДА Е Брексит, иначе иконокиката е надолу.Бедние и богатите хора искат Брексит, щото имигрантите ги дразнят вече.Сдявате ли сега колко е половината на една връзка слама ??
5
3
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
добре е че много силно икономически държави се събудиха относно климата и си поставиха за цел 0 емисии до 2050но днес това звучи като фантазия прекалено неосъществимо,все пак ако се постигне 50% намаление спрямо днешното положение и това би било много силен резултат но дали това ще се постигне и на другите континенти ? защото една птичка пролет не прави
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Български Политолог: от трън и след това на глог!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как великият остров да завърти колелото наобратно.До едно време се краде и богатее, после следва по-интересен период.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професор по празнодумие, но става за запълване на ефирно време.
1
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЛАБОУМИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е ОГРОМНО!!!КАКВОТО НАСЕЛЕНИЕТО ТАКЪВ И УПРАВНИКА И ПОЛИТОЛОЗИТЕ СЪЩО!!АЗ НЕ ОЧАКВАМ БРИТАНИЯ ЗА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС ПРЕЗ ТОЗИ ВЕК А ТОВА СЪЗДАНИЕ ГОВОРИ ЗА ПРЕДИ КОЛЕДА :D ИЗБОРИТЕ В БРИТАНИЯ СА ТОТАЛНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!! ТАМ ИМА И КАМАРА НА ЛОРДОВЕТЕ КОЯТО НИКОГА НЯМА ДА РАЗРЕШИ ИЗЛИЗАНЕТО!