Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати

Набляга се на евтините суровини - палмово масло и захар
194
Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати
Снимка: Pixabay

Последното изследване на "Активни потребители" показа, че и шоколадът, който ядем не е качествен.

„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите „се сглобяват” от полуфабрикати”, коментира Сергей Иванов от асоциацията пред bTV.

Резултатите от изследването на 27 марки на пазара, показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.
По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.

"Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин", обясни Иванов.

Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.

"В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено", каза още Сергей Иванов.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.
Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
9
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Темата беше разнищена още преди два дни в друг новинарски сайт и доста хорабяха дали информация кои са двете марки. Аз обачене разбрах от де е намериха тази "оригинална" рецепта с шоколадов ликьор!?
19
1
 
25
 
! Отговори
bg преди 4 години
В Пловдив има една малка фирма Гайо, французин и българка, сами си правят шоколада, пекат какакоте и т.н. Излиза 2 пъти по-скъп (има го в някои магазини) ама то шоколада не е за наяждане.Между другото качествения шоколад може да ви се стри по-малко вкусен точно заради това, че има по-малко захар
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си баровец, от Швейцария да ядеш шоколад.
17
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ... 9Комуняго про...а, при Тошо ядеше само "чист" шоколад, така ли?Първо, нямаше НИКАКЪВ шоколад, и второ - най-много да завариш из празните магазини по изключение някой марципан.
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години ям главно гръцки шоколад "Лакта", купен от Гърция, а понякога приятели ми носят и шоколад от Швейцария.
15
26
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До Анонимен *** 1Всеки който е ял примерно шоколад Милка купен в Германия, и такъв купен в Герберугия, знае че двата нямат нищо общо!Напротив другарю червен комунелски ***.Точно Милка е едната марка, която е с еднакво качество и в Германия и в България.
14
2
 
28
 
! Отговори
истината преди 4 години
Ами кажете кои са шоколадите, за да не ги ядем! Иначе знам, че МИЛКА - продуктите, са едни от най - НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ. Въпроса е, кои стават...
13
5
 
37
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Мисля, че с всичката храна положението е същото, даже по-зле. После идва рак, инсулти, инфаркти и какво ли още не....населението е масово болно! А здравеопазването е направо криминално, от друга страна! В територията обаче е така! Радвайте се на стабилността на дъното в тинята!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...Има определени модели бисквити и шоколади на дадена марка които модели не се продават във всички страни. Така, че най-добре е да се сравнява класическия модел на даден шоколад.
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВсекиЧаст от стоките в бг лидъла са и от бг производители. Останалата част са залежали стоки от другите страни и са внесени в България.
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Лидл Холандия също има палмово масло в бисквитите и прочие. Та Лидл насекъде си е долнопробен, а в България е и супер скъпо.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те Лидъл и Кауфланд внасят некачествени немски шоколади.
8
6
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 4 години
Така е като пиеш и водата с Флуора, после ти се пие още повече, а мозъчните клетки гинат една след друга.
7
3
 
28
 
! Отговори
Всеки преди 4 години
който е пазарувал от ЛИДЛ в Германия или Дания може да направи сравнение между качеството на тамошните стоки и тук. Без човек да е експерт разликата е голяма.
6
5
 
44
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи не само при не качествените шоколади това е така! Лично мога да кажа, че шоколади на доста известни марки, тук в БГ, нямат нищо общо със същите такива да речем примерно в Гърция да не говорим за Франция и Белгия! Просто тук е така! Ядем *** и се "кефим" на демокрацията! Та така!
5
1
 
26
 
! Отговори
До Ейй преди 4 години
Нормални? В ненормална обстановка ще има да ги търсиш. Няма нормални, всички са според "традиционни вкус", демек - *** от нормалния.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко гребах течен шоколад Finetti, на 2,30 лв. за 380 гр., само захар има. И като ям такава захар, тва е болестно състояние, още толкова ми се яде сладко.
3
1
 
46
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Добре де, кажете кои са 2 шоколада, които са истински.
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко кажа да ручате Фафли с палмово масло и да не се оплаквате!
1
1
 
52
 
! Отговори
риторични въпроси преди 4 години
Какъвто и салам и хляб и вода пием.

Спонсорирани публикации