Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати

Набляга се на евтините суровини - палмово масло и захар
194
Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати
Снимка: Pixabay

Последното изследване на "Активни потребители" показа, че и шоколадът, който ядем не е качествен.

„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите „се сглобяват” от полуфабрикати”, коментира Сергей Иванов от асоциацията пред bTV.

Резултатите от изследването на 27 марки на пазара, показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.
По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.

"Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин", обясни Иванов.

Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.

"В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено", каза още Сергей Иванов.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.
Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 30Точно пък месо и мляко от частен производител няма да взема никога.1 Там хигиена и медицина са непозната материя2 Хранят животните сас същите смески пълни с ГМО царевицаКое му е по качествено
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НО НЕ ПИШЕ КОИ СА ДВЕТЕ МАРКИ БЕ ТЪПЧО
38
3
 
11
 
! Отговори
За любопитните преди 4 години
На сайта на "Активни потребители" са публикувани марките шоколад.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядем ***, нема много да се задръжи да кретаме.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук хората не обичат да ядат чиста храна, как не обичат да дишат чист въздух.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с политика, яжте отпадъци и си мислете колко е добре.
34
2
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Ми явно си експерт по какаото. Та би ли ми казал къде е истинското?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бюджетни ментета
32
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Без да споменете имената всичкото ви "разследване" е една голяма боза от 6ст.Изхарчи ли сте маса пари а резултата нулев.Все едно прочетох об уравни реки Дунаев...
31
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21А така, кажи му!И даже марципана при Тошо не беше марципан а пълно менте.Марципана се прави с бадемова паста и е малко горчив, а подобието от комунизма нямаше вкус.Беше някакъв бльовоч от соя, захар и незнайно още какво, но за соята съм сигурен.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно врема като баба ти е яла турски локум и ние ли сега да ядем? Какво ни сравняваш с комунистите? Ти да не си глупав? Става въпрос не за политика, а за качествени продукти.
29
7
 
4
 
! Отговори
До до bg преди 4 години
В Еквадор какото е 100% ГМО, както и бананите и ананасите. Няма мърдане.
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Mister Cro 17Защо твоята "емигрантска" рода идва тук по лекари и зъболекари всяко лято на "здравен туризъм"? Ами защо ти и родата ти не ходите по доктори в Германия, Англия и Италия? Пробвайте, излиза направо без пари и без никакво чакане!
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте "Лукчета" бе !...като в "доброто" тошово време.С този шоколад се превърнахте в "роби" на Запада бе !
26
2
 
24
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Да споделя аз какво правя за качествена храна: гледам градина на село, разбира се с помощ от родители, като си набавям ябълки, круши, малини, ягоди, домати, краставици, пипер, картофи и т.н., а от доверени малки производители си купувам месо и мляко, което квася и т.н. Трудоемко е много, но мисля, че си заслужава....
25
1
 
9
 
! Отговори
до bg преди 4 години
В Пловдив има още две малко фирми, които правят хубав шоколав с еквадорско какао, но са малко скъпички!
24
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 4 години
Лакта е собственост на тия де имат и Милка, тоест ГМО *** чдеш от няколко години.
23
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рецептата на Нутела е различна за БГ и Балкана, в сравнение с Германия и Зап. Европа. Обясняват го с локални особености на клиентелата.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не връти, и на сайта на Активни потребители не пише кои са двете марки.
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе по принцип май "Линд" си е като на запад?Поне аз не съм правил разлика.