Първенци! Военните и чиновниците най-често в болнични около празниците

Учителите са номер едно по отсъствие по здравословни причини до 7 дни
121
Първенци! Военните и чиновниците най-често в болнични около празниците
Снимка: Pixabay

На фона на скандала, който избухна наскоро около идеята първият ден от болничните да не се плаща, защато има съмнения за злоупотреби, социалният министър Деница Сачева изнесе данни на НОИ, според които първенците по ползването на до три дни болнични листове са военните и чиновниците.

Близо 35% от военнослужещите са взимали до три дни болнични през 2018 г. Това се случва основно около уикендите и  празниците.

Още по темата
Броят на държавните служители, които са взели до три дни болничните пък е още по-голям – 36,29%, обяснява Сачева в писмен отговор на депутатите от БСП Георги Гьоков и Манол Генов.

На трето място се нареждат учителите. При тях 28% от всички болнични са с продължителност до 3 дни.
Преподавателите обаче са на първо място по брой взети болнични от 4 до 7 дни - 37%.

Веднага след тях са държавните служители. Между 4 и 7 дни си взимат 36 на сто от тях. Военните са на четвърто място, като са изместени от работниците, които се трудят на сумирано време.

Самоосигуряващите се ползват най-много болнични с продължителност 8-14 дни.

При свободните професии делът на тези болнични е 37,91%. Това е най-често ползваният вид болничен, като общо са издадени 896 200 листа. Тук е и най-големият ръст за година с 8,4%. А в сравнение с 2014 г. пък ръстът им е с 14,3 %.

При дългите болнични чиновниците вече са на последно място с едва 3,24%.

Около 10% от всички болнични, издадени през миналата година, са били за учители, държавни служители или военни.

Данните на НОИ показват още, че болните се увеличиват с всяка изминала година.

7589 души са се разболявали средно на ден през миналата година, като това е с около 300 повече спрямо предходната.

През 2014 г. 6352 човека всеки ден са ползвали отпуск по болест.

През миналата година НОИ е платил близо 21 млн. дни за болнични, което с 2% повече от предходната.

Разходите са стигнали 566 млн. лв. през 2018 г. А те са се увеличили с 9,4% спрямо предходната година.

От януари 2017 г. до 30 юни 2019 г. са подадени 275 сигнала за съмнителни болнични или обезщетения за безработица. 188 от тях са били до прокуратурата, а 87 до полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
Да не говорим че във Варна например в деня предшестващ даден голям празник града опустява. Какво означава това? Няма как това да са само държавни служители. Смятайте колко работят в частния сектор.
79
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да се плюем едни други. Просто, глупаво племе.
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От частния сектор нищо не става!!! Те трябва да са двигател на икономиката, но УВИ последни сме в Европа! Търтеи - само симулират пред шефа, че работят!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотно и некомпетентно написан пасквил.Алоууу джурналя, не знаете ли, че военните са със статут на държавни служители?!"Близо 35% от военнослужещите са взимали до три дни болнични през 2018 г. Това се случва основно около уикендите и празниците.Броят на държавните служители, които са взели до три дни болничните пък е още по-голям 36,29%, обяснява Сачева в писмен отговор на депутатите от БСП Георги Гьоков и Манол Генов."
76
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
И аз съм бил в държавния сектор. Знам от опита ми, че повечето хора, които са в частния сектор ако Отидат в държавния сектор на много добро заплащане ше правят същото. Такива сме българите. Но иначе всеки казва- мръсни чантаджия, нищо не правят а взимат примерно 1500 лева
75
3
 
20
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Ще кажа честно, бил съм държавния сектор и съм взимал отпуск примерно в петък за да съчетая уикенда с някой празник. В началото като започнах като млад служител бях твърдо против защото смятах че не е редно. След две Коледи и две нови години изкарани на работа и след като видях че бяхме аз и още двама колеги а другите я в болнични я в отпуск реших да не съм най големия будала и аз започнах да практикувам тази работа.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а, добро утро
73
3
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
В частният бизнес -ако вземеш болнични -се считай за уволнен!!
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди много години работех в учереждение на издръжка от бюджета, сега съм в частния сектор. Знам разликата, никой частник няма да търпи работника му да си взима чести болнични, няма значение има или няма нужда. Освен това, ако не те осигуряват на реална заплата- губиш пари или ако си над максималния осигурителен праг- пак губиш пари. В такъв случай не се взема болничен, а отпуска.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПатриотБи ли дал определение на думата "народа".И защо реши, че държавните служители не са част от него?
70
4
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Значи, само 10% от болничните са на държавни служители, останалите 90% са в частния сектор. Явно тези, които бомбят системата не са държавните служители.
69
1
 
11
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Поредната фалшива новина, при която съдържанието няма нищо общо със заглавието. Кои са първенците в болничните, тези, които ползват 10% от болничните листове и те са за до 3 дни, или тези които ползват 90% от болничните листове и те са за над 3 дни?
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Определено имаш проблем и той е психиатричен, спор няма. Лекувай се, ще се насереш от злоба.
67
0
 
14
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Голям смех. Военните, учителите и държавните служители ползвали няколко пъти по-малко болнични листове и то главно за до три дни в сравнение с останалите, които ползвали в пъти повече болнични листове и то за много дни, но първенци били тези дето излизат по-малко дни в болнични. Смех...
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧудесноТи с какви точно пари им плащаш осигуровките на военни и полицаи?С хонорара си на анонимен форумен търтей ли?
65
2
 
6
 
! Отговори
Привет преди 4 години
Един познат го осугуряват на минималната и му плащат 45кинта на ден, ако не ходи на работа не взима 45кинта , в началото много се гипсираше, но после каза " ДГД шефа , като не ми се ходи на работа- не ходя, като ми трябват повече пари ходя и събодите.
64
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Краткият болничен от 1 до 5 дни в над 90% от случаите се слива с края на седмицата или с празнични дни. Този, който ни манипулира с данните, дали ни мисли за ***? От това, което са написали излиза, че държавните служители, военните и учителите ползват в десетки пъти по-малко болнични дни от останалите.
63
3
 
9
 
! Отговори
истина е преди 4 години
ТОВА Е ТАКА ,ЗАЩОТО НИЩО НЕ РАБОТЯТ ,А ПОЛУЧАВАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ !
62
7
 
5
 
! Отговори
До 64 Чудесно преди 4 години
Защо не се размениш с фуражките? На теб да ти намалят заплатата и работодателя да ти плаща на 100% осигуровките, а на фуражките да ги увеличат и са си плащат техния дял. Чистата сума за получаване си остава същата и при теб и при фуражките. Тогава по теб ще плюят онези 80%, без да осъзнават, че на който работодателя плаща на 100% осигуровките е прецакан.
61
2
 
15
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Амян вече от "сълзите" за бизнеса.Не искали да ги свързват дните и да се отработват...не искали да плащат за болнични ...не искали да плащат двойно за труда по празниците...Къдего оня папагал на Домусчиев да каже ,колко процента от работниците в производството не си вземат болнични ,а отпуска когато наистина са болни ,защото няма да вземат нищо при положение ,че не са осиг.на реалните заплати и 70% като се изчислят...Е господа чорбаджии /робовладелци работете си сами в дните в които си искате..