Патриарх Неофит на Бъдни вечер: Нека няма страдащи

Той води тържественото богослужение в "Св. Ал. Невски"
50
Патриарх Неофит на Бъдни вечер: Нека няма страдащи
Снимка: Булфото, архив

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" българският патриарх Неофит води тази вечер тържественото богослужение за Бъдни вечер.

На Светата литургия в храма, на която бяха дошли много вярващи, Негово светейшество прочете откъса от Евангелието за раждането на Исус Христос в пещерата във Витлеем. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза, която ни събира на Бъдни вечер, пожела патриарх Неофит.

Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Исус Христос, се казва в посланието за Рождество Христово от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и от митрополитите от Светия синод на БПЦ.

В своето послание патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески приветстват и поздравяват с Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелават душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание.

"Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас", пожелават Негово светейшество и архиереите от Светия синод на БПЦ, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: патриархНеофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
0
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
Да ме прости Господ,ама и тия са от тези дето: Не ни гледайте какво правиме ами слушайте какви ви ги говориме(проповядваме)
47
2
 
1
 
! Отговори
куре преди 4 години
Не се наядохте бе алчни попази.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава на Господа Исуса Христа нашия спасител.няма значение как и защо сме приели Християнството но е важно че е имало хора които са устояли на помохамеданчването и не са сложили чалмата.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези посредствени книжки Библия, Коран и тем подобни елементарни бози и тоалетна хартия не става. Сума и дървета изсякохме за тоя дето фука. Религиите са бича на човечество. Мохамед и Исус са гейове. А Йехова и Буда са амбриажи.
44
2
 
6
 
! Отговори
Нека, дедо. преди 4 години
И ти да си жив и здрав. И брат ти също.Само никъде в Библията не прочетох защо трябва да ми даваш наклон на оная работа какво и как да празнувам и как точно си повече от мен пред Него.Дано да знаеш повече от мен, защото аз, за разлика от теб съм съпруг, баща, работодател, данъкоплатец... Вилата ти срещу храма "Св. Алексанъдр Невски" се поддържа и с моите пари. Никакъв не съм те видял никъде освен по Великден и Рождество. А докато се мотате евангелистите "християнизираха" ромите.
43
1
 
4
 
! Отговори
Баш Майстора преди 4 години
В българска (градска) църква влизам ,когато ги няма "божиите" служители, да не ми опорочат молитвата! Малките селски църквички и манастирчета са с по-стойностни настоятели!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е агент на ДС, а това е позор!
41
4
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Знаете ли колко данък печалба ще внесе църквата от продажба на свещи и икони тези дни ? Ще внесе 0 данък към държавата,познайте къде отиват парите от продажбата на свещи и икони ,точно така ,парите отиват във КРЕМЪЛ,Защото БПЦ е кремълски филиал.Църквите във България по примера на Газпром ,не плащат данък печалба
40
3
 
6
 
! Отговори
Gog&Magog преди 4 години
Попове, Патриарсите Имами и Мюфтиите всичко това е безроден гойот създадено от Черните Негроидни Глобалисти с цел избиването и заличаването на бялата раса и цивилизация. Тези проклети говедари и слуз с нищо не са помогнали на България и във всички национални катастрофи вкл.и сегашната те имат дейно учстие и са на върха на пирамидата упражнявайки геноцид над белите българчета и българки. БългАРИЯ идва от Ария .Поповете и имамите идват от Талмута.Европа се пробужда.Пробужда се спящ Гигант.
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Христос син божий,чедо на САТАНАИЛ.Борбата е за душите ви.Няма нищо по силно на тази галактика от слънцето,слънцето е приток на енергия и живот за стотици планети от млечния път,слъцето е наш бог,защото ти си слънцето,ти си божие създание
38
4
 
1
 
! Отговори
Тракийката Хера преди 4 години
Не узурпирайте Коледата и Новата година нещастни небългарски изчадия.Вие не сте от тези земи талмудистко създадени ватикански службогонци.Нито един истински Българин не ви вярва грам Сатани разрушителни и покварени.Не допускайте никога децата си в църквите при тези ГнусНо нечисти зловонна и спиритуално проднила до дъното на бездушието си cмет ot празитно деградирали създания на Сатаната!!!
37
1
 
2
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
Честита Ханука, Еретици! Радев и Борисов ги чакаме в Синагогата като всяка година, да си сложат Кипа и да поддържат запалената Минора. Идва нова година за подстригване на офцъите.
36
12
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
В София може некой да празнува ама в Родопите винаги сме си били мюсюлмани
35
1
 
8
 
! Отговори
MorbidAngel преди 4 години
Всички бяха комунисти и активни борци против фашизма и капитализма и изведнъж се извъдиха големи християни и много набожни лицемери.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Патриарха ще съобщи ли на целия Български народ как Византия насила християнизирала Българите преди 12 века?
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Четете Библията! Прекрасно знаете как да бъдете добри и без да ви индоктринират с юдейска пропаганда от каменната ера, която може само да ви повреди!
32
5
 
4
 
! Отговори
Четете Библията преди 4 години
Насила никой не трябва да бъде правен Християнин. Това е избор който сам човек прави за себе си и Бог уважава този избор. Той има вечни последици за всеки по отделно.
31
0
 
10
 
! Отговори
6-то преди 4 години
Мери Кристмас другарю агент Симеонов!
30
2
 
1
 
! Отговори
от Уикипедия преди 4 години
ПокръстванетоРедактиранеБългарският владетел приема християнството тайно, за да избегне засилването на съпротивата сред някои прослойки на народа. Според напълно унищожената и не подлежаща на разчитане част на надписа от албанското село Балши (бившият голям български средновековен град Главиница) близо до град Берат (бившият голям български средновековен град Бѣлградъ/Бѣлиградъ). Въз основа на същия надпис Тадеуш Василевски и Моско Москов[13] считат, че покръстването се е извършило през 866 г.
29
5
 
3
 
! Отговори
Четете Библията преди 4 години
Блажен оня народ, на когото Бог е Господ! Пс 33:12Как да е наш Бог, като ние не му се покоряваме. Как да му се покоряваме, като ние не знаем, какво Той е заповядал в Словото си. Просто нещата са свързани.