Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни

Личните лекари предписват максимално седмица за домашно лечение
18 яну 2020 09:45, Петя Славова
59
Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни
Снимка: pexels.com


Лекарските консултативни комисии (ЛКК) да имат право да издават само 20 дни болнични, вместо сегашните 30. Това се предлага в Анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване в периода 2016-2019 г., изготвен от НОИ.

Една от предвидените в него мерки е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност - след решение на ТЕЛК.

Най-често тези болнични се издават от ортопеди и невролози, тъй като техните диагнози в повечето случаи изискват продължително лечение, съобщава "Монитор".

Предлага се също и промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност пропорционално на намалените правомощия на ЛКК – еднолично от 14 на 7 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване за една календарна година.

Близо 29 сто от издадените болнични през 2018 г., по които е платено обезщетение от ДОО, са по пет диагнози, става ясно още от публикувания анализ. Това са „Остър бронхит, неуточнен“, „Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел“, “Остра инфекция на горните дихателните пътища, неуточнена“, „Заплашващ аборт“ и „Вирусна инфекция, неуточнена“. Тези диагнози обхващат над 45 на сто от хората, на които е изплатено обезщетение поради общо заболяване.

Още по темата

Мерките срещу злоупотреби, предложени от осигурителния институт, предвиждат още да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Предлага се и в Закона за здравето да бъде предвидена възможност заинтересованите лица и организации - освидетелстваните, осигурителите, териториалните поделения на НОИ и НЗОК да могат да обжалват пред регионалния съвет не само решенията на ЛКК, както е до момента, а и решенията на лекуващите лекари, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност.

Експертите от НОИ предлагат също в Наредбата за медицинската експертиза да бъде предвидено за извършването на профилактични прегледи в работно или извънработно време да не се издава болничен лист. В тези случаи лекарят, който прави прегледа, ще издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването.

Нови задължения и изисквания се предвиждат и за работодателите, като предложението е те самите да участват в процеса на контрол, тъй като познават своите служители и биха могли да установят дали има злоупотреба с болнични листи. В Закона за здравето да се въведе и административна санкция за болния, за неспазване на режима описан в болничния лист, предлагат още от НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
19
 
! Отговори
iren преди 4 години
това е ще ни шлякат докрай по зле сме в момента от когато и било
34
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следваща мярка ще е умрелите да се явяват всяка година, за да удостоверяват, че наистина са умрели! Не ги е срам! Има заболявания, които изискват по - дълъг срок на възстановяване. Да се контролират взимащите често болнични и да се наказват тези с фалшивите, а не да страдат всички. И пенсионерите да се махнат от държавните служби и да си гледат пенсията и да освободят работни места за младите.
33
1
 
24
 
! Отговори
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА преди 4 години
Още една година г-н Борисов имате ли очи ама май сте безочлив
32
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега трябва с патериците и по чорапи да пътувам в студа и да се редя по опашки за личен лекар и комисия на всеки двайсе дена! И да им плащам потребителски такси.
31
1
 
22
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
И ако счупиш таз, след 20 дена - на работа! С ваната, в която лежиш, разбира се! Баси ***! Защото работодателите (най-вече на държавната администрация), не могат да си въведат контрол! Помня, че на времето (онова време, по което американските ду педавци плюят), лелките от "Личен състав" проверяваха всеки болен - както с телефонни разговори, така и с изненадващи посещения в дома!
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кое ще е следващото, герб всяка седмица приемат "адекватни" мерки
29
1
 
19
 
! Отговори
роси преди 4 години
Борисов май няма срам да пипа от болничните и говори за европейски интеграции най добре да обикаля магисралите ина нас да ни тури данък да кажем 20процента че стоим навън на студа
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз спирам тогава да плащам данъци
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без вода, отровен въздух, без болнични, без бъдеще. Видими резултати от режима Борисов!
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ-работодатели с алчни вампири, ако имам как да работите за тях и за жълти стотинки не само болни, но и то другия свят..........за тях това ще е рая!!!
25
0
 
36
 
! Отговори
дидо преди 4 години
Хора тоя съвсем полудя жена ми претърпя тежка катастрофа преди 3 месеца.Шансовете да се оправи през следващите 3 са минимални и този господин ще съкрати болничните на 20 дни няма ли малко срам при положение че за операция и импланти съм дал 5400лв
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, така пише често и диагнозата наистина е "неуточнена". Докторите лекуват на сляпо, с все по-измислени и неефикасни лекарства. Болните са все по-болни, и съответно болничните са повече. В цялата тази боза, главните виновници т.н. народ сам се обрича на изчезване!Системата е порочна! Страхливо, алчно и жестоко племе! От какво ви е страх? Животът в мизерия и несигурност е по-страшен от смъртта. Ако се замислите, имате шанс да спасите поне децата си...
23
15
 
6
 
! Отговори
неврология преди 4 години
Най-лесно се дават болнични от невролог....................шипове , ишиас, недостатъчно кръвоснабдяване, лек инсулт и т.н. И най-лесно с евзема специалност неврология..............аз съм лекар-кардиолог, но мога да взема изпита за невролог само с 1 месец четене..............има една тънка книжка, ще я изям с кориците дори за 15-20 дена!!!
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
14 колеги имам, де умряха на работа миналата се година. .. ей тъй ... Бачкаха и паднаха иумряха! Що? Защото не им дадоха болнични ....
21
0
 
17
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Кога ще ги сваляме. Онзи ден имаше добър протест. Време е да е общонационален, че всичко ще вземат да спрат тези мафиоти.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, под строй към кланицата! И да не забравите ножа, с който ще ви мушнат. За по-сигурно и въженце пригответе! Жалък народ, жалки управници!Дано по-скоро изчезне това безумно, жестоко племе!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсата на превантивни мерки във всяка една област води до нежелани последици. И в последствие, и най - крайните мерки не могат да тушират напрежението.
18
0
 
19
 
! Отговори
ilian73 преди 4 години
Това става когато един пожарникар ни управлява бих искал да ви дам пример аз съм счетоводител по професия и изведнъж да стана авиоинструктор на безпилотни самолети
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ощетяват тези които реално имат нужда. Ако си счупиш крак 7 дни ок ли е? Отворят фейса, гледат границата кой е бил в чужбина и нещата идват на място. Да си наемат детективи, застрахователите го правят по света. Сниват и в съда, да видим как с болничен от ортопед, носиш новият диван по стълбите или онзи с патериците в съда си вървеше съвсем спокойно.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами депутатите да си намалят напполовина заплатите

Спонсорирани публикации