Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни

Личните лекари предписват максимално седмица за домашно лечение
18 яну 2020 09:45, Петя Славова
59
Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни
Снимка: pexels.com


Лекарските консултативни комисии (ЛКК) да имат право да издават само 20 дни болнични, вместо сегашните 30. Това се предлага в Анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване в периода 2016-2019 г., изготвен от НОИ.

Една от предвидените в него мерки е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност - след решение на ТЕЛК.

Най-често тези болнични се издават от ортопеди и невролози, тъй като техните диагнози в повечето случаи изискват продължително лечение, съобщава "Монитор".

Предлага се също и промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност пропорционално на намалените правомощия на ЛКК – еднолично от 14 на 7 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване за една календарна година.

Близо 29 сто от издадените болнични през 2018 г., по които е платено обезщетение от ДОО, са по пет диагнози, става ясно още от публикувания анализ. Това са „Остър бронхит, неуточнен“, „Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел“, “Остра инфекция на горните дихателните пътища, неуточнена“, „Заплашващ аборт“ и „Вирусна инфекция, неуточнена“. Тези диагнози обхващат над 45 на сто от хората, на които е изплатено обезщетение поради общо заболяване.

Още по темата

Мерките срещу злоупотреби, предложени от осигурителния институт, предвиждат още да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Предлага се и в Закона за здравето да бъде предвидена възможност заинтересованите лица и организации - освидетелстваните, осигурителите, териториалните поделения на НОИ и НЗОК да могат да обжалват пред регионалния съвет не само решенията на ЛКК, както е до момента, а и решенията на лекуващите лекари, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност.

Експертите от НОИ предлагат също в Наредбата за медицинската експертиза да бъде предвидено за извършването на профилактични прегледи в работно или извънработно време да не се издава болничен лист. В тези случаи лекарят, който прави прегледа, ще издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването.

Нови задължения и изисквания се предвиждат и за работодателите, като предложението е те самите да участват в процеса на контрол, тъй като познават своите служители и биха могли да установят дали има злоупотреба с болнични листи. В Закона за здравето да се въведе и административна санкция за болния, за неспазване на режима описан в болничния лист, предлагат още от НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
13
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Двама ръководители си говорят:-абе кой е останал да работи в цеха след работно време- това е петров-ама той нали почина -да, ама му оставаше една седмица до пенсиониране
14
0
 
30
 
! Отговори
grigu преди 4 години
нямам думи герб се самозабравиха та какво имам предвид преди 4 месеца близо си строших тежко глезена на няколко места меко казано ако съм по новата схема вече съм ползвал 120 дни и трябва да ходя на работа от другия месец ама лошото е че кракът ми е с импланти и не се е оправил още имам предвид още се подува и не мога да стъпвам нормално шапка ви свалям г-н Борисов
13
2
 
29
 
! Отговори
123 преди 4 години
Какъв контрол ще ми осъществява,ако имам разстройство ще му показвам ли на работодателя?Как може да докаже ,че не ме боли кръста или крака?***,ОТи
12
0
 
36
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Правилно!Това са разходи!Само данъците са важни,за Другаря Борисов,разходите са светотатство!!!Я най добре,съвсем да се спрат болничните и да се увеличават здравните вноски.....
11
0
 
26
 
! Отговори
Когато министър преди 4 години
Няма и един ден трудов стаж се получава така. Социална Подигравка.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, така се прави. Пускаш партенката за 3-то дена, народът скача, вика и изпуска парата. През това време вкарваш 10-на поправки в данъчните закони, за да увеличиш млеконадоя и като утихне, му режеш главата с 10 дена.Браво, че даже ашколсум.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куцо и сакато трябва да бачка.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато те управляват *** се получават такива изкривявания!!!!
7
1
 
20
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Не знаех, че ортопедите се занимават с аборти. Ама то с тази липса на лекари, може вече и гнойна ангина да лекуват.
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно е част от борбата за повече раб ръка! Умували, умували и хоп, ето как ще стане, куци, с патерици-на обекта.
5
2
 
49
 
! Отговори
Жалка преди 4 години
държавица.Преди 2 години 11 месеца бях в болнични в Германия заради проблем с краката.Там няма комисии и прочие лекарят пише всеки месец болничен и това е без драми.Тук тези по всякакъв начин искат да спрат всички разходи за хората.Нещастници 7
4
3
 
22
 
! Отговори
Мдам... преди 4 години
При старците кокалите заздравяват по-бавно, но на тях болничен им не трябва.
3
1
 
31
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
На 20-я ден свалят гипса и... по живо, по здраво.
2
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са просто жалки в опитите си да угодят на "крупния капитал".
1
3
 
54
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Хихихи костите сигурно са почнали по бързо да се калцират..... хахахххххх..

Спонсорирани публикации