Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?

Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти
Обновена: 25 яну 2020 17:20 | 25 яну 2020 10:22, Красимир Ангелов
247
Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?
Снимка: Булфото

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

Още по темата
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. "Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин", добави Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
8
 
! Отговори
До 173 преди 4 години
И закон за уеднаквяване на усбсидиите в целия ЕС. Поляците се надигнаха и извоюваха субсидии као германските. А тук само се се води, че ни дават субсидии и то само на върхушката.
171
0
 
14
 
! Отговори
ПРОСТО Е преди 4 години
Насърчаване на производителите, ниски и дори безлихвени кредити, високи мита за вноса и сурови наказания за ментета. Но законите са точно обратни, насърчава се убийството на истинското производство - то не беше измислени чуми по кокошки, кози, ***. После естествено, че ще ядете *** и ще купувате и скъпи лекарства.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да спират износа, стоки с ниско качество произведено от балгар чорбаджи великия рушветчия без никакъв контрол защото контролиращия е същия чалгар рушветия
169
2
 
7
 
! Отговори
НИЩО , НИЩО.... преди 4 години
Нали Партията ви учеше , че никой не е забогател от земятя??!ВЕЧЕ СТЕ БОГАТИ ---ЩЕ ЯДЕТЕ , КВОТО ВИ ДАДАТ ОТ ВНОС!Я ,др.НИНОВА , КЪВ СИН Е ОТГЛЕДАЛА У АМЕРИКА...С АМЕРИКАНСКА ХРАНА!КАТО ПОЛУЧИТЕ ЗЕЛЕНИ КАРТИ ---ЩЕ СЕ ХРАНИТЕ И ВИЕ!А , ДО ТОГАВА ...МОЖЕ ДА ХАПВАТЕ И СИБИРСКИ КАШКАВАЛ , ХЕМ"БРАТСКИ"!ДА ВИ Е СЛАДКО!!!!
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не пишете Украйна.Има един известен кмет известен с такъв внос.
167
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
банани има ли имаама млекото било не истинска и кашкавала и сиренетоами то на банкянския крадец не му пукя неговите внучета не ги ядат тия работи -ядят само батни и вие яжте само банани- нали за това ревете от 89 годинасега пък сирене е немаже всичка ня едно място
166
12
 
4
 
! Отговори
Нищо ви нема ,бе... преди 4 години
Който иска прясно мляко , кашкавал и сирене , да си основе ТКЗС.Хем ще се нахрани , хем ще си краде до насита от кооператива , като при Т.Живковото време!Ееееех живот , живот .....свърши вече соц-муфтата!ПАРТИЯТА И КРУШОВИЦАТА , ВЕЧЕ НЕ НИ ХРАНЯТ С НАРОДНИ ПЕНСИИ И ПРИВИЛЕГИИ ЗА АБПФК!Умираааамеее...ей!
165
1
 
10
 
! Отговори
а преди 4 години
Сухото мляко с какъв произход е? Може би от поречието на р. Припят? И по-точно около затворените преди години атомни реактори в черно бил?
164
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има наше месо и мляко поради доверието ни в една политическа игра на мафията наречена синя мъгла . На времето когато се разтуриха селските кооперации те бяха на власт и казваха да се унищожи всичко строено при бившия строй .Раздадоха се крави и овце на наследниците на стари кооператори и бяха изклани и изядени . Сега ядем вносни зеленчуци пръскани със забранени при нас препарати .Месо с незнайно какви химии обработено и палмово масло във всеки млечен и тестян продукт . А колбасите ???
163
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова много субсидии се изливат в селското стопанство, а цените на продуктите високи.Субсидиите изобщо не се отразяват на крайната цена. Някой просто си ги прибира, чиста печалба.
162
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак усуквания и увъртания!Кой ще ми гарантира, че сиренето от 15 лв/кг. е направено само от 100% мляко?Кой ще ми гарантира, че кашкавалът от 20 лв/кг. е от 100% мляко без нишесте и сухо мляко?Цените на млечните продукти са ИЗКУСТВЕНО завишени.Нищо не оправдава надутите цени!
161
2
 
12
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Вижте какво приятели - не е лошо човек да загуби малко време и да прочете обстойно етикета на продукта който купува . Например аз съм изследвал почти всички шоколади , бисквити , десерти и др. и се убедих , че 99% имат палмово масло и разбира се ги възприемам като отрова ,отминавам ги и взимам продукти от 1% които обикновено са немски , гръцки , белгийски . Никога не купувам прясно , кисело мляко ,кашкавал , сирене от масовите такива , а търся малки производители на които продуктите не са масови
160
1
 
14
 
! Отговори
резултат преди 4 години
Как тогава собственика на мандрата става милионер?
159
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа,не само по внос на сухо мляко.Първенци сме и по внос на палмово масло.14 000тона на година и все ние сме го изяли.В много държави вече го забраниха,но у нас явно вносителя има чадър отгоре,та ще си го ядем докато началниците от Брюксел не го забранят.Влезте в който и да е магазин и прочетете етикетите на стоките-бисквити,шоколади,течен шоколад,сирене,кашкавал и какво ли не още.Всичко това е с палмово масло.Тровят ни ежедневно,а ние мълчим.
158
0
 
24
 
! Отговори
Тъпанарланд преди 4 години
Първенци по алчност и безродие, останалото е следствие.
157
1
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Мандраджия: Напълно си прав ! Борко и държавата мачкат малкия и среден български бизнес. Поредната глупост е субтото. Важи за малките, но не важи за големите ......
156
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Така е защото бг-то за 1 лев е готов на всичко :)Важното е с този лев да може да си купи цигари и да тръкне билет.
155
1
 
20
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Първенци сме по внос на БоклуууцИиии,в прекия, и в преносния смисъл на думата. Много правилно преди няколко години България беше нарисувана на картата на Европа като ***!
154
2
 
7
 
! Отговори
минчо преди 4 години
който бима баба на село-яде и сирене и мляко и някой бабек и луканка направи жената-доматки краставици-чушчица нещо гледа-буркани затваря-ама не са вечни -за сега ям модерното БИО-след това отроеите по магазините0спрете в което и да е БГ село-искайте от някоя баба мляко или сирене домашно-на място ще се самоубийте като разбере какво ядете-залуканки и такива работи да не говорим-всичко абсолютно всисчко -ама всичко на 00 процента в махазина е *** -*** бе *** ядее
153
3
 
15
 
! Отговори
Мандраджия преди 4 години
Българския пазар е залят с вносни млечни продукти които влизат я държавата почети без контролно. Цените на който се внасят 4лв за кг. моцарела или парено сирене. Има търговски фирми които не са производители на млечни продукти те разфасоват тези "сирене" слагат български етикети и се продават на цена на дребно 9лв.за кг.Тези фирми убиват българския животновъд и българските преработватели. Реалната производствена цена на кашкавала е 10литра мл. по 65ст. ,6.50лв-суровина др. разходи(ток ,вода,газ,