Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!

Причината - всичко ще поскъпне, но доходите няма да скочат
290
Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!
Снимка: БГНЕС

Половината българи са против това страната да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.  Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Още по темата
Очаквано най-силната подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите с 64%.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото.

Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.

Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност.

Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Такъв отоговор са дали 35% от противниците на еврото у нас.

Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната.

Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение. По-висок интерес към организирането на национално допитване се наблюдава в градовете областни центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната, непревишаващо 27% в нито един демографски разрез на обществото и често в диапазон под 20%.

Например само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,"умници",спомняте ли преди време еврейката Сталинка,дето викаше мигрантите да ви подобрят генофонда,какво ви каза:ЧЕ ПРИ ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА,ЦЕНИТЕ ЩЕЛИ ДА СЕ ПОВИШАТ "САМО",С 50%!!!???Мислете си,щом ТЯ,ДЕТО Е "ГОЛЯМА" БАНКЕРКА,ви дава такива обещания,какво цунами ви очаква в действителност!!!МИСЛЕТЕ БЕ,СТАДНИ ИЗВРАЩЕНИЯ!!!!
219
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 15 години пиех кафе в Гърция за 1,5евро и ми идеше да се самоубия от скъпотията.Сега 2020г. пия кафе в Гърция,пакЗа 1,5 евро с удоволствие от цената и си взимам за из път за България.Който е умен,може да си направи извода за инфлацията и силата на лева!
218
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най лесният начин за ограбване спестяванията на хората е смяна на парите. Това е патент на българските ченгели комунисти . За пореден път ще ни изтупат мизерните джобове.Бял ден да не видят на този и онзи свят. Амин.
217
7
 
6
 
! Отговори
Слуги на Цион преди 4 години
не е вяжно, какво вие искате, а какво Шефовете Ви Юдеи Искат! Разбрано?! Ако имате нещо против просто ще ви пишем АнтиСемит - това е индивид, който Юдейте Мразят!!
216
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktТочно като плащам с карта ми превалутират по много по-изгоден курс, но на теб явно кракът ти не е стъпвал по-далече от село, а и карта сигурно не ползваш, така че няма как да знаеш това. Пътувам често в Румъния, Унгария, Чехия, Германия и Дания. Всичките са с различна валута, само Германия е с евро.Определено ми е изгодно да плащам с карта.Но ти като си толкова умен, кажи ми защо всичките тия са си стехните валути, а не с евро?
215
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и сега си държа соестяванията в евро,долар и паунд.(а и тези от форума,които се пишат русофили)Вие ако искате си ги дръжте и в рубли.После като пищите никой не ви е виновен.Простия човек винаги е беден!
214
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати тъпанарите
213
5
 
14
 
! Отговори
Р-к Раян преди 4 години
Ще бъдем прецакани пак.ще има врътка с която парите ни ще бъдат обезценени.
212
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и сега цените на имотите са в Евро, панелка в Младост 90 000 Е, ново строителство 180 000 Е. С тези пари по света може да се купи прекрасна къща дори и хората са със заплати в пъти по-високи от българските.
211
2
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Значи всеки втори иска евро.... Както се казваше в ония виц, чашата е наполовина пълна или наполовина празна....
210
3
 
2
 
! Отговори
хахахха преди 4 години
Тея и в монетарните институции на ЕС искат да се набутат, без да знаят, какви икономически ресурси трябва да има тука за това, какви заводи и какви икономики, вие се бъзикате с тези идеи
209
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора Европа ще отвори пътя за още инвестиции, банките ще работят в Е и няма да как да искат безумни такси, както сега. В Заподна Европа няма такса вх. превод, когато някай ви изпрати пари от Европа. На 100 Е, 7 Е такса. Вода в Германия 1.5 л. - 19 цена, сладо 90 цента в България същото 3.50 лв. Не обвинявайте Е за безумните цени в България.
208
5
 
22
 
! Отговори
България преди 4 години
е най-робската страна в света, за съжаление...
207
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонименглупак,стига писа простотии,че знаеш колко *** има като теб и ще ти повярват
206
2
 
2
 
! Отговори
Европарата преди 4 години
Ако я приемем ще в по-лесно в бъдеще да се федерализираме. Дали е зле или не, само вие може да ги решите.
205
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До -10Те няма да ни допуснат до еврото, много добре знаят че сме най бедни в ЕС.
204
3
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Кристалина знае какво ще стане , но не казва.
203
2
 
25
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Лева е стабилен, щото е вързан за еврото. Отвържете го и ще видите колко е стабилен.
202
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
196- 1 ЛВ, Е РАВЕН НА 1 ЕВРО ЛИ? МАРШ В 1 КЛАС, НЯМА КОЙ ДА ТИ СЕ ВЪРЖИ НА ОПОРНИТЕ ТОЧКИ, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ЖИВЕЛИ И В ЕВРОПА.
201
1
 
7
 
! Отговори
до ме преди 4 години
Е, много са бедни гърците. Да приемем Еврото, току виж сме станали и ние толкова бедни.------------Не, няма да станем като гърците.Причините и факторите обуславящи това са доста и не ми изброяват.Може просто да сравните годишният икономически ръст между "бедна" Гърция и Бг.Икономиката, колега, определя жизнения стандарт на населението.

Спонсорирани публикации