Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!

Причината - всичко ще поскъпне, но доходите няма да скочат
290
Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!
Снимка: БГНЕС

Половината българи са против това страната да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.  Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Още по темата
Очаквано най-силната подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите с 64%.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото.

Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.

Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност.

Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Такъв отоговор са дали 35% от противниците на еврото у нас.

Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната.

Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение. По-висок интерес към организирането на национално допитване се наблюдава в градовете областни центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната, непревишаващо 27% в нито един демографски разрез на обществото и често в диапазон под 20%.

Например само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
6
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 4 години
ТРЯБВА.
199
4
 
13
 
! Отговори
Важното е преди 4 години
Важното е какво иска Боко Харам от престъпната организация ГЕРБ. Народа във България няма думата, а ако има референдума, се записват стотици хиляди бюлетини за не легитимни и референдума е фалшифициран успешно.
198
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е в състояние да предскаже какви ще са последствията за националните валути при евентуална глобална икономическа и финансова криза!Как ще се отрази на еврото и на държавите от еврозоната.Според мене в близките 20-тина години Бг трябва да съхрани националната си валута.Ако в рамките на 15-20 години ЕС не се разпадне и се укрепи икономически и финансово тогава може, но дотогава не би трябвало да бързаме.
197
11
 
9
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Явно натиска от евроначалниците е голям, защото за Бойко това си е политическо самоубийство.
196
16
 
9
 
! Отговори
dsadsa преди 4 години
До Анонименкакви глупости само се пишат тук....хлябът щял да стане от лев в евро, заплатата му щяла да падне 3 пъти за една нощ. То затова има преходен период, ама масата пишещи въобще не знаят как се прави смяната. Това не ги спира, да се изказват, обаче...
195
12
 
6
 
! Отговори
Me преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Е, много са бедни гърците. Да приемем Еврото, току виж сме станали и ние толкова бедни.Но, ако ще сме бедни в ЕУ, по-добре да сме бедни в евро отколкото бедни в левове.
194
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега 1 кг хляб Добруджа е 1,80 лева. Ако приемем еврото, хляба ще струва 1,80 евро, а минималната брутна заплата ще стане от 610 лева, на 220 евро, заради единната европейска минимална заплата, което е 170 евро нетна заплата. Честито!
193
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях в Гърция точно когато минаха от драхма на евро, всичко скочи с 30%... народа обедня само за една нощ.
192
2
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Питайте гърците какво стана, когато приеха еврото.За да не губите време веднага ще ви отговоря. На следващият ден цените станаха в евро, а заплатите си останаха съразмерни с драхмата.Гърците обедняха двойно.
191
2
 
5
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Еднакво вярно заглавие на новината щеше да бъде и "Всеки втори иска еврото!"
190
3
 
16
 
! Отговори
Golddy преди 4 години
Значи някои си правят пак сметка без кръчмаря. Щели били да изкупят къщите и апартаментите на българите на безценица. Това само човек с тежък умствен дефицит може да си помисли.Като не се продава частен имот кво ще купиш ? Или цената като стане европейска какви имоти ще купуваш с кирливите си евра ?
189
3
 
16
 
! Отговори
Голдман Сакс преди 4 години
Единственото сигурно нещо е че цените ще станат като в еврозоната, тоест с 50% по-високи от сегашните. За мен по-притеснителното е че съотношението евро-лев едно към две от нова година вече е отменено със закон и нищо не пречи докато чакаме в чакалнята на еврозоната симпатягата Горанов или друг партиец от ГЕРБ на поста финансов министър да го направи едно към четири или дори едно към десет. Тогава минимална ни заплата вече няма да е 330 евро, а 115, че и по-малко.
188
4
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Мисля , че едно подобно решение не и нито в амбицията и компетенцията на Борисов , нито в ГЕРБ. Подобна стъпка може да се реши единствено с РЕфЕРЕНДУМ.А аз не съм убеден . че подобни стъпки ,ще ни видят НАПРЕД.
187
8
 
17
 
! Отговори
European преди 4 години
Единственият шанс на България е в рамките на ЕС да изкорени корупцията, феодолизма и робското си мислене. От 12 години вътре има някакви ползи, но виждате колко сме обременени и колко работа още има. Ако не ни бяха приели политически навремето, сега щяхме да сме много по-зле и от сърбите. Между Турция и Русия, две дивашки азиатски империи, сме обречени на феодализъм без ЕС.
186
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хляб - 2 евро, максимална пенсия - 600 евро
185
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако влезе в сила еврото, и на нас ще ни влезне...знаете къде !!!
184
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въвеждаме еврото : заплата 610лв =305 евро , хляб 1лв= 1евро.
183
4
 
8
 
! Отговори
До 198 преди 4 години
Невярвам. Диктатурата се утвърдява с всеки изминал ден.
182
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоя със 4500 евро в люксембург. А сега виж какво можеш да си купиш там с тия пари. За наем на боксониера не се хаби щото няма да ти стигант.
181
5
 
1
 
! Отговори
До 177 преди 4 години
1-о , защото влизаме в европейски стандарт2-о това е мечтата на бизнеса.Не си го измислям хора , бях в държава в която вечерта се радваха , че са в евро, а на сутринта реваха защо така стана. Но запалтите им си бяха еднакви с еврото . Само това ги спаси от краха. Обаче 1евро = на 1,95лв.

Спонсорирани публикации