Цената на храната в България: Когато портмонето е празно, всичко е скъпо...

Зеленчуците у нас обаче са вкусни, защото са домашни
7 фев 2020 20:40, Анисия Иванова
116
Цената на храната в България: Когато портмонето е празно, всичко е скъпо...
Снимка: БГНЕС

От няколко седмици насам в Германия се води дебат за цените на хранителните продукти. Кога цената е поносима - за производителя, но и за потребителя? И трябва ли държавата да контролира цените, въвеждайки ценови минимум за някои продукти, или не?

Германските производители се оплакват, че големите вериги супермаркети налагат дъмпингови цени - това застрашава поминъка на животновъдите и земеделците. Налагането на минимални цени би зарадвало производителите, но пък от него биха пострадали по-бедните потребители. Днес германецът харчи средно 10% от доходите си за храна, пише в свой материал "Дойче веле".

Когато портмонето е празно, всичко е скъпо...

По-тежко е положението за потребителите в България. В репортаж за обществено-правната германска медия АРД журналистът Сръджан Говедарица посочва, че в България цените на някои основни хранителни продукти - като мляко, сирене и яйца - се движат около средното ниво за Европа. Но пък заплатите са доста по-ниски. Говедарица сравнява цената на прясното мляко в България и Германия и установява, че в Германия то може да се намери дори и по-евтино. В България литър прясно мляко струва около 1,15 евро, казва той. А в германските вериги супермаркети то може да се намери дори за 0,79 евро.

Днес българинът харчи средно 30% от доходите си за храна, т.е. три пъти повече, отколкото германецът, посочва Говедарица. През 2019 година средното брутно възнаграждение в източноевропейската страна е било около 600 евро на месец (по данни на НСИ). Средната пенсия в България днес е под 200 евро, а минималната пенсия е 125 евро. Това прави изхранването особено трудно за възрастните хора. "Затова и много български пенсионери се опитват да се изхранват сами - те отглеждат зеленчуци, плодове, а и животни", подчертава Говедарица в репортажа си за АРД.

Само за сравнение - минималната пенсия във Франция, която от началото на 2019 година въведе минимални цени на някои хранителни продукти, е почти пет пъти по-висока от българската - 629 евро. В Испания тя е 634,50 евро за човек в самостоятелно домакинство. А в Португалия минималната пенсия представлява 30% от средния месечен доход, но не по-малко от 419,22 евро.

"Според изчисленията на българските синдикати един българин трябва да разполага с поне 113 евро на месец за храна, за да се изхранва относително пълноценно и здравословно", посочва още Говедарица в своя репортаж.

"Зеленчуците в България имат истински вкус"

В България някои хранителни продукти може и да са по-скъпи, отколкото в Германия, но като цяло храната в източноевропейската страна е по-изгодна. Поне това сочи анализ на Евростат от лятото на 2019. Според него през 2018 година в България са били отчетени едни от най-ниските  цени на хранителните продукти и безалкохолните напитки в ЕС. В България те са достигнали 74.8% от средното за ЕС. Това отрежда на страната 26 място от 28 държави. Само в Полша (68%) и Румъния (65%) е било по-евтино.

От публикации в блога на германците Франц и Сузане от (bulgarien-franz.de), който предлага любопитна информация за живота в България, става ясно, че е много важно къде точно пазаруваш в източноевропейската страна - дали на пазара, или в магазин, а и в кой град. Според автора Франц като цяло в България човек може да се изхранва с около 30% до 50% по-евтино, отколкото в Германия - разбира се, ако се пазарува на "правилното място".

Франц посочва още, че в България зеленчуците са много по-вкусни, отколкото в Германия. "Зеленчуците в България имат истински вкус! И са много по-качествени от това, което се продава в Германия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато човек е ***, портмонето е празно.
102
13
 
7
 
! Отговори
ЧЕСТНО преди 4 години
В интерес на истината в момента в България се живее добре. По форумите има дежурни ***, които убеждават четящите, че не е така но те за това са ***. Във големите търговски вериги не можеш да се разминеш от купувачи. По улиците от коли. Всяко семейство и в най изостаналото село има по две, три коли. Бабите хвърлят хилядарки на измамниците. И какъв е изводът ?
101
4
 
3
 
! Отговори
камунист преди 4 години
Стига ми хляба и солта които имам! Така казват всичките ***!
100
2
 
5
 
! Отговори
и цял свят дя е твой преди 4 години
Като не си здрав за кокво ти е?
99
1
 
5
 
! Отговори
който има парички - преди 4 години
До скитникобичат си го всички!!!!!!!!!!!
98
1
 
9
 
! Отговори
ДОЙЧЕ ВЕЛЛЕ преди 4 години
В Българя е ЕВТИН ЖИВОТА и СКЪПО СЕ ЖИВЕЕ.......................
97
2
 
4
 
! Отговори
скитник преди 4 години
Смешна статия. Ако пък попитате японец за потмонето , че било празно....,какво ли ще ви отговори? Че е щастлив!? Или австрлиец с празни джобове....Аман от драскачи.разберете едно. Имате ли парици всеки ден е празник.Нямате ли...., сте .............
96
4
 
3
 
! Отговори
пенка преди 4 години
Наистина на кое да вярваш? Че не е евтино - истина е. Но пък, дойде ли празник, народът пощръклява и ГКПП-ата не могат да поемат екскурзиантите. Нищо лошо, дано и повече да стават. Но храната ни излиза скъпо, жилищата - също... и вс. друго. И в това време народът харчи ЯКО!
95
6
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Българите никога не са виждали и консумирали качествена храна. Никога в България не е имало истинско телешко месо например.Не говорим за гуми и ластици...Природна средиземноморска риба също. Риба от ферми не е това което е добро, а у нас има само такава.. Примери безброй...Когато човек не знае и не е виждал,а и пък ако е гладен като българите, всичко що годе което става за ядене му се вижда супер...
94
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците се ожалили,че харчат 10% от доходите си за храна.А питат ли ни нас,българите,че 60% от доходите ни отиват за храна?
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова тичаме у Сърбия и Македония за храна щото е всичко без пари ей така за хубави очи дават ти всичко ,а у България било пък евтино. Егати заглавието !!!
92
7
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
Е кой му е виновен на тоя беден народ, както казваш??? Далай Лама ли? Тръмп ли, Сорос ли. Ами толкова си може тоя народ. Едни народи са богати, други бедни. Такива са чиповете в завод Електроника, какво да се прави.
91
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз взимам 900 лв и всичко ми е ефтино -трябва бачкане а не писане
90
3
 
24
 
! Отговори
5 преди 4 години
До АнонименПроизвежда произвежда ...вече 10 години едни и същи некадърни управници !
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам КФС,но например пилетата там ги мият с хлор и всичкото им е такова - с химия!Химията е направена,за да има мирис,цвят,вкус и повече да привлича клиентелата и да е дълготраен продукта,но де факто качествата на храната са лоши и вредни.
88
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България страната на еспериментите - нищо не произвежда всичко внос храни, коли , дрехи и ***, мръсен въздух, беден и вече някъде жаден народ, пенсии и заплати ниски, цени високи.
87
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе стига си писал глупости,в Германия храните са по-качествени от Холандия,която използва доста химия,а за зад океана да не говорим,там ги заливат с вредни,токсични храни и ГМО!
86
11
 
0
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До АмериканПразните глави дават минуси по-долу, не се осъзнават. Затова си остават празни.
85
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,киселото мляко се прави за 5 минути след 5-6 часа престой е готово,а сиренето отнема малко повече време,но също се приготвя по много лесен начин,купете си домашно мляко и си произвеждайте си сами сирене,кашкавал,че дори и масло(с миксера).Сиренето ако се постави в каче(дървена каца) и солена саламура в хизба(на хладно),може да издържи цяла зима.Не се хранете с отрови,химикали и с токсични продукти домъкнати кой знае откъде на майната си или са ГМО инженеринг!
84
26
 
5
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Празната глава води до празно портмоне; празното портмоне е указател за празна глава.